To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Pseudohodowcy, "rodowodowe" szczury na allegro

Nakasha - Czw Gru 08, 2011 21:41

Mika29, nie usuwaj, to co pisze jest ciekawe. Przecież każdy kto się wypowiada w sprawie Amusi jest członkiem SHSR, macki mamy wszędzie, bo przecież ona jest dla hodowców zrzeszonych w SHSR konkurencją. :] właśnie dlatego tak jak każdy inny hodowca, który znajduje cudowne domki dla swoich maluchów, handluje zwierzętami z i bez rodowodów na giełdzie terrarystycznej. ;) W końcu jej związek tego nie kontroluje, więc co w tym złego, jak sprzeda zwierzaki na skarmienie. ;)

No i w domu dba o dobre warunki i higienę, więc nikogo nie wpuści aby się tym pochwalić...

Ale w kwestii tych spraw genetycznych, to chciałabym zobaczyć jakieś screeny, bo to co Amusia pisze jest dziwne - nie wiem czy wyrwane z kontekstu, czy ktoś się pomylił?

Mao - Czw Gru 08, 2011 22:25

Nakasha, ja nie twierdzę, że tu amusia zmyśla, ale różne rzeczy pisała, np. że szczury z polskich hodowli są małe, co mnie akurat zdziwiło. Na pytanie, jaki szczur jest OK, jeśli chodzi o wielkość, dostałam odpowiedź, że ok. 500g dla samca i ok. 350g samicy. Gitara, tylko shsrowe, z tego co widzę, osiągają tyle na spokojnie. Wyjątek - moje, ale u mnie mimo starań ładnie rosną tylko paprotki.
2 dni "dyskusji" i nic mnie nie dziwi, było też parę innych fajnych rzeczy, zahaczających moim zdaniem wręcz o teorie spiskowe. Tylko ja niestety hodowcą ani chodowcom nie jestem, więc mam prawo nie wiedzieć, ile w tych teoriach prawdy.

Off-Topic:
Ja odniosłam podobne wrażenie, co Niamey. SHSR = ZSRR. Dopadnie każdego wroga.

Mangusta - Czw Gru 08, 2011 22:35

Mao napisał/a:
chodowcom
Off-Topic:
oesu!!!

Nakasha - Czw Gru 08, 2011 23:01

Mao, chodzi mi o to, że: owszem, minki mogą się urodzić po szczurach, które nawet od 5 - 6 pokoleń nie mają minków w przodkach, ponieważ geny odpowiedzialne z minki są recesywne. Przykład: mój miot Cz i siamy, których nie powinno być ;) . I owszem, bywa, że po dwóch szczurach niosących czekoladę czekolada jednak się nie urodzi, bo to też geny recesywne. Niestety samica nie rodzi zgodnie z matematycznym rozkładem prawdopodobieństwa. :] Jeśli Amusia twierdzi, że takie informacje są błędne, to albo ona jednak nie zna genetyki tak dobrze jak twierdzi lub nie ma doświadczenia i nie chce go zdobyć - bo nie można twierdzić, że jakiś szczur NA PEWNO czegoś nie niesie, albo że coś MUSI się po recesywach urodzić, szczególnie w kwestii kolorów i znaczeń. ;) Ewentualnie ktoś z SHSRP rzeczywiście wypowiedział się niedokładnie.

Po prostu mnie to ciekawi. ;)

Niamey - Pią Gru 09, 2011 00:49

swoją drogą, koszulka SHSR=ZSRR byłaby boska :lol:
Z amusią jest ten problem, że nawet jak człowiek chce do niej podejść w sposób nieuprzedzony, to dziewczyna coś takiego powie, że nie ma czego zbierać - vide piękne podsumowanie napisane przez Nakashę.

nowokaina - Pią Gru 09, 2011 11:30

Hej. W kwestii screena z rozmowy z tą panią, co mi wciskała szczury, niestety nie mam możliwości jego zrobienia - pisała do mnie na komórkę, na GG mobilne :( W ogóle nie wiedziałam, że będzie z tego jakakolwiek afera, więc nie zatroszczyłam się o potwierdzenie moich słów - miała to być raczej ciekawostka, o której wspomniałam przy okazji. Jedyne co mam zachowane, to nr GG tej pani.
wuwuna - Sob Gru 10, 2011 11:34

Nakasha napisał/a:
Ewentualnie ktoś z SHSRP rzeczywiście wypowiedział się niedokładnie.
Ja kojarzę conajmniej jedną długą rozmowę tej pani z Nakotą i baradwys, więc to już nie SHSRP.

