To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XI

Ninek - Nie Lip 03, 2011 09:09

agacia, cudowna :serducho:

Ja pewnie pisałam, że temu huskiemu zza ściany szukałam domu. Psa wziął sobie chłopak w moim wieku i później go olał. Zajmowali sie nim rodzice i dziadkowie, dzieciak chciał go oddać do schroniska. Szukali psu domu, więc stwierdziłam, że pomoge. Znalazłam faceta, który miał huskiego ze schroniska przez 8 lat. Pies umarł kilka miesięcy temu. Facet naprawdę konkretny. Pies mieszkałby w kojcu z super budą, ale byłby tam zamykany tylko na noc. Wielki ogród do dyspozycji cały dzień, za płotem las, gdzie poprzednik miał codzienne spacery. Naprawdę ekstra warunki. A właścicielka sie nie zgodziła na oddanie, bo 'on lubi być w mieszkaniu'. Pewnie dlatego wyje całymi dniami i ciągle ucieka? :]

agacia - Nie Lip 03, 2011 23:04

Oj chyba Runa da nam popalić. Oficjalnie dostała na drugie imię Czorcik :twisted: Dziś wyszliśmy na godzine z domu bez psów to po powrocie było na drzwiach widać ślady drapania. Jutro wyjade autem z podjazdu na parking pod wałem i podsłucham pod drzwiami co robi. Przy zabieraniu zabawki złapała mnie dziś za rękę i burczała, więc delikatnie dałam jej do zrozumienia, że tak się bawić nie będziemy i przewróciłam ja na plecy. Ale to jej złapanie było lekkie i widać, ze się w tym kontroluje nie chcąc zrobić krzywdy, więc nie jest źle. Pewnie to efekt pobytu w schronisku. Poza tym to bardzo kochana i pojętna suczka, chociaż trochę niesforna i żywiołowa. Już się nie mogę doczekać jak dojdą jej szelki do biegania i będzie mozna trochę poparacować i przyuczyć ja do pracy przy rowerze :)

Zastanawiałam się dziś czemu Runka swoim zwyczajem nie poszła za nami do góry. A oto odpowiedź :]

pituophis - Pon Lip 04, 2011 00:09

http://www.youtube.com/wa..._embedded#at=73
Journey - Pon Lip 04, 2011 00:35

Fea, ja w wolnych chwilach zajmuję się dogoterapią.

Agacia, to jeszcze nic :-P Banda dwumiesięcznych husky w domu 'to jest to' :wink:

Szura - Pon Lip 04, 2011 00:45

pituophis, hahaha, genialny! :mrgreen: To border terrier, czy coś w typie?
AngelsDream - Pon Lip 04, 2011 00:47

Szura, mi ten filmik strasznie poprawił humor. :mrgreen:
zuuzuushii - Pon Lip 04, 2011 00:51

eh ja ciągle myślę o nagim terierze amerykańskim. Problem w tym, że ja nigdy nie miałam nic wspólnego z terierami. Nie mam pojęcia co to są za psy. Do tej pory nie miałam zbyt dobrego o nich zdania :roll: kojarzą mi się z niezrównoważonymi zaczepnymi i rozszczekanymi kurduplami :? sorry :]
W ogóle da się trzymać nagiego rat teriera ze szczurami?

Szura - Pon Lip 04, 2011 00:56

zuuzuushii, a z ciekawości - skoro tak nie lubisz terrierów, to czemu o nim myślisz? :P To z pewnością nie są psy dla każdego...
AngelsDream - Pon Lip 04, 2011 01:00

Szura napisał/a:
To z pewnością nie są psy dla każdego...

Jak wszystkie. :]

zuuzuushii - Pon Lip 04, 2011 01:04

Szura, nie to, że nie lubię. po prostu do tej pory nie miałam z nimi nic wspólnego.
Miałam kontakt z myśliwskimi i owczarkami, czasem z molosami.
Z terierami nigdy! Dla mnie to kosmos...
Lubie duże i bardzo duże psy ale ostatnio zakochałam się w amerykańskim terierze bezwłosym, na razie tylko z wyglądu . Bardzo mi się podoba i dla takiego psa byłabym w stanie przezwyciężyć swoje opory dot. małych psów :]

Szura - Pon Lip 04, 2011 01:13

AngelsDream, no tak, tylko z np. rasami ozdobnymi prawie każdy sobie poradzi i życie z takim psem będzie sprawiało frajdę. Owczarki, terriery, myśliwskie itd to już powinno się wiedzieć nieco więcej i o psie, i o swoich oczekiwaniach.

