To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XI

Anonymous - Pon Lip 11, 2011 12:10

Fea napisał/a:
Co maaaasz?
jeszcze nic, ale upewniłam sie, że biszon jest idealny dla naszych potrzeb. :)
Twoje Jurandy widziałam, piękne są, a czytałaś też o charakterze rasy?

Niamey - Pon Lip 11, 2011 14:25

To ja ponawiam pytanie, tym razem w zmodyfikowanej formie:
czy ktoś z Was zna przypadek operowania psa z rozszczepem podniebienia? Czy taka operacja (pomijając kwestię kosztów) ma sens i zapewni zwierzakowi komfortowe życie?

Fea - Pon Lip 11, 2011 15:39

Viss napisał/a:
czytałaś też o charakterze rasy?
Czytałam, dość ogólnikowo niestety, ale i tak jeszcze go nie kupuję, bo tej rasy chyba w ogóle nie ma w Polsce;) Mam czas. Gończe marzą mi się od kilku lat, ale i tak zawsze na pierwszym miejscu będzie schron.

Niamey, zdaje mi się, że widziałam takiego psa na dogo. Chyba była operowana. Poszukaj pliz, bo ja teraz nie mam muzgó.

Anonymous - Pon Lip 11, 2011 20:48

Niamey, zadzwoń najlepiej do jakiegoś chirurga, dobra jest ponoć dr Persona, na pewno odpowie ci na wszystkie pytania. :)
Niamey - Pon Lip 11, 2011 20:52

Viss, dzięki za informację, dzwoniłam dziś do dwóch klinik, ale temat już w zasadzie nieaktualny
Sorgen - Wto Lip 12, 2011 03:14

Fea sucza boska :serducho: Dużo szczęścia Wam życzę!
A karmę Brit polecam bardzo. Moja suka jadła obie o które pytasz. Obecnie na activ jest z domieszką gotowego BARFa w kostkach. Wcześniej byłam bardzo zadowolona z Puriny Pro plan ale cena mnie zabijała. Brit jak dla mnie jest bardzo dobrym zamiennikiem właśnie Pro Plana. Po 40kg Brita nie widzę różnicy w wyglądzie suki. Wyniki krwi i moczu ma w normie więc pod tym względem też ok karma jest.
Jak suka je łapczywie polecam moczenie karmy bo wtedy nie puchnie jej w żołądku i jednorazowo trochę mniej zje. Zauważyłam że po zalaniu ciepłą wodą chrupki rozmakają szybciej i bardziej suce smakują.

Layla - Wto Lip 12, 2011 07:29

Nie mogę się doczekać, aż poznam to fejowe cudo. :serducho:
Anonymous - Wto Lip 12, 2011 09:11

Sorgen, a którego gotowego barfa używasz?
Fea - Wto Lip 12, 2011 09:23

Cytat:
Nie mogę się doczekać, aż poznam to fejowe cudo.
A weź, moje biedne cudo leży na ryju pod biurkiem, przeraźliwie smutne. Mam nadzieję, że jak najszybciej zacznie się zbierać, bo aż przykro patrzeć, jak na spacerach leci nieszczęśliwa i boi się odejść od nogi. Jak ją puszczam w ogrodzie, to spieprza do domu. Dzięki za info o Bricie, podpinam się pod pytanie o barfa, bom leniwa i nie chce mi się samej robić ;p
Anonymous - Wto Lip 12, 2011 11:17

http://img836.imageshack....28/dsc1065l.jpg
http://www.retrojunk.com/...rliebarkin2.jpg
:mrgreen:

yoshi - Wto Lip 12, 2011 15:39

Fea Twoja Louve jest cudna! Mam nadzieję że niedługo zapomni o wszystkim co złe :)

A Twoje Jurandy, też boskie! Strasznie mi się podobają niebieskie gończy gaskońskie! I te w Polsce już są. Nawet chyba był już jakiś miot. Ale te szorstkowłose są niesamowite!

Ugotowałam dzisiaj, pierwszy w swoim życiu rosół :) Z kaczki, kupiłam porcje kaczki i szyjkę za niecałe 4 zł :) Toudi na surową szyjkę znów pokręcił nosem, więc postanowiłam zrobić rosół :) Naprawdę polecam! Ponieważ te kostki kacze są bardzo miękkie. Plus kaczki nie są tak pędzone na hormonach jak biedne kurczaki.

Najpierw w 1,5L wody na małym ogniu gotowałam porcje i szyjkę. Następnie dodałam 2 marchewki, 1/4 selera, 1 cebulę, trochę poru i zostawiłam na kolejną godzinę gotowania. Odlałam połowę wywaru z porami, cebulami i dwoma kawałkami marchewki oraz selera dla ludzkiej części rodziny. A resztę marchewki, selera i oczywiście kaczki przemieliłam :) Powstała z tego może nie do końca estetyczna papka, ale Toudi się zajada :) Kotki są wybredniejsze ;)

Lavi - Wto Lip 12, 2011 15:42

Nikt nie pomoże odnośnie maszynki?...
Fea - Wto Lip 12, 2011 16:21

Dude, ja jestem średnio zorientowana, bo Juranda strzygłam nożyczkami, ale kiedyś zastanawiałam się nad kupnem maszynki i z tego co wiem, za 150 zł chodziły już niezłe.
Lavi - Wto Lip 12, 2011 16:34

No właśnie za 148 mam na oku ale boję się, że nie pójdzie na cocker spanielu. Dlatego myślałam, że ktoś, kto strzyże mi pomoże w decyzji;)
Sorgen - Wto Lip 12, 2011 16:47

Viss dawniej dawałam PRIMEX ale coś padła dystrybucja i w Krakowie nie mogę dostać :x A to był najfajniejszy gotowy barf jaki dorwałam.
Teraz sucza dostaje jakiś inny ale szczerze mówiąc nazwy nie pamiętam a nie mam nic w domu. Na dniach będę kupować to podam nazwę. Z tym że PRIMEX miał mielone gnaty a w tym co teraz daję są tylko chrząstki i to w stosunkowo małej ilości.
Ogólnie traktuję to jako rarytas lub dodatek do karmy jak sucza nie chce jeść. Do tego co drugi dzień surowe gnaty z mięsem, czasem jak mi się chce to gotuję serca, wątrobę, marchewkę, buraka, i inne warzywa co mi pod rękę wpadną, miksuję blenderem i dodaję do chrupek. Takie coś zwłaszcza w zimie suka dostaje żeby trochę na masie przybrać.
Pomimo takiej diety moja bullwa ma dosyć sportową sylwetkę, nie jest taka baryłką jak wystawowe suki.

A odnośnie bullwy. Jak co roku kłopot pt. chcę wyjechać a nie na rękę mi sukę taskać ze sobą do Pragi. Szukam hotelu może być nawet w Warszawie lub na śląsku w terminie 11-19 sierpnia. Chodzi mi o hotel gdzie nie ma "uprzedzeń rasowych" gdzie moja sucza by siedziała w kojcu profilaktycznie-zapobiegawczo :evil: Najchętniej jakiś mały gdzie psy w kojcach nie siedzą ale upierać się nie będę.
Strasznie się boję żeby mi suki nie skrzywdzili psychicznie bo to takie delikatne stworzonko jest :oops:
Jak ktoś zna i może polecić to będę baaaardzo wdzięczna.