Dla niej chyba każdy z forum to polski związek szczurów :D

Szczegółów nie znam, więc nie wiem o czym mówiły dokładnie, bo ja od idiotów się trzymam z daleka vide kobieta sprzedająca szczury na karmę i z rodowodem lub bez jednocześnie.....

klauduska - Nie Gru 18, 2011 10:55

z jej aukcji obecnej:
Cytat:
RASOWE RODOWODOWE SZCZURY DUMBO REX PEARL!! Rzadki

Cena Kup Teraz: 120zł, ale w opisie aukcji już 95zł.. [ocb?]
Cytat:
RODOWODY WYSTAWIAM NA WYRAŹNĄ PROŚBĘ KUPIUJĄCEGO

dobrze wiedzieć, że każdy może sobie sam wystawić jakiś rodowód. czekajcie, to ja swoim tymczasom też zacznę :roll:
Cytat:
Możliwy przejazd na dużych odległościach dzięki pomocy osób trzecich za opłatą 25zł

ona to już nawet na darmowym forumowym transporcie, widzę, nieźle chce sobie dorobić :roll:

babyduck - Nie Gru 18, 2011 11:01

klauduska napisał/a:
ona to już nawet na darmowym forumowym transporcie widzę nieźle chce sobie dorobić

Całość wygląda tak:
Cytat:
Możliwy przejazd na dużych odległościach dzięki pomocy osób trzecich za opłatą 25zł lub odbiór osobisty.
więc ja obstawiam, że chodziło o konduktorkę, ale zapomniała wstawić przecinka.
klauduska - Nie Gru 18, 2011 11:32

babyduck, a co ma "odbiór osobisty" do tego? jak do tej pory to ona się na miau ogłasza w sprawie transportu szczurów/innych zwierząt, więc no nie wiem czy chodzi o konduktorkę.
poza tym chyba konduktorka mniej kosztuje?

Devona - Nie Gru 18, 2011 11:38

Klauduska, jedyne rozsądnie miejsce dla brakującego przecinka jest po słowie "trzecich", a konduktorka kosztuje 25 zł.

klauduska napisał/a:
dobrze wiedzieć, że każdy może sobie sam wystawić jakiś rodowód. czekajcie, to ja swoim tymczasom też zacznę :roll:
O ile nie popieram działalności osoby, o której tutaj się pisze, to jednak dla ścisłości napiszę, że rodowód to wypis przodków. Takie informacje akurat pseudohodowca może posiadać, natomiast nie sądzę, żeby znała przodków swoich tymczasów dalej niż jedno lub dwa pokolenia wstecz.
Nakasha - Nie Gru 18, 2011 12:38

Tak właściwie, to "po polsku" może wystawić metrykę (dowód urodzenia z wypisem przodków). "Rodowód" jest zarezerwowany dla dokumentu wystawionego przez jakiś związek... ale to dyktuje bardziej praktyka. Słownikowe znaczenie słowa "rodowód" ma inne znaczenia. Może wystawić rodowód np. jako potwierdzenie przynależności do rasy.
Devona - Nie Gru 18, 2011 12:55

Nakasha, według słownika języka polskiego jednym ze znaczeń słowa "metryka" jest rodowód oraz jego potwiedzenie, zaś rodowód jest tylko potwierdzeniem przynależności do danej rasy oraz informacją o pochodzeniu. Każda osoba prowadząca hodowlę odpowiednio długo może wystawiać oba dokumenty.

