Archiwum - Psiaki vol. VI
satanka666 - Wto Lip 28, 2009 18:09
Fauka napisał/a: | http://www.allegro.pl/sho...2+wys%C5%82any. - takie cudeńka znalazłam, zamawiam dwa |
łiii, świetne!
zapytam czy grawerują na dwóch stronach.
babyduck napisał/a: | http://www.allegro.pl/ite...a_lub_kota.html - mam model nr 2. |
miałam kostkę z tego laminatu grawerskiego to mi Dili przegryzł
Fauka - Wto Lip 28, 2009 21:04
satanka666, pytałam, grawerują
AngelsDream - Wto Lip 28, 2009 21:11
U nas najlepiej sprawdził się nieśmiertelnik przykręcony na dwie śruby do obroży.
Celar śmiga na obozie. Baaj wyleguje się na kanapie, a ja popełniam właśnie szesnastą stronę opowiadania, w którym jednym z bohaterów jest owczarek belgiski gronek i stwierdzam, że psy jednak poszerzają horyzonty.
Fauka - Wto Lip 28, 2009 21:42
babyduck - Wto Lip 28, 2009 22:07
Jestem fanką Larego
sachma - Wto Lip 28, 2009 22:35
wyszłam zapalić a wróciłam brudna.. 7letni pies który zawsze się mnie bał, dziś wskoczył mi na kolana
Snapi to pies babci, który dzięki ostatniemu włamaniu noce spędza wypuszczony z kojca - od kilku dni robiłam małe podchody do niego i wreszcie pies na mój widok nie obchodzi mnie łukiem tylko leci do mnie jak szalony wskakuje na ręce i domaga się pieszczot
Fauka, Lary pięknie wyrasta byliście w końcu na rtg?
AngelsDream - Wto Lip 28, 2009 22:37
Fauka, właśnie co z RTG?
Fauka - Wto Lip 28, 2009 22:40
Nie robiłam, musimy znowu zapisać się na wizytę. Wtedy nie wypaliło bo był upał 30 stopni a musiałam sporą drogę jechać tramwajem, nie chciałam go męczyć bo później musiałby jechać po wybudzeniu z narkozy i nie wiem jakby to się dla niego skończyło. Muszę poczekać na chłodny dzień i wtedy się umówić. Będę was informować na bieżąco
W całości, szykuję filmik z dzisiejszego pływania.
Oli - Wto Lip 28, 2009 23:07
Fauka, a zdajesz sobie sprawę, że rasom predysponowanym do dysplazji najlepiej rtg robić w 3-4 miesiącu życia? Lary już jest starszy, wiem, ale im później tym gorzej.
Fauka - Wto Lip 28, 2009 23:10
Oli, każdy mówi co innego. Nasza wetka mówiła że po 18 miesiącu, u innego weterynarza że w 12 miesiącu a jeszcze gdzie indziej że w 6. Teraz mówisz że 3-4, już zgłupiałam.
AngelsDream - Wto Lip 28, 2009 23:13
Oli, to czemu specjalista od RTG wypowiadał się, że takie wczense prześwietlenia nie są miarodajne i mogą posłużyć tylko jako porównanie tego późniejszego, po 15-18 miesiącu?
Fauka - Wto Lip 28, 2009 23:33
http://www.youtube.com/watch?v=cjIzhSR0tJ8
Jak obiecałam, filmik z pływania Larego
Oli - Wto Lip 28, 2009 23:42
AngelsDream napisał/a: | Oli, to czemu specjalista od RTG wypowiadał się, że takie wczense prześwietlenia nie są miarodajne i mogą posłużyć tylko jako porównanie tego późniejszego, po 15-18 miesiącu? | To dobrze mówił, właśnie jako to porównanie. Im wcześniej się wykryje dysplazję tym szybciej można ją zoperować i tym większe są szanse dla psa. Robiąc pierwsze zdjęcie w 3-4 miesiącu i później w 6, 12 itd. można ustalić szybkość postępowania ewentualnych zmian. Oczywiście cały czas piszę o psach wyjątkowo predysponowanych do dysplazji, tj. ON, retrievery, molosy itd. U takiej rasy robiąc pierwsze zdjęcie w np. 18 miesiącu, kiedy pies ma bliżej do zakończenia wzrostu niż dalej mamy mniej czasu na operację i mniejsze szanse na pomyślne jej zakończenie.
sachma - Wto Lip 28, 2009 23:56
tak z ciekawości, ile mniej więcej kosztuje takie rtg i ile razy w życiu psa (zakładając że ma predyspozycje ale będzie zdrowy) należy robić takie badanie?
AngelsDream - Śro Lip 29, 2009 00:19
Oli, to dobrze, bo już myślałam, że coś znowu wiem nie tak, jak powinnam.
sachma, mi mówiono, że jeśli pies ma A, to prześwietlenie robi się tylko przy podejrzeniu, że jest coś nie tak, gdy skończy osiem lat, a bez wpisu do rodowodu, to pewnie kosztuje około 100 zł. Zależy gdzie robisz i kto opisuje.
|
|
|