To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Pseudohodowcy, "rodowodowe" szczury na allegro

Bel - Czw Sie 25, 2011 16:55

Sysa napisał/a:
Czemu ich szczury są lepsze od polskich?
bo Polskich szczurów nigdy w domu nie uświadczy :rotfl: więc są lepsze :rotfl:
amusia - Czw Sie 25, 2011 17:08

Tak byli z hodowli która już nie istnieje, dostałam je od kogos bo nie mógł ich zatrzymać, ale nie miałam rodowodów, ale szkoda mi bylo więc poszukałam tego co wiedziałam, wiedzialam z jakiej są hodowli i jacy byli rodzice i pogrzebałam w internecie w odnalazłam hodowcę i przodków.

[ Dodano: Czw Sie 25, 2011 17:09 ]
zresztą mój klub dopuszcza jednostronne pochodzenie a matki są już kupione przeze mnie z hodowli.

Jak byście mnie znali a nie oceniali, to wiedzielibyście że nie połączyłabym 3 letniego samca tylko po to żeby pokryć po tylu latach hodowli gryzoni i że gdybym chciała to hodowała nie rasowe bo nie mam obowiązku hodować z rodowodami, zrobiłam to tylko dla wzmocnienia lini. Nie wiem czy coś z tego dalej pociągnę, nie planuję jeszcze.

kasia83 - Czw Sie 25, 2011 17:11

amusia, odpowiedz proszę na wszystkie pytania Sysy, też chciałabym uzyskać informacje.
Bel - Czw Sie 25, 2011 17:15

amusia napisał/a:
że gdybym chciała to hodowała nie rasowe bo nie mam obowiązku hodować z rodowodami
a dla mnie po prostu jest duża konkurencja na allegro wśród pseudo i dopisanie do aukcji "posiadają rodowód" jest chwytem reklamowym :]
Sysa - Czw Sie 25, 2011 17:15

amusia, nie znam Cię, więc nie oceniam.
Sądząc po Twojej stronie, mogę podejrzewać, że jesteś w sprawy rodowodów itp bardzo zaangażowana. Dlatego zadaję tyle pytań.

Interesują mnie nazwy hodowli, które są według Ciebie takie dobre. Chciałabym mieć możliwość ocenienia tego.
Interesuje mnie jakie masz zarzuty wobec SHSR.
Jaki jest regulamin NKV? Główne punkty chociaż. Wiek do rozmnażania itp.
W czym szczury polskie są gorsze według Ciebie?

Czy uważasz, że dopuszczanie jednostronnego pochodzenia jest dobre dla hodowli? Jak mozna ulepszac linię szczurem z nieznanymi przodkami (nie w tym wypadku, ale domyślam się, że chodzi o różne szczury).

amusia - Czw Sie 25, 2011 17:16

Kasia nie będę się rozlewała tutaj, przez 5 lat hodowałam myszy i praktycznie cały czas mialam na oku konkurencyjny klub a również shsr.. i niestety wiem co się wyrabia i jak są przestrzegane zasady, wiem co się działo u mnie w klubie, wiem co się dzieje w kotach, psach, myszach i szczurach.. Niestety nie ma idealnego zgrupowania hodowców, nikt nie jest idealny..

Podam dobry przykład.. jeśli ja kryję 3 letniego samca i to jest zło.. TO CZY DOBRE JEST KRYCIE PONAD ROCZNYCH SAMIC PO RAZ PIERWSZY??

znam przypadek że ktoś sprzedał samice z niespodzianką.. że ktoś miał jakieś niechciane krycia..

Dla przykładu minimalny wiek przyjęty przez NKV to 5mc

Bel - Czw Sie 25, 2011 17:17

amusia napisał/a:
TO CZY DOBRE JEST KRYCIE PONAD ROCZNYCH SAMIC PO RAZ PIERWSZY??
a gdzie to tak kryją? :shock:
Sysa - Czw Sie 25, 2011 17:19

amusia, jeśli chcesz by ludzie zmienili zdanie o Tobie lub wyrobili dobre, to odpowiedz konkretnie na pytania. To jedna z cech dobrego hodowcy.

Gdzie pokryto ponad roczne samice pierwszy raz?

Jak NKV podchodzi do wieku rozmnażania? Czyli granice od do?

Czemu nie podzielisz się swoim zdaniem?

amusia - Czw Sie 25, 2011 17:19

Udoskanalanie przodkiem z nieudokumentowanym tez ma swoje zasady.. nie jak w SHSR kupienie od terrarysty bo miał ładne kolory, musiałam dostać zgodę na to krycie, było to kosultowane z hodowcami.

Najlepsza hodowla to hodowla MERCH.. która wg was też BYŁA niestety pseudohodowcą.. Szkoda że nie zdąrzyliście jej przeprosić..

Layla - Czw Sie 25, 2011 17:20

A ja zgłaszam, że Amusia działając na szkodę zwierząt (nieodpowiedzialne rozmnażanie) narusza regulamin forum :]
amusia - Czw Sie 25, 2011 17:20

W shsr sysa, nie wiem gdzie dokładnie bo nie pamietam gdzie o tym czytałam.

[ Dodano: Czw Sie 25, 2011 17:21 ]
wg mojego klubu odpowiedzialne, i nie tobie to oceniać..

[ Dodano: Czw Sie 25, 2011 17:21 ]
wg mojego klubu odpowiedzialne, i nie tobie to oceniać..

Layla - Czw Sie 25, 2011 17:22

Wg regulaminu alloszczura nieodpowiedzialne, zgłaszam do administracji :)
Sysa - Czw Sie 25, 2011 17:22

amusia, kiedy ostatnio kupiono szczura od terrarysty? Rzucasz przykładami z powietrza, podawaj konkrety!
Konsultowałaś krycie z hodowcami czy wpuściłaś samca do samic, a on pokrył niechcący wszystkie?

Merch jako pierwsza chyba złamała regulamin SHSR kryjąc szczurem z nieudokumentowanym pochodzeniem, więc chyba nie powinna być dla Ciebie wzorem? De facto zrobiła to, za co SHSR nie lubisz.

I tak się składa, ze mogę oceniać Twój klub, tak jak Ty oceniasz inne kluby. :)

kasia83 - Czw Sie 25, 2011 17:23

amusia, ja nadal proszę o konkretne odpowiedzi na pytania zadane przez Syse skoro wdajesz sie w dyskusję !
Mika29 - Czw Sie 25, 2011 17:24

No i z jakiej hodowli masz szczury?