Cytat:
rodowód
1. «pochodzenie, początek czegoś»
2. «historia rodu uwzględniająca koligacje rodzinne; też: jej graficzne wyobrażenie»
3. «dokument stwierdzający przynależność zwierzęcia i jego przodków do danej rasy»

Cytat:
metryka I
1. «dokument stwierdzający narodziny, chrzest, ślub lub śmierć jakiejś osoby»
2. «dokument poświadczający rodowód rasowego zwierzęcia»
3. «informacje o cechach lub pochodzeniu jakiejś rzeczy, umieszczane bezpośrednio na danym przedmiocie albo przechowywane w aktach»
4. «rodowód, pochodzenie; też: to, co świadczy o pochodzeniu»
5. daw.; zob. księga metrykalna.
6. «w dawnej Polsce: księgi kanclerskie i podkanclerskie zawierające dokumenty publiczne, wychodzące z kancelarii królewskiej»

babyduck - Nie Gru 18, 2011 14:20

klauduska napisał/a:
babyduck, a co ma "odbiór osobisty" do tego?
to, że wymienia trzy opcje: pomoc osób trzecich, transport za opłatą, odbiór osobisty. Stąd wnioskuję, że we frgamencie "Możliwy przejazd na dużych odległościach dzięki pomocy osób trzecich za opłatą 25zł" brakuje przecinka i może chodzić o konduktorkę. Zresztą nevermind.
mikanek - Nie Lut 19, 2012 12:27

Obecnie Amusia szaleje na facebooku w grupie Rat Lovers, nawet kilka osób kupiło od niech zdrowe szczury...mało tego, poucza innych o bezsennie leczenia zwierząt :

cyt. z publicznego miejsca, gdzie każdy może go ptrzeczytać a nie z prywatnej korespondencji

Gdzie chamstwo? jakie chamstwo? chamstwo to okrzykiwać rady głupotami, nawet jeśli są zimne, nawet jeśli są nie czułe.. to są zawsze rady.. nie powiedziałam uśpij.. nie powiedziałam wyrzuć, ale powiedziałam co moim zdaniem było nie tak. mam do tego prawo.. No ale w Polsce nie wolno myśleć inaczej, ja jestem hodowcą od wielu lat.. mam zimniejsze podejście i nie jedną śmierć za sobą.. może to mnie znieczuliło.. może nie chcę patrzeć jak każde moje następne zwierzę cierpi dłużej niż jakiś czas i pochopnie oceniam że nie ma sensu dalej go męczyć.. Ale pomyślcie że może dzięki takiemu podejściu macie ode mnie lepsze silniejsze i zdrowsze szczury bo hodowla to nie tylko głaskanie, rozmnazanie i leczenie każdego słabego osobnika, to też trudne decyzje odnośnie selekcji.. Przez jedną taką złą i pochopną decyzję Szczepanki dostali ode mnie słabego szczura. Mimo że coś mu pomogło, i teraz odbił.. jego brat też.. nie są tak duże jak powinny, Szczepanki kochają go nad życie i dadzą fortunę na jego leczenie.. ale ja zawsze będe miała wyrzuty.. a może gdyby decyzje dotyczące selekcji potoczyły się inaczej.. nie dostali by go.. Weźcie to pod uwagę.. ludzie nie chcą chorych psów, kotów, a ja jestem HODOWCĄ a nie CHOTOFFCOM i mam obowiązek sprzedawać zwierzęta silne i zdrowe z dobrym genomem. Nie jestem w stanie trzymać 2-3lata każdego słabego u siebie.. bo go komuś nie sprzedam.. ani też nie dam za darmo chorych szczurów które mogą wyzdrowieć i żyć 3 lata albo umrzeć po kilku dniach.. bo przy cenach 10-15-30-60zł na allegro...nikt chorych nie weźmie.. można kupić przezcież zdrowego za 10zł bez rodowodu. Za granicą normalne jest że się takie nadwyżki skarmia.. u nas nie.. ale ja zbyt wiele mam importów za sobą żeby się zastanawiać co jest dobre co złe.. w dodatku po przejściach z myszami... lata epidemi wirusowej nie dającej się za :cenzura: wyplemić z hodowli.. ale myślę że warto wziąć pod uwagę każdą decyzję i opinię i nie nazywać jej głupią albo złą.. Myślę że jak kiedyś wam się zdarzy że wet ubije wam zwierzaka to zrozumiecie moje intencje