Archiwum - Psiaki XIX
Trzynastka - Śro Sie 27, 2014 20:35
Ninek napisał/a: | Trzynastka, taki suchy to żadnemu psu nie służy
Drugi link nie działa (usuń kropkę na końcu). |
Fakt, nie próbowaliśmy pokarmów za kilkanaście zł/kg, ale każda inna próba kończyła się biegunką (o ile nie samą wodą) i wymiotami, nie tył, nie chciał w końcu nic jeść. Po gotowanym mu przeszło, zaczął przybierać na wadze.
Friskiesa nawet nie próbowaliśmy, dostaliśmy i leżał. Może komuś się przyda dla schroniskowych psów bądź bardziej potrzebujących.
Btw, może jest w stanie ktoś polecić instrukcję karmienia psa czymś innym niż suchy? ciągle kurczaka jeść też nie może, a ja średnio się orientuję co można podawać i w jakich ilościach.
Ninek - Śro Sie 27, 2014 20:40
Trzynastka, mój pies też należy do osobników, którym 'suche nie służy'. Tak myślałam, dopóki nie spróbowałam porządnej karmy bez zboża (tylko z ziemniakami). ToTW to jedyna karma, jaką Fox może jeść.
Na gotowanym też nie było biegunek, waga była ok. Ale dopiero po zmianie na totwa przekonałam się, że ten pies może się normalnie załatwiać - normalnie czyli tak, że bez najmniejszego problemu po nim sprzątam. Finansowo też nie wychodzi tragicznie bo je tej karmy bardzo mało (a będzie jadł jeszcze mniej bo mu się przytyło).
Gotowane to totalnie bezwartościowe żarcie.
Ja docelowo planuje barf ale przy tym psie nie ma miejsca na kombinowanie więc muszę poczekać aż nam się sytuacja życiowa ustabilizuje.
agacia - Śro Sie 27, 2014 20:40
Trzynastka, to może zamiast sprzedawać zanieście gdzieś do schroniska
Mięso można zmieniać, nie musi jeść non stop kurczaka. Swoim najczęściej daje indyka albo wołowinę, ale czasem trafi im się coś innego. Chciałabym kiedyś przestawić psy na barfa, ale póki co nie mam na to warunków, a na 3 psy ponad 30kg potrzeba dużo miejsca w zamrażarce.
Co do suchej karmy też celowałabym w jakąś z jak najmniejszą ilością zbóż. Swoim daje Nutra Nuggets z jagnięcną i ryżem i jest super, a na karmach głównie zbożowych Bari był chodzącą gazownią.
Trzynastka - Śro Sie 27, 2014 20:46
agacia napisał/a: | Trzynastka, to może zamiast sprzedawać zanieście gdzieś do schroniska |
Otwarty worek poszedł do schroniska. Reszta jeśli się nie sprzeda to też, jednak muszę trochę podciągnąć psi i koci budżet
Ninek napisał/a: | Trzynastka, mój pies też należy do osobników, którym 'suche nie służy'. Tak myślałam, dopóki nie spróbowałam porządnej karmy bez zboża (tylko z ziemniakami). ToTW to jedyna karma, jaką Fox może jeść.
Na gotowanym też nie było biegunek, waga była ok. Ale dopiero po zmianie na totwa przekonałam się, że ten pies może się normalnie załatwiać - normalnie czyli tak, że bez najmniejszego problemu po nim sprzątam. Finansowo też nie wychodzi tragicznie bo je tej karmy bardzo mało (a będzie jadł jeszcze mniej bo mu się przytyło).
Gotowane to totalnie bezwartościowe żarcie. |
A jesteś w stanie stwierdzić ile kg karmy schodzi Ci na miesiąc? I jak duży jest Fox?
Może warto spróbować... musiałabym tylko gdzieś dorwać na próbę kilogram pokarmu, bo z tym psem nigdy nic nie wiadomo (czasem woli zjeść suchy chleb od jakiegokolwiek pokarmu).
