To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Pseudohodowcy, "rodowodowe" szczury na allegro

Bel - Czw Sie 25, 2011 17:24

amusia napisał/a:
po stracie jego brata dałam do do dziewczyn żeby nie był sam, i pokrył.

amusia napisał/a:
musiałam dostać zgodę na to krycie, było to kosultowane z hodowcami

to jak było? :]

amusia - Czw Sie 25, 2011 17:27

Mam dość wałkowania tego samego... naucz się czytać.
Nashi - Czw Sie 25, 2011 17:30

Ja też tego nie rozumiem. Nie chcę się jakoś wkręcać w dyskusję (wiadomo - emocje), ale analizując Twoje wypowiedzi nie można doszukać się odpowiedzi na zadawane pytania. To proste. Nawet, jeśli chcesz nam na nie odpowiedzieć to najwyraźniej nie wiesz, jak to zrobić. A jesteśmy ciekawi, po prostu, jak to Ty widzisz z innego punktu. Jeśli masz czyste ręce to chyba możesz odpowiadać szczerze na wszystkie pytania...
Mao - Czw Sie 25, 2011 17:52

amusia, kilka pytań i proszę Cię o konkretne odpowiedzi, bez migania się tekstami typu "naucz się czytac" itp., bo to mogę zrozumiec u 13-letniego dziecka, ale nie u kobiety - podobno - w moim wieku ;)
1. Czy mogłabyś nazwac szczury / hodowle / osoby z SHSR, które rozmnożyły ponad roczną samicę?
2. Czy możesz wyjaśnic mi, jak ten miot był planowany, skoro wrzuciłaś samca do DZIEWCZYN? Mam tu na myśli liczbę mnogą. Skąd mogłaś wiedziec, którą samicę pokryje samiec? Bo jak dla mnie to zwykły fart, że samica była akurat tą, ktora miała zostac użyta. To, że miot był wcześniej planowany, nie ma tu nic do rzeczy, bo w tej sytuacji to zwykła wpadka. Odpowiedz mi, proszę.
3. Czym przejawia się niski poziom polskich hodowli pod kontrolą SHSRP? Długośc życia? Choroby? Eksterier czy może mają kiepską psychikę?
4. Jak wygląda kontrolowanie hodowców zjednoczonych z NKV?
5.
amusia napisał/a:
Udoskanalanie przodkiem z nieudokumentowanym tez ma swoje zasady..

Jakie?

kasia83 - Czw Sie 25, 2011 17:57

Mao, 3 samice zostały zapłodnione :roll:

"W hodowli CATS-DREAM urodziły się maluszki po 3 letnim! samcu black berkshire dumbo rex i 3 pięknych rasowych mamusiach:"

Mao - Czw Sie 25, 2011 18:01

To inaczej: czy wszystkie te mioty były planowane?

Dla mnie tak czy inaczej jest to wpadka, ale poczekam na odpowiedzi amusi.

Nakasha - Czw Sie 25, 2011 22:11

Poza tym hodowle z Holandii z chęcią sprzedały nam szczury, przywiozłam ich sporo jakieś 2 lata temu. :] Z hodowli Blue Moon, Charmed Ones, Ai's Rattery, itp.

Amusia, z tego co pisze, wzięła szczury od kogoś, kto kupił je w jakiejś hodowli holenderskiej. Sama ich od hodowcy nie kupiła. Może nawet nie była to hodowla, a hurtownia, jakich tam sporo. :roll:

A merch wyleciała ze stowarzyszenia, bo dopuściła do wpadkowego miotu za starej samicy, w dodatku dzikiej bez znanych przodków, z samcem z interwencji bez znanych przodków, za to z mega inbredu. I zamiast przeprosić za wpadkę, dalej rozmnażała tę linię.

nezu - Pią Sie 26, 2011 00:37

No nie do końca za to. ;)
Merch córkę z tego miotu wpisała jeszcze do kw legalnie i dopiero wtedy znalazła się w shsr (w czasach kiedy do przystąpienia do stowarzyszenia wystarczyło zapłacenie składki członkowskiej a do założenia hodowli zapłacenie za rezerwację przydomka ;] ).

