To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki vol. VI

satanka666 - Wto Lip 28, 2009 18:09

Fauka napisał/a:
http://www.allegro.pl/sho...2+wys%C5%82any. - takie cudeńka znalazłam, zamawiam dwa ;)

łiii, świetne!
zapytam czy grawerują na dwóch stronach.

babyduck napisał/a:
http://www.allegro.pl/ite...a_lub_kota.html - mam model nr 2.

miałam kostkę z tego laminatu grawerskiego to mi Dili przegryzł :roll:

Fauka - Wto Lip 28, 2009 21:04

satanka666, pytałam, grawerują ;)
AngelsDream - Wto Lip 28, 2009 21:11

U nas najlepiej sprawdził się nieśmiertelnik przykręcony na dwie śruby do obroży. ;)

Celar śmiga na obozie. Baaj wyleguje się na kanapie, a ja popełniam właśnie szesnastą stronę opowiadania, w którym jednym z bohaterów jest owczarek belgiski gronek i stwierdzam, że psy jednak poszerzają horyzonty. :]

Fauka - Wto Lip 28, 2009 21:42

:serducho:

babyduck - Wto Lip 28, 2009 22:07

Jestem fanką Larego :serducho:
sachma - Wto Lip 28, 2009 22:35

wyszłam zapalić a wróciłam brudna.. 7letni pies który zawsze się mnie bał, dziś wskoczył mi na kolana :DD
Snapi to pies babci, który dzięki ostatniemu włamaniu noce spędza wypuszczony z kojca - od kilku dni robiłam małe podchody do niego :D i wreszcie pies na mój widok nie obchodzi mnie łukiem tylko leci do mnie jak szalony wskakuje na ręce i domaga się pieszczot :D

Fauka, Lary pięknie wyrasta :) byliście w końcu na rtg?

AngelsDream - Wto Lip 28, 2009 22:37

Fauka, właśnie co z RTG? :kciuki:
Fauka - Wto Lip 28, 2009 22:40

Nie robiłam, musimy znowu zapisać się na wizytę. Wtedy nie wypaliło bo był upał 30 stopni a musiałam sporą drogę jechać tramwajem, nie chciałam go męczyć bo później musiałby jechać po wybudzeniu z narkozy i nie wiem jakby to się dla niego skończyło. Muszę poczekać na chłodny dzień i wtedy się umówić. Będę was informować na bieżąco ;)

W całości, szykuję filmik z dzisiejszego pływania.

Oli - Wto Lip 28, 2009 23:07

Fauka, a zdajesz sobie sprawę, że rasom predysponowanym do dysplazji najlepiej rtg robić w 3-4 miesiącu życia? Lary już jest starszy, wiem, ale im później tym gorzej.
Fauka - Wto Lip 28, 2009 23:10

Oli, każdy mówi co innego. Nasza wetka mówiła że po 18 miesiącu, u innego weterynarza że w 12 miesiącu a jeszcze gdzie indziej że w 6. Teraz mówisz że 3-4, już zgłupiałam.
AngelsDream - Wto Lip 28, 2009 23:13

Oli, to czemu specjalista od RTG wypowiadał się, że takie wczense prześwietlenia nie są miarodajne i mogą posłużyć tylko jako porównanie tego późniejszego, po 15-18 miesiącu?
Fauka - Wto Lip 28, 2009 23:33

http://www.youtube.com/watch?v=cjIzhSR0tJ8

Jak obiecałam, filmik z pływania Larego ;)

Oli - Wto Lip 28, 2009 23:42

AngelsDream napisał/a:
Oli, to czemu specjalista od RTG wypowiadał się, że takie wczense prześwietlenia nie są miarodajne i mogą posłużyć tylko jako porównanie tego późniejszego, po 15-18 miesiącu?
To dobrze mówił, właśnie jako to porównanie. Im wcześniej się wykryje dysplazję tym szybciej można ją zoperować i tym większe są szanse dla psa. Robiąc pierwsze zdjęcie w 3-4 miesiącu i później w 6, 12 itd. można ustalić szybkość postępowania ewentualnych zmian. Oczywiście cały czas piszę o psach wyjątkowo predysponowanych do dysplazji, tj. ON, retrievery, molosy itd. U takiej rasy robiąc pierwsze zdjęcie w np. 18 miesiącu, kiedy pies ma bliżej do zakończenia wzrostu niż dalej mamy mniej czasu na operację i mniejsze szanse na pomyślne jej zakończenie.
sachma - Wto Lip 28, 2009 23:56

tak z ciekawości, ile mniej więcej kosztuje takie rtg i ile razy w życiu psa (zakładając że ma predyspozycje ale będzie zdrowy) należy robić takie badanie?
AngelsDream - Śro Lip 29, 2009 00:19

Oli, to dobrze, bo już myślałam, że coś znowu wiem nie tak, jak powinnam. :)

sachma, mi mówiono, że jeśli pies ma A, to prześwietlenie robi się tylko przy podejrzeniu, że jest coś nie tak, gdy skończy osiem lat, a bez wpisu do rodowodu, to pewnie kosztuje około 100 zł. Zależy gdzie robisz i kto opisuje.