Cytat:
kojarzą mi się z niezrównoważonymi zaczepnymi i rozszczekanymi kurduplami

Są wysokoreaktywne, bywają zaczepne, często są rozszczekane. Nie wszystkie to kurduple. :twisted: A tak poważniej to niestety akurat o amerykańskim bezwłosym nic nie wiem (to jest w ogóle uznana rasa?), więc niestety nie pomogę.

zuuzuushii - Pon Lip 04, 2011 01:27

Szura napisał/a:
Nie wszystkie to kurduple. A tak poważniej to niestety akurat o amerykańskim bezwłosym nic nie wiem (to jest w ogóle uznana rasa?)

z tego co mi wiadomo to właśnie niestety nie :(
a co do rozmiaru , to może w miarę jest Airedale Terriery, ale nawet amstaf dla mnie to taki średniak :]

miał ktoś do czynienia z Tosa inu? Te psy mają coś w sobie :serducho: ,
Ciekawi mnie jaki jest porządnie wychowany, zrównoważony rasowy tosa.
Do tej pory widziałam nie zbyt udane osobniki :/
Czy osoba ze średnim doświadczeniem ale z dobrymi chęciami, dałaby sobie z takim psem radę?

edit/ znacie może jakieś godne polecenia hodowle? Nie takie pierwsze z rzędu z wyszukiwarki : )
w sumie to jest takie połączenie tego co obie lubimy w psach, i ostatnio oraz częściej wracam myślami do tej rasy... Aga miała do czynienia z Dogami niemieckimi ja z labkami z wyglądu jak dla mnie to jest takie połączenie :]
co do wzorca rasy, charakteru to sama nie wiem... wydaje się z opisu w sam raz, ale wolałabym jednak poznać opinie osób które miały z nimi styczność :serducho:
opis mi się podoba i jak najbardziej pasuje, jednak niepokoi mnie fakt, iż zostały zamieszczone w wykazie ras psów agresywnych :?

Tygrys66 - Pon Lip 04, 2011 11:54

zuuzuushii, zostały umieszczone w wykazie bo trzeba się przy nich wykazać siłą charakteru inaczej pies Cię stłamsi, zdominuje i może być niebezpieczny. Ten wykaz jest robiony w oparciu o liczbę pogryzień. Masz dobre chęci ale czy wystarczy Ci ich na całe życie psa?

Ja czuję do nich duuuży respekt, sama bym sobie z takim nie poradziła. Ja bym od razu wrzuciła na kanapę i do przytulania :) A z niego jest co prawda pieszczoch ale niewychowany może w każdej chwili zmienić 'zdanie'. Wystarczy że charty włażą mi na głowę ;p

Ja bym Ci proponowała zobaczyć te psy na wystawach, nie są to co prawda normalne warunki ale będziesz mogła się przyjrzeć tej rasie. Poszperaj też na tosowym forum, popytaj ludzi którzy żyją z tymi psami na co dzień.

Fea - Wto Lip 05, 2011 23:21

Możecie mi polecić jakąś dobrą, estetyczną skórzaną smycz dla psa średniej wielkości, która nie będzie tak potwornie droga jak Heim? One są piękne i sama bym nosiła, ale nie chcę wywalać 150 zł na komplet z obrożą. Nołnejmy w sklepach zoologicznych mnie nie przekonują, boję się, że szybko się rozwalą.
I druga rzecz, pardon, ale miałam psa kolczatkowo-obrożowego i nie jestem zorientowana - jak wygląda kwestia wygodnych skórzanych szelek? Można w ogóle liczyć na takie czy lepiej od razu nastawić się na te z taśmy? Za sześć dni odbieram sucz ze schronu i chcę jej kupić jakiś wygodny, trwały komplet, taśmy nie lubię, a taśmy z wzorkami tym bardziej. Sucz nie ciągnie na smyczy, jest wielkości mniej więcej owczarka nizinnego.

AngelsDream - Wto Lip 05, 2011 23:23

Fea, można nawet nabyć skórzane szelki na miarę, ceny przeróżne, tylko warto poznać najpierw psa, żeby dobrać mu odpowiedni fason szelek.

Nasza skórzana obroża za 20 złotych jest nie do zdarcia, tak swoją drogą.