To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XIX

wilczek777 - Pią Wrz 05, 2014 10:16

Nakasha tak fajnie i prosto u ciebie to brzmi :D Ja siedziałam X czasu z kalkulatorem co by wszystko się zgadzało - suple, stosunek fosforu do wapnia, cuda na kiju, ilość kości...

Coś mi pies świruje generalnie... a raczej przewód pokarmowy. Byliśmy w ZkwP pokazać psa babce od sekcji pasterskich i kazała utuczyć bo pies chudy. Nes nie je więc ja cuduję żeby jadła - od kilku dni dawka powiększona ale ten pieseł sra jakby połknął pół worka żarcia na raz. Od 7 rano zrobiła 3 wielkie kupy. Wygląda tak jakby np. 200 gram zjadła a 220 wydaliła.
CO SIĘ DZIEJE :shock:

babyduck - Pią Wrz 05, 2014 11:04

Nie przyswaja żarcia? Może trzeba zmienić karmę.
Nakasha - Pią Wrz 05, 2014 11:27

wilczek777, ja nie zamierzam siedzieć z kalkulatorem. ;) Przyjmując jako podstawę pokarmu dla psa kurę, królika i krowę, uśredniam proporcje mięsa, podrobów, kości, suplementów i kupuję mniej-więcej. Będzie dobrze. :) A na pewno lepiej niż na suchej karmie. ;)
Ninek - Pią Wrz 05, 2014 11:33

wilczek777, to wygląda właśnie tak, jakby sucz miała problemy z przyswajaniem. Albo kwestia karmy albo problemy z układem pokarmowym.
mmarcioszka - Pią Wrz 05, 2014 11:39

Trzynastka, już chyba pisałam - Czarek nie może jeść drobiu, więc wcina TOTW z łososiem (zmieszaną w stosunku 2:1 z Boschem ziemniak/ryba). Próbowaliśmy też TOTW z bizonem, ale nie smakowała mu tak, jak z łososiem. Ogólnie najlepiej w naszym przypadku sprawdzają się ryby.

W zooplusie jest teraz fajna promocja, możesz wziąć dwa różne smaki TOTW i sprawdzić, który lepiej służy Twojemu psu: http://www.zooplus.pl/sho...the_wild/437826 ;)

Sorgen - Pią Wrz 05, 2014 12:22

Pytanie do barfujących czy można kupić hemoglobinę suszoną taką jak do wędlin czy trzeba koniecznie taką za 50zł specjalnie dla psów? Przymierzam się do powrotu na barf. Zamiast kości lepiej skorupki czy mączkę kostną?
Ninek - Pią Wrz 05, 2014 12:23

Sorgen, na barfnym forum jest sprzedawana suszona hemoglobina wołowa - spożywcza, taka jak do kaszanek :P

Ja używam skorupek bo i tak jajek używam do barfa więc sobie zbieram, susze i miele.

noovaa - Pią Wrz 05, 2014 12:53

Nie wiem no .. jeśli się będzie powtarzać, nie ma rady, coś trzeba będzie myśleć.

W każdym razie wczoraj po zakropleniu była niespokojna. Dobre pół godziny łaziła po mieszkaniu, kładąc się na sekundę i znów wstając .. co jakiś czas zerkała na plecy. Chyba ją szczypało. Ale skóra jest ładna, nic nie widać ... więc nie wiem czy to to.

Do weta dzwoniłam, kazał ją wykąpać jakby jej do godziny nie przeszło. Mówił że zdarza się by szczypało, ale u niej nie powinno skoro środka nie zmieniliśmy. Chyba że producent coś zmienił (?).

Trzynastka - Pią Wrz 05, 2014 14:21

mmarcioszka napisał/a:
Trzynastka, już chyba pisałam - Czarek nie może jeść drobiu, więc wcina TOTW z łososiem (zmieszaną w stosunku 2:1 z Boschem ziemniak/ryba). Próbowaliśmy też TOTW z bizonem, ale nie smakowała mu tak, jak z łososiem. Ogólnie najlepiej w naszym przypadku sprawdzają się ryby.

W zooplusie jest teraz fajna promocja, możesz wziąć dwa różne smaki TOTW i sprawdzić, który lepiej służy Twojemu psu: http://www.zooplus.pl/sho...the_wild/437826 ;)

Niestety nie mam wolnych 300zł na testy.
Kupię chyba łososia, jednak worek 2,27kg kosztuje 60zł, a 6,8kg 100zł, więc zaryzykuję z tym większym. A najwyżej potem kupię już ten duży worek ;)

A najchętniej bym odkupiła od kogoś kilogram karmy, ale ciężko znaleźć :?

wilczek777 - Pią Wrz 05, 2014 14:34

babyduck będę chciała zmienić bo lecimy na 3 rodzajach Wolfsbluta + puszki Lukullusa i mięcho. Pytanie na co zamienić to żarcie :/

Jakie problemy z przyswajaniem może mieć pieseł? Nie osłabłaby od tego? Chudnąć nie chudnie ale masy też nie nabiera ( nie dziwne jak mało się je a dużo zapier...).

Z hemoglobiną uważajcie bo sprzedają niby wszędzie a jak co do czego to jest głównie wieprzowa albo mix wieprzwoł

Nakasha - Pią Wrz 05, 2014 14:59

Nie wiem czy puszki to takie dobre rozwiązanie. Moje psy, koty i fretki miały po nich sraczki i wcale nie nabierały wagi.... jednak mięcho to jest to. :D
wilczek777 - Pią Wrz 05, 2014 17:43

Nakasha Ona dostaje do suchego np. dwie łyżki puchy dla smaku bo suchym gardzi i np. dwa dni nie je ;) Jedna mała puszka starcza na 3-4 dni.
noovaa - Pią Wrz 05, 2014 19:54

:)

wilczek777 - Sob Wrz 06, 2014 09:14

O jakie oczka złote :serducho: noovaa nie odbarwia jej sierści łańcuszek?
noovaa - Sob Wrz 06, 2014 09:39

Ten ze zdjęcia odbarwia, ma jeszcze zaciskową, która nie odbarwia, a na co dzień nosi szmaciaka, ale poszedł do prania ;)