Natomiast złamała regulamin inaczej, konkretnie mimo że w etyce było napisane, że samica nie może być kryta po raz pierwszy (pierworództwo w późniejszym wieku dość często, choć na szczęście nie zawsze kończy się dla samicy problemami z porodem, czego stowarzyszenie chciało uniknąć i co umieściło w etyce hodowli jako jeden z punktów) po ukończeniu 8 miesiąca życia, rzeczona merch dopuściła samicę PO upływie tego czasu z premedytacją, a potem usiłowała wmówić członkom i zarządowi stowarzyszenia że jej samica opóźniła implantację zarodka (co u szczurów jest stwierdzone tylko i wyłącznie w przypadku kolejnych ciąż i to tylko przy kryciu tuż po porodzie).

Po udowodnieniu jej że kłamie i się myli strzeliła focha.

Za złamanie regulaminu została zawieszona w prawach hodowcy na rok czasu, ale zażądała na podforum stowarzyszenia usunięcia z grona członków i hodowców SHSR, po czym jej życzenie zostało spełnione (na marginesie, rezygnacja na piśmie z jej strony nie napłynęła nigdy, choć powinna).

Amusia zaś to zupełnie inna historia.
Znam jej wybryki od zarania jej "pracy hodowlanej" i wybaczcie, ale dla mnie to po prostu najgorszy sort rozmnażacza.
Do tego notoryczna kłamczucha, która na przykład na potrzeby swoich "argumentów" potrafiła zmieniać wykształcenie z prawniczego na weterynaryjne i na odwrót. ;)
Jak mam traktować takiego człowieka?

Do tego sprawia wrażenie, od zawsze, osoby która rozmnaża "bo tak", bo chce i bo nikt jej nie zabroni, bo tuptup nóżką.

Śledzę losy i poczynania amusi od samego początku i powiem wam tylko. Nie pytajcie jej jak kompana do rozmów i dyskusji i nie oczekujcie grzecznej i wyczerpującej, a nade wszystko SZCZEREJ odpowiedzi na swoje pytania, nie macie co na nią liczyć. ;)

A administracje forum proszę bardzo o wyciągnięcie konsekwencji wobec rozmnażacza.

Mangusta - Pią Sie 26, 2011 00:49

nezu napisał/a:
potrafiła zmieniać wykształcenie z prawniczego na weterynaryjne i na odwrót. ;)
Nez, zapominasz że ona zawsze argumentuje że jest PRZYSZŁĄ panią weterynarz, ba, argumentowała tak nawet jak jeszcze była zbyt młoda by na studia uczęszczać ;) teraz z resztą do ukończenia jakichkolwiek studiów też jej jeszcze daleko.

nezu napisał/a:
Nie pytajcie jej jak kompana do rozmów i dyskusji i nie oczekujcie grzecznej i wyczerpującej, a nade wszystko SZCZEREJ odpowiedzi na swoje pytania, nie macie co na nią liczyć. ;)
no dokładnie, nie ma to żadnego sensu. Ale dyskusja z nią to cudna rozrywka :P
Asmena - Pią Sie 26, 2011 01:00

Do zarzutów dotyczących Amusi dorzucę jeszcze wyłudzanie pieniędzy, karmy i ściółki rzekomo na rzecz SPSu, który nie popierał jej praktyk.

Zaprawdę, świetny materiał na hodowcę :]

EpKee - Pią Sie 26, 2011 12:42

amusia, przyznajesz się do nieodpowiedzialnego rozmnażania szczurów, ściemniasz z holenderskim związkiem (na ichniej stronie nie ma nawet najmniejszej wzmianki o Tobie), obrażasz użytkowników i migasz się od odpowiedzi na pytania. W związku z tym otrzymujesz ostrzeżenie, łącznie masz ich już 3 co jest równoznaczne z zakazem pisania na forum.
KkamilosS - Pią Sie 26, 2011 14:28

no za dwa tygnie dwie nowe domowniczki =) u mnie
Layla - Pią Sie 26, 2011 14:36

KkamilosS, z allegro? To nie masz się czym chwalić.
Mangusta - Pią Sie 26, 2011 21:48

Epkee nooooł! Kto nam będzie teraz tak ślicznie trollował, buu :(

Layla napisał/a:
KkamilosS, z allegro? To nie masz się czym chwalić.
no i jeśli jeszcze od Amusi, to w ogóle gratulacje...
Karena - Pią Sie 26, 2011 22:29

Off-Topic:
EpKee ale buuu! a były emocje jak w programie 'Trudne sprawy" .popsuuułeś