To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XXI

wilczek777 - Śro Paź 07, 2015 10:57

Lama ale masa ludzi teraz się wścieka... przecież ciętych psów jest cała masa na lewych papierach od weta... ale będzie hejt.
Lama - Śro Paź 07, 2015 11:53

Wiem, ale w zasadzie od 2012 r. był zakaz kopiowania. 99% kopiowanych polskich psów jest na lewych zaświadczeniach. Ten 1% cierpi przez cwaniaków.
Gdybym kupowała psa z polskiej hodowli, to nawet nie myślałabym o kopiowaniu szczeniaka. Moja dobermanka umarła w czerwcu 2012 r. - nie kupiłam kolejnego dobka między innymi dlatego, że nie miałam rozeznania, czy cięcie jeszcze jest legalne, czy już nie.
Teraz zacznie się masowe rejestrowanie hodowli w krajach zezwalających na kopiowanie...

Zżera mnie ciekawość - co z tymi najstarszymi i najlepszymi polskimi hodowlami dobków, które po 2012 r. nadal cięły szczeniaki (połowa miotu miała problemy zdrowotne z uszami i ogonkami;)). Kilka cudnych psiurów musiałoby przestać jeździć na wystawy.

Sorgen - Śro Paź 07, 2015 14:29

Ja jestem ciekawa jak to będzie w sytuacji gdy szczeniak został sprzedany do kraju gdzie kopiowanie jst dozwolone, tam mu obcięto co trzeba i potem przyjeżdża jako pies zagraniczny na wystawę. Czy to znaczy że nie może być wystawiany no bo urodził się w Polsce?
Gryzoniowa - Śro Paź 07, 2015 14:54

Jesteśmy umówione niedługo na wizytę, więc sprawdzimy to od razu. Dzięki za sugestie ;)
jokada - Śro Paź 07, 2015 15:18

mocz warto wcześniej złapać, żeby móc dać do zbadania

(u mojej suczy jak zaczęła w domu sikać - wyszły kryształy w moczu + stan zapalny . Leki i karma pomogły)

Lama - Czw Paź 08, 2015 17:29

Rzeczywiście jestem lamą...
Właśnie mnie uświadomiono, że jak się wygra rasę, to należy zostać do końca wystawy, bo wtedy wybierają spośród tych najlepszych szczeniąt w rasie najlepsze szczenię grupy i wystawy. Się mi pojechało do domu od razu. :-P

wilczek777 - Czw Paź 08, 2015 19:19

Lama brawo :D Ale nie Ty pierwsza i nie ostatnia ;)
agacia - Czw Paź 08, 2015 19:21

Następnym razem zostaniesz do końca :D
Lama - Czw Paź 08, 2015 21:36

No w sumie w Zabrzu nie będziemy mieli konkurencji w młodszych szczeniętach, ale... będzie nas oceniała pani od PON-ów, więc Drak może nie dostać takiej szałowej oceny, jak u pana od chartów.;)
wilczek777 - Pią Paź 09, 2015 16:07

Wiedziałam, że tak będzie! Męczyłam japro o kagańce - "nie, nie potrzebne, po co, nie bo nie, mój pies nie będzie w kagańcu". Jutro musimy jechać do Kołobrzegu i dwa psy muszę upchać w kennelu w którym Nes mieści się na stuku. Ot logika. :evil: Całą drogę się będę stresować bo psy się gniotą, bo ktoś zwróci uwagę... :evil:
Gamabunta - Pią Paź 09, 2015 22:34

Ten gnojek jest taki pojętny. Po kilku powtórzeniach ogarnia to czego próbuje go nauczyć. :serducho: Umiemy już sie obracać, skakać na noge, kładzie sie na sam gest ręki, tak samo siada. A nie umiał nic. :mrgreen: Jeszcze jakby przestał tracić słuch i władze nad kończynami kiedy go wołam do siebie... :roll:
Nakasha - Sob Paź 10, 2015 20:11

Pożalę się... Shira po ostatniej babeszjozie ma komplikacje neurologiczne. Dostaje leki, jest pewna poprawa, ale i tak nie jest w pełni sprawna. Widok mojej normalnie radosnej, mega aktywnej suki w takim stanie jest straszny. :( Mam nadzieję, że poprawa będzie postępować, bo strasznie mi jej żal...
Lama - Nie Paź 11, 2015 20:05

Mamy ocenę wybitnie obiecującą, Najlepsze Młodsze Szczenię i... zakwalifikowaliśmy się do finałowej ósemki w Best in Show. Oczywiście Jej Lamowatość nie rozpoznała sędziego. Podszedł pan, pomachał do Drakula, zapytał ile ma miesięcy i sobie poszedł. Po kilku minutach Jej Lamowatość zapytała wystawcę obok, kiedy przyjdzie ten sędzia, i dowiedziała się, że już przecież był. Mimo wszystko zostaliśmy wywołani do finałów i wtedy... Jej Lamowatość zorientowała się, że parówki się skończyły... Pobiegliśmy przepięknie, no ale stanie totalnie nie wyszło - Drakul albo siadał i patrzył mi głęboko w oczy, albo stawał i wąchał innym szczeniakom zady. Jeden pan nawet od nas uciekł, bo Drakul chciał się z jego pieseczkiem pobawić. No ale i tak jest git, bo byliśmy w ósemce z 40-50 szczeniorów. Jej Lamowatość następnym razem musi się bardziej skupić i np. nie zgubić w czasie wystawiania psa (dzisiaj na ringu zwrócono mi uwagę, że pies mi wyszedł z łańcuszka i czy tak ma być, bo w sumie to pięknie idzie mi przy nodze...).
A od pani od PON-ów w opisie mamy: "doskonały, typowy dla dobermana charakter", ponieważ Drakul radośnie sobie brykał, szedł przy nodze albo siadał i dawał łapkę. Bieganie wyszło nam za 3 razem, ale sędzina stwierdziła, że i tak jest cudny i szczeniakowi wszystko wolno. :P
Jedynym smutnym elementem dzisiejszej wystawy był hejt ze strony polskich hodowców dobków, no ale ośmieliłam się sprowadzić kopiowanego psa, to mam. Mimo wszystko nie żałuję (może dlatego, że mój 5-miesięczny Rumun jest wielkości ich 2-letnich suk i prawie dorównuje wzrostem dorosłemu samcowi;)).
Teraz odpuszczamy wystawy aż do 21 listopada i bierzemy się solidnie za posłuszeństwo i obronę.
Mam mega psa i jestem wreszcie spełnionym człowiekiem. :twisted:

Ebia - Nie Paź 11, 2015 20:19

Lama, gratulacje! :)
wilczek777 - Nie Paź 11, 2015 21:43

Gamabunta pieseły są mądre <3 Trzeba tylko wykorzystać ich potencjał.

Nakasha współczuję :glaszcze: biedna już tyle choruje i jeszcze teraz gorzej. Mam nadzieję, że leczenie będzie skutaczne i suczydło dojdzie do siebie. Ciężko sobie wyobrazić ją inaczej niż widzimy na fotach - wiecznie radosne oczka.

Lama ogromne gratulacje! Wystawianie to dla mnie jeden wielki sajgon ale odnajdują się w tym ludzie i psy (uwielbiam lubiące się pokazywać psy :serducho: ). Masz mega przystojnego Rumuna! Ciekawa jestem jaki wielki będzie skoro już teraz wielkopieseł z niego :D