To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Nowelizacja ustawy a pseudohodowle

Cola - Nie Sty 08, 2012 13:31

greenfreak, to już chyba nie ma sensu. zgłosiłam i poczekamy na efekty.
greenfreak - Nie Sty 08, 2012 13:34

No cóż, niestety późno posta zauważyłam ;) W zgłoszeniu wpisujecie treść ustawy, czy coś innego?
Cola - Nie Sty 08, 2012 13:47

greenfreak, ja napisałam kawałek z ustawy i że hodowla tej pani nie jest zarejestrowana w stowarzyszeniu
Martuha - Nie Sty 08, 2012 14:14

Dla mnie osobiście to jest trochę głupie :/ Czemu nie zgłaszacie wszystkich królików,myszy,szczurów itp jak leci po kolei ? Nie to,że jestem tego zwolenniczką,żeby rozmnażać nierasowe zwierzaki,ale dla mnie to trochę dziwne :|
Wampiwor - Nie Sty 08, 2012 14:26

Martuha, bo akurat o szczurach wiemy na tyle dużo, by móc bronić rozsądnie swojego zdania.
Martuha - Nie Sty 08, 2012 14:33

Wampiwor, nie no ja rozumiem,ale czemu nie zgłaszacie wszystkich ogłoszeń ze szczurami ? ;) Nie to,że się czepiam,czy coś,bo akurat w pełni Was popieram,ale to takie dziwne dla mnie.A czy trzeba się znać ? Przecież pod ustawę można tak samo inne zwierzaki podrzucić i tu znajomość nie ma nic do tego.Ale dobra nie czepiam się już :P
Manta - Nie Sty 08, 2012 14:37

greenfreak napisał/a:
smeg napisał/a:
Urząd Skarbowy pewnie chętnie by się zainteresował dochodem, od którego nie jest odprowadzany podatek :P
O! To chyba nie jest zła myśl. Urząd skarbowy bardzo, bardzo lubi swoje pieniądze i potrafi o nie walczyć :P

a hodowle zarejestrowane odprowadzaja podatek?

Swoja droga - jesli szczury juz podciagniemy pod zwierzeta domowe (o czym toczyla sie dyskusja) to nie moga byc sprzedawane na gieldach, targach i targowiskach - nie ma slow o tym, zeby byly rozmnazane tylko w zarejestrowanych hodowlach - to tyczy sie tylko psow i kotow.

Wampiwor - Nie Sty 08, 2012 14:48

Manta napisał/a:

a hodowle zarejestrowane odprowadzaja podatek?
z tego co mi wiadomo, to owszem.
A portale typu allegro i gumtree to nic innego jak internetowe giełdy :)

Cola - Nie Sty 08, 2012 16:21

Martuha, bo ta dziewczyna prowadzi hodowlę i wiem że jak jej ktoś nie zatrzyma to dalej będzie mnożyła szczury. poza tym to pierwsze ogłoszenie które wpadło mi w ręce po nowelizacji ustawy, ja nie siedzę na allegro czy gumtree i nie szukam szczurów. nigdy tego nie robiłam.
Martuha - Nie Sty 08, 2012 16:24

Cola, nie no ja rozumiem,ale skoro ustawa dotyczy głównie psów i kotów ,to chyba za wiele się nie zdziała ? Czy jak to w końcu jest z tą ustawą ?
Cola - Nie Sty 08, 2012 16:35

Martuha, nikt tego nie wie, może władze portalu nie wiedzą tego tak jak my. pierwsze zdanie tyczy się zwierząt ogólnie (tak brzmi), więc jeśli ma to jakiekolwiek szanse zadziałać, to kliknięcie w "zgłoś ogłoszenie moderacji" nie boli :)
Sorgen - Nie Sty 08, 2012 17:18

Zgadzam się z Martuhą. Trochę to wszystko wygląda tak jakbyście bat dostały na pseudohodowców i walicie nim na oślep nie rozumiejąc ustawy.
Nawet jeśli uznamy szczury za zwierzaki domowe w świetle tej ustawy to można je sobie mnożyć dowolnie bo zapis o rodowodzie dotyczy tylko psów i kotów. Czy się to nam podoba czy nie.
Dodatkowo jeśli ktoś zaznaczy że ogłoszenie ma charakter informacyjny to będzie mógł szczura ogłaszać ile mu się spodoba.
Pełno już ogłoszeń tego typu w psach że ktoś szampon dla Yorka za 650zł sprzeda i Yorka gratis dodaje.

Jak dziewczyny macie tyle zapału i siły to proponuję raczej zgłaszać mailowo do TOZu albo Animalsów wypadki trzymania samców i samic razem w sklepach zoo albo zgłaszanie że w jakimś sklepie gryzonie mają złe warunki (brudno, brak wody, jedzenia, mała klatka, akwarium, przegęszczenie). Takie akcje prędzej odniosą skutek czego dwa dni temu sama byłam świadkiem a nie wymienianie maili z ludźmi którzy i tak mają środowisko z forów internetowych za bandę oszołomów i zdania nie zmienią.
Tylko żeby coś takiego móc zgłosić to trzeba tyłek ruszyć sprzed kompa i zrobić obchód po sklepach zoo, porobić zdjęcia a to wymaga troszkę więcej wysiłku niż wyszukiwanie aukcji na allegro i straszenie ustawą pseudohodowców :roll:

Martuha - Nie Sty 08, 2012 17:50

No właśnie czytam wszędzie tą ustawę i wszystko dotyczy jedynie psów i kotów,nie znalazłam nic o gryzoniach albo szukać nie potrafię ;) Jedynie co znalazłam to,to,że szczury,myszy itp to zwierzęta laboratoryjne,a nie domowe,więc nie wiem,czy coś zdziałacie dziewczyny :/
Cola - Nie Sty 08, 2012 17:54

Martuha, jak zdziałamy to fajnie, jak nie zdziałamy to trudno, przecież nie kosztuje nas to ani trochę wysiłku więc nie rozumiem emocji związanych z naszym działaniem.
Martuha - Nie Sty 08, 2012 17:59

Allegro pousuwało wszystkie nierasowe psy i koty,gryzonie zostały