Lavi - Śro Sie 27, 2014 21:12
agacia, a to składka nie jest na rok? Bo myślałam, że jak płacę teraz składkę, to następną płacę w sierpniu następnego roku...
Sorgen - Śro Sie 27, 2014 21:26
Składkę się płaci raz na rok. Pewnie agaci chodziło o to że zeson zimowy to taki dosyć martwy sezon i żeby się wstrzymać z wyrabianiem papierów i zapisami do nowego roku. Tu masz cennik http://www.warszawa.zkwp....ddzial=warszawa
Ninek - Śro Sie 27, 2014 21:32
Trzynastka, Fox powinien mieć poniżej 14kg, niestety urosło mu się do 14,5kg.
Worek 13,6kg do tej pory starczał mu na 2,5 miesiąca, jak zmniejszę porcję
(przez to jego utycie) to będzie jeszcze chwila dłużej.
Lavi - Śro Sie 27, 2014 21:40
Sorgen, ahaa Okej, no sezon zimowy trochę martwy ale zależy nam na tej międzynarodówce w Poznaniu.
A wysłałaś mi cennik z Wawy, u nas jest trochę taniej za wpisowe, chociaż składka ta sama: www.sopot.zkwp.pl/oddzial...y&oddzial=sopot
agacia - Czw Sie 28, 2014 07:37
Dokładnie to miałam na myśli. Składkę płaci się raz na rok, tylko tego roku już mało zostało
Nakasha - Czw Sie 28, 2014 08:44
Moje psy jedzą ok 15-17 kg karmy suchej na psa, czyli łącznie ok 45-50 kg.
Kahl - Pią Sie 29, 2014 11:44
Mój Bącur waży 25kg. Dziennie pochłania około 300 gram karmy w zależności czy nie dostaje żadnych przysmaków, owoców, warzyw itp itd. Worek 15 kilowy najczęściej starcza mu na ponad 50 dni
Kiedy my zapisywaliśmy się do ZKwP zapłaciliśmy 190 zł. Składka za rok - 70zł. Rodowód 50 zł, Wpis + rejestr - 60 zł i uwaga - 10 ziko extra - sama nie wiem za co bo do dzisiaj nie mogę tego rozszyfrować na pokiwtowniu.
Mowa o roku 2012 i ZKwP w Sopocie. Aktualnie należymy do Zielonej Góry, ale nie bierzemy czynnego udziału w wystawach z racji wykastrowania Horacego z powodu raczyska... brrrrrrr
Ale na oglądanie chętnie przyłazimy!
Sorgen - Pią Sie 29, 2014 11:59
Delta je ile chce w sensie dostaje koryto jak się upomni. Waży aktualnie 27 kg (od lat ma wagę 25-27) worek 15 kg zjada w jakieś 40 dni. Zależy jakiej karmy Josera optiness jej schodzi w około miesiąc, markus wystarczał na trochę dłużej. Innych karm już nie pamiętam ale tez koło 40 dni na worek. Pomimo tej sporej wagi jest dosyć szczupła wizualnie, gdyby miała być w wizualu wystawowym ważyłaby jakieś 30 kg
wilczek777 - Pią Sie 29, 2014 13:21
Kahl to 10 zł to za opłatę korespondencyjną. Nes je jak ptaszek i 3 x 15 kilo schodzi od marca tego roku... Ostatnio jakoś lepiej znika żarcie ale cudów nie ma
Kahl - Pią Sie 29, 2014 13:35
wilczek777, ahaaaaaaaaa,,, opłata korespondencyjna... good to know!
Zdzieruchy jedne!
Lavi - Pią Sie 29, 2014 20:03
U nas też 10 zł idzie ,,gdzieś" czyli na opłatę manipulacyjną czy jakoś tak:D
Mój lotnik:
|
|
|