To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XIX

Nakasha - Pon Wrz 01, 2014 11:51

Jeszcze a propos zachowania Nemo.

Po cyrkach, które niedawno odstawiał, zrobiłam mu badania hormonalne (nawet nie napiszę ile kosztowały :? ). Ma nieprawidłowy poziom testosteronu, więc zdecydowaliśmy się na wszczepienie mu Suprelorinu. Implant jest już zamówiony, będzie za 1 - 2 tygodnie. ;)

A na razie niestety wróciłam do bardziej awersyjnego "szkolenia" i prowadzania go na kolczatce. Efekty są natychmiastowe, Nemo przestał rzucać się na wioskowe psy i potrafi uspokoić się przy biegających fretkach. Szkoda, że trzeba było do tego sięgnąć, ale wolałam to niż ryzykowanie życia i zdrowia zwierzaków. :roll: Teraz nagradzam jego spokojne zachowanie, skoro już udało się owe spokojne zachowanie wywołać. ;)

wilczek777 - Pon Wrz 01, 2014 12:20

Nakasha jak zwykle cudowne piesły na zdjęciach!
Cieszę się, że Nemo dał się opanować. Testosteron wysoki pewnie jest kwestią "zaginionego jajka" ale myślę, że implant da fajne efekty. Kciukam!

Ninek - Pon Wrz 01, 2014 13:30

Nakasha, a wiadomo skąd ten testosteron?
Nakasha - Pon Wrz 01, 2014 13:54

Nemo był jednostronnym wnętrem - jedno jądro usunięto przy kastracji, ale USG i potem operacja nie wykazały obecności drugiego jądra. Mimo tego jest podejrzenie, że jednak ma gdzieś zalążek drugiego jądra, stąd problemy z hormonami. Poza tym nadnercza też mogły namieszać.
Nakasha - Pon Wrz 01, 2014 14:01

Z drugiej strony, może przesadzam z narzekaniem na niego....

On się bardzo dobrze dogaduje ze swoim stadem i ogólnie z łagodnymi sukami i kastrowanymi samcami. Np. tutaj Shira wgryza mu się w bok, a on się cieszy:

Tu Nala leci na niego na wprost, a on się cieszy....

Znosi też bez protestów dzieci. A Nika i Kamil potrafią się na nim uwiesić, szarpać go za szyję, kark, za zęby, za fafle, wkładać mu ręce do buzi i wyrywać np. piłkę, którą trzyma, przewalać się przez niego, kłaść się na nim, krzyczeć mu do ucha, itp. A Nemo się cieszy. ;)

Jego ogólny poziom pobudzenia też, w porównaniu do niektórych innych psów, nie jest znowu jakiś taki straszny.... a punkty zapalne w postaci innych psów-samców, czy biegających i gryzących fretek (innych zwierząt) są chyba dość powszechne.

Nie jest taki jak Shira i Nala, zdecydowanie... mam nadzieję, że uda nam się opanować jego rzucanie się do innych psów. A jak nie, to cóż, spacery po mieście/na wsi będą w kolczatce. A na terenach niezamieszkanych szelki + linka....

jokada - Pon Wrz 01, 2014 16:12

Oj, pozmianiały się rasy, pozmianiały
Dziś trafiłam na zdjęcie bulka sprzed prawie 60 lat

https://www.facebook.com/...?type=1&theater

agutka84 - Pon Wrz 01, 2014 16:52

jokada- a ja pokażę współczesnego bulka zr starym stylem -gull terier

Nakasha - Pon Wrz 01, 2014 18:33

Aaaa! :serducho: :serducho: :serducho:

http://9gag.com/gag/awb7qxy

Ebia - Pon Wrz 01, 2014 23:55

agutka84, piękny :serducho:
agutka84 - Wto Wrz 02, 2014 12:47

gull teriery mają sylwetkę bardziej pod pita lecz uroda jak dla mnie jest średnia :p
w dodatku są strasznie obciążone alergiami w Pakistanie tak jak i wszystkie molosowate nie są sprawdzane pod kątem zdrowia. Bo po co? :roll:

Sorgen - Wto Wrz 02, 2014 13:45

Dla mnie to nie jest bull starego typu tylko kundel do walk który ani pita ani bulla nie przypomina. Co innego gdyby to byly psy wywodzące sie bezpośrednio ze starej linii i przetrwaly w takiej formie.
agutka84 - Wto Wrz 02, 2014 15:04

no wiesz... bullteriera ma w sobie bardzo dużo ;)
ze starej linii nigdy nie nastąpi brakuje nam białego teriera ;)

Sorgen - Wto Wrz 02, 2014 17:56

Oj mnie nie chodzi o odtworzenie bulla tylko te by byly fajne jakby to byla linia stara ciągnięta w takim eksterierze jak kiedys bulle wygladaly. Te to mniej lub bardziej udane miksy których sporo po schronach. W Pakistanie ciągle dolewaja świeżej krwi bulla lub pita wiec ciężko o stabilnej rasie mówić.
noovaa - Wto Wrz 02, 2014 18:57

Dobra, a teraz wpuszczę odrobinę powagi do tematu.

Czy ktoś próbował założyć psu na noc majtki takie jak na cieczkę, w celu przypomnienia że w nocy też nie należy sikać pod siebie ? ^^

agutka84 - Wto Wrz 02, 2014 19:14

tam w tym dziwnym narodzie różne rzeczy się dzieją więc nie będę tu nawet rozmawiać bo masz rację ale jako "rasa" bardzo mnie intryguje ;)
zobaczysz za jakiś czas będzie to rasa tak jak i kangal a później wejdzie do FCI

Nova- a czemu twoja suczka sika pod siebie? ona była sterylizowana?