To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Pseudohodowcy, "rodowodowe" szczury na allegro

Martuha - Wto Lut 21, 2012 16:35

kormoran napisał/a:
Skoro nie można amusi nic zrobić przez jej związek, to może by po prostu zastosować negatywny PR? Jakieś oferty na allegro z linkami do adopcji szczurów, plus gratis opowieść o jej "hodowli" żeby się ludzie nie nabierali? Wystawienie aukcji to chyba 10 groszy, napisać wszystko w 4-5 zdaniach żeby ludziom jeszcze chciało się pisać i efekt na pewno jakiś by był. Tylko komu chciałoby się w to bawić ? :P
Nie wiem czy tak można?
smeg - Wto Lut 21, 2012 16:36

Raczej allegro szybko usunęłoby taką "aukcję", na której nie jest sprzedawany żaden przedmiot.
Martuha - Wto Lut 21, 2012 16:41

smeg napisał/a:
Raczej allegro szybko usunęłoby taką "aukcję", na której nie jest sprzedawany żaden przedmiot.
No właśnie ;) To raz,a dwa,że to nie miałoby i tak sensu za bardzo,Amusia mogłaby jeszcze na dokładkę kogoś za to oskarżyć,znając życie
Oli - Wto Lut 21, 2012 18:57

kormoran, obojętnie jaki układ plamek, u husky i tak zniknie ;) :P
mikanek - Wto Lut 21, 2012 19:35

ja wstawiłam na grupie facebookowej linka do tematu Amusi na forum gryzoniowym, zostałam zgłoszona jako groźba/nękanie :shock: Post oczywiście zniknął
kormoran - Wto Lut 21, 2012 21:50

Oli napisał/a:
kormoran, obojętnie jaki układ plamek, u husky i tak zniknie ;) :P

Wiem, ale słodki ;)

To wystawić jakieś szczurki do adopcji, takie istniejące i napisać "nie płać oszustom, adoptuj" czy coś takiego.

Karena - Wto Lut 21, 2012 21:54

kormoran napisał/a:
To wystawić jakieś szczurki do adopcji, takie istniejące i napisać "nie płać oszustom, adoptuj" czy coś takiego.

i co to da?

dudzia - Wto Lut 21, 2012 22:08

Można tez sprzedawać na allegro ulotki informacyjne w formie pliku pdf lub coś takiego- napisać wszystko w opisie aukcji i zaznaczyć że przedmiotem są te same informacje tylko w formie pliku pdf wysyłanego na maila. Po to żeby zwiększyć świadomość ludzi- oni sami muszą wyciągnąć wnioski. Ale oczernianie konkretnej osoby nie przejdzie i może się skończyć bardzo nieprzyjemnie.
Kasik - Wto Lut 21, 2012 22:08

kormoran napisał/a:

Jak walczyć, to sensownie i kulturalnie. A nie robić burdel taki sam jak Amusia.

Nakota - Śro Lut 22, 2012 17:06

kormoran napisał/a:
Jak walczyć, to sensownie i kulturalnie.

Niestety, ale się nie da. To misja niemożliwa. Jakakolwiek próba logicznej, spokojnej dyskusji z Amusią kończy się pyskówką i obarczaniem winą za zło całego szczurzego świata osób trzecich - zagraniczne hodowle (które ukrywają swoje potknięcia, a ona nie!), terrarystów (którzy przecież produkują karmówkę, o zgrozo!) czy nawet SHSRP:
Cytat:
pomijam wiele osob ktore maja mioty ze szczurow z shsrp.. i nie maja hodowli
Oni są źli, oni się nie znają, natomiast ona wie wszystko najlepiej, jej zwierzęta są idealne, a każde inne zwierze jest wychudzone, brudne, chore i bojaźliwe :roll: To jak walka z wiatrakami.

