O szczurach ogólnie - Pseudohodowcy, "rodowodowe" szczury na allegro
Mangusta - Wto Cze 08, 2010 16:22
mataforgana napisał/a: | że ŁAPY PRECZ OD KARLI, | gdzie ja drę mordę? nie chciało mi się przeglądać twoich linków więc dopiero kiedy ktoś podsunął że to ona to się odezwałam. I sorry, ale to jest własnie to o czym mówię - rzucasz się na aukcje a nie znasz w ogóle osób które je wystawiają, dlatego może następnym razem wyślij maila do wystawiającego, by zobaczyć czy to nie jest przypadkiem normalna osoba? wzięłaś to do siebie jakoś niesamowicie osobiście, radzę nabrać trochę dystansu do życia i do siebie samej, naprawdę się przydaje.
Layla - Wto Cze 08, 2010 16:39
Ja już powiedziałam - bez względu na wszystko NIE popieram sprzedaży na allegro, co nie oznacza, że uważam wszystkich sprzedających za sadystów. Naprawdę wam radzę, nie przybierajcie takiego tonu, bo to nas stawia w jednym rzędzie z nawiedzonymi fanatykami, a tymi chyba być nie chcecie? Działajmy i piętnujmy okrucieństwo, bezmyślne rozmnażanie, ale starajmy się też edukować metodami pozytywnymi. Ja tak robię z ogłoszeniami na lokalnym portalu - piszę maile, wyjaśniam. Oczywiście jeśli mamy do czynienia z kimś w rodzaju pani Piranii z Oliwy, to nie ma się co szczypać, ale młodych warto edukować, bo jest jakaś szansa.
Sysa - Wto Cze 08, 2010 16:46
Off-Topic: | Lavi napisał/a: | Off-Topic: | Ja tylko nie rozumiem, dlaczego mając hodowlę karmową, nie można już należeć do SHSRP. Przecież nie oddaje na karmę swoich szczurków z dobrej linii, tylko z pewnością prowadzi odrębną hodowlę, o której nawet nie mówi, czy nie wystawia na allegro. Przecież gadziory też muszą coś jeść, a jak lubi się i szczury i węże, to nawet przy najszczerszych chęciach należenia do SHSRP osoba jest dyskwalifikowana. Wypowiedziałam tylko swoje zdanie i nie chciałabym, żeby zaraz tutaj powstała odrębna dyskusja na temat ,,dlaczego taki regulamin a nie inny". Po prostu podzieliłam się odczuciami;) |
|
Ja to akurat rozumiem doskonale, bo sama w życiu bym nie kupiła szczura od osoby, która dzieli szczury na te do kochania i na te do jedzenia. Gdzie tu troska o dobro GATUNKU? Gdzie tu miłośc do szczurów? Was kocham, bo jesteście blue, a kaptury do węża? A jaka jest pewnośc ile z tych "rasowych" szczurów, które się nie sprzedały idzie do węża jako nadprodukcja? Pomysł z tym punktem regulaminu uwazam za trafiony, bo każdy może sobie poza domem rozpowiadac, co chce, nawet sprawdzając warunki w domu, nie mamy pewności, ze to pokazówa. |
Layla - Wto Cze 08, 2010 16:48
Mi akurat by to nie przeszkadzało, ale szanuję i rozumiem ten punkt regulaminu SHSR. Sysa, tak się składa, że kilka rodowodowych linii jest po szczurach z hodowli terrarysty Zresztą nie o tym jest ten temat.
Mangusta - Wto Cze 08, 2010 16:50
Lajluś, przekazałaś dokładnie to co miałam na myśli
Sysa - Wto Cze 08, 2010 17:57
Layla, szczury rodowodowe skądś się wziąć musiały, a wiadomo, że łatwiej o znaną linię u terrarysty niż w zoologiku, więc mnie to nie dziwi.
Nakasha - Wto Cze 08, 2010 18:24
Off-Topic: | Sysa, pierwsze "rasowe" szczurki są akurat z laboratoriów, a nie od "terrarystów", ale to już tak na marginesie. |
Poza tym to nie chodzi tylko o to, aby mieć dobre warunki dla rozmnażanych szczurków, ale aby znać się na genetyce, prowadzić metryki i kontrolować co dzieje się z miotami, aby uniknąć przekazywania wad genetycznych.
Nawet jak ktoś z allegro rozmnaża szczury niespokrewnione i trzyma je w dobrych warunkach, to nie znaczy, że w jakikolwiek sposób kontroluje ich zdrowie, bo zazwyczaj takie osoby sprzedają maluszki komukolwiek i potem nie wiedzą, co się z nimi dzieje.
nezu - Wto Cze 15, 2010 11:22
"dyskusja" (lub raczej najezdzanie na mnie) na drugim forum zmusza mnie do napisania tego posta.
miedzy innymi dlatego, ze nie moge sie tam wypowiadac.
chce napisac, ze nie zycze sobie pomowien pod moim adresem.
wyrazanie opinii o kimkolwiek na podstawie JEDNEGO postu w tym temacie, bez zapytania strony o zdanie nie jest nawet smieszne, jest zalosne.
jedynym moim bledem bylo to, ze napisalam o karli dobrze, nie wspominajac przy okazji, ze wystawienie szczurow na allegro jest wedlug mnie podejsciem niewlasciwym.
a jest.
ale kto z tamtego "forum" pofatyguje sie, zeby zapytac mnie o szczegoly?
ano nikt.
jestem czlonkiem shsrp, zgadzam sie z kazdym punktem regulaminu tego stowarzyszenia i ciesze sie, ze mamy w nim punkt o nierejestrowaniu hodowli karmowych w stowarzyszeniu.
sama wspoltworzylam zasady wpisu szczurow do kw, zeby nie bylo sytuacji jak w czechach, gdzie mioty po rodzicach z zoologa czy od terrarystow mialy nie tyle vp, co pp (pelen rodowod).
myslalam, ze moja przynaleznosc do tej organizacji i znajomosc jej regulaminu okaze sie dla ludzi inteligentnych wystarczajacym dowodem na to, co pochwalam a czego nie.
ale jak widac dla niektorych tak nie jest, ulubiona rozrywka za to jest robienie ze mnie wielblada i zapewnianie, ze lepiej wiedza co ten wielblad mial na mysli.
zapewniam owych rozrywkowiczow.
nic o mnie i moim podejsciu nie wiecie, nie siedzicie tez w mojej glowie i nie jestescie telepatami, prosze wiec, zebyscie swoje bledne, chamskie i klamliwe wnioski zachowali dla siebie.
dziekuje.
Mangusta - Wto Cze 15, 2010 11:28
nezu, skopiuj tą rozmowę, najlepiej printscreenem, żeby przypadkiem cwaniacy nie zdążyli pozmieniać.
ech, swoją drogą skoro na Ciebie najeżdżają, to ciekawe jakim ja tam jestem czarnym charakterem
nezu - Wto Cze 15, 2010 11:29
o tobie akurat nie wspomnialy.
babli - Wto Cze 15, 2010 12:03
Off-Topic: | edytować nie mogą, bo taką opcję mają na chwilę obecną tylko admini i modzi |
nezu - Wto Cze 15, 2010 12:20
ktora to administracja i moderacja nic nie robi z offtopiciem w tym temacie i oczywiscie pozwala oczerniac.
babli - Wto Cze 15, 2010 12:22
Off-Topic: | ja się tam już nie wtrącam, męczyło mnie to. a posty zaraportowane czekają. |
quagmire - Wto Cze 15, 2010 12:23
Off-Topic: | A w jakim temacie, bo chciałam przeczytać. |
nezu - Wto Cze 15, 2010 12:29
Off-Topic: | quagmire, masz pw |
|
|
|