Ale co śmieszy mnie najbardziej - Amusia jest zarejestrowana w NKV, prowadzi hodowlę szczurów "rodowodowych". To dlaczego chcąc dostać rodowód szczura kupionego od niej muszę się o niego specjalnie prosić? Czy to się aby nie wyklucza?
Dodatkowo przylepianie łatki "rzadkie" przy odmianach, które normalny hodowca jest w stanie uzyskać bez problemu (zakładając, że posiada odpowiednie szczury) jest dla mnie śmieszne. Pomijając fakt, że zaczęła tak pisać (przy ogłoszeniach o dark pearlach), kiedy powiedziałam jej, że wiele hodowli zrezygnowało z minków na rzecz innych odmian, więc są one tak samo rzadkie jak chinchille, lilaki czy inne podobne cuda :lol:

mikanek - Śro Lut 22, 2012 19:23

Amusia nie studiuje żadnej weterynarii wiem to od osoby, która ma to nieszczęście znać ją osobiście :/ Podobno w ogóle bardzo lubi pofantazjować w każdej dziedzinie życia :/
Kasik - Śro Lut 22, 2012 20:03

Nakota napisał/a:
Niestety, ale się nie da. To misja niemożliwa. Jakakolwiek próba logicznej, spokojnej dyskusji z Amusią kończy się pyskówką i obarczaniem winą za zło całego szczurzego świata osób trzecich

Ale kto powiedział, że trzeba walczyć bezpośrednio z nią? ;) Chodziło mi tylko o to, że akcje w stylu wklejania na allegro ogłoszeń "Uwaga!!! Ona jest oszóstkom!!! i kłamie!!!" mija się zupełnie z celem, bo daje obraz nas - walczących jako niepoważnych bachorów jeszcze gorszych niż Amusia, robiąc całą akcję jeszcze bardziej niepoważną, dodatkowo dając Amusi kolejny argument na to, jaka ona biedna, poszkodowana i zaszczuta.
Btw, Nakota, to pisałam ja, nie kormoran ;)

A ktoś tutaj studiuje wetę w Wawie? Nie macie tam jakiegoś systemu studentów, gdzie można wyszukać osobę? Bo ja np. mogę wyszukać po nazwisku każdego studenta mojej uczelni i mam wypisane, na jakich kierunkach jest. Albo nawet znajomości w dziekanacie? :> Wtedy można by sprawdzić, czy faktycznie Amusia jest studentką wet i uderzać w tym kierunku.

No i może dobrze wypozycjonować ten temat na forum w googlach? :P I na innych forach, gdzie temat Amusi jest obecny? :]
EDIT - w sumie już jest dobrze wypozycjonowany :lol:

kormoran - Czw Lut 23, 2012 00:18

Off-Topic:
Kasik napisał/a:
Ale kto powiedział, że trzeba walczyć bezpośrednio z nią? ;) Chodziło mi tylko o to, że akcje w stylu wklejania na allegro ogłoszeń "Uwaga!!! Ona jest oszóstkom!!! i kłamie!!!" mija się zupełnie z celem,
Why so serious?:P

Żeby coś zrobić skutecznie trzeba wyjść do ludzi, a ludzie są na allegro. I jedyne co takiego "zwykłego" człowieka obejdzie to to, że jej "rodowodowe" szczury są tyle samo warte co karmówkowe za 5 zł, więc zwyczajnie przepłacają, dostając coś, z czego może wyrosnąć nawet godzilla.

Co wam da wiedza czy ona studiuje weterynarię? Nawet jeśli - mało to weterynarzy idiotów?

Kasik - Czw Lut 23, 2012 10:51

kormoran napisał/a:
Co wam da wiedza czy ona studiuje weterynarię? Nawet jeśli - mało to weterynarzy idiotów?

To, że podszywa się pod kogoś, kim nie jest. Zawód weterynarza jest zawodem zaufania publicznego, a ona tego zaufania nadużywa, zwyczajnie kłamiąc. No bo chyba o to jej chodzi - zdobyć zaufanie w oczach innych. Oszustwem.

Chyba Amusia na bierząco śledzi ten wątek :P Ciekawa tylko jestem o kim pisze, że hodowla jest masowa i trzyma się 50-100-200 szczurów... :drap: A najbardziej rozbawiło mnie stwierdzenie, że jak się ma 20 szczurów, to nie da się ich wszystkich obdzielić miłością i zapewnić im dobrych warunków :lol:
Napisała też, że z weterynarii zrezygnowała, ale "nie zmieniła danych na facebooku ale czy to powód do wypisywania 3stron przeciw komuś i wyzywania go?" - to do cholery dlaczego tego nie zmieni teraz, skoro już wie, że ktoś na to zwrócił uwagę? No właśnie... ;)

baradwys - Czw Lut 23, 2012 13:42

Off-Topic:
Kasik, to ja mam tę masówkę ;) bo na niecały rok od rejestracji hodowli na świat u mnie przyszły całe dwa mioty +2 w planach a u niej po takim samym czasie 12 urodzonych + nie wiadomo ile w planach ;)