Archiwum - Psiaki vol. VI
agacia - Śro Sie 19, 2009 20:39
Ciekawe jak by sedziowie na wystawach zareagowali na takiego Mnie w haszczakach bardzo podoba sie umaszczenie pinto (laciaty) i agouti http://www.huskycolors.com/agouti.html
L. - Śro Sie 19, 2009 20:43
agacia, bez problemowo jeśli wzorzec dopuszcza taki kolor to sędziemu nic do tego.
tak samo było z Tosami - same płowe i czerwone - aż Jacek sprowadził czarne, a potem p.Wiesia pręgowane
ale dziwne te foxy, albo taki typ tam psa.
i albo właścicielka jest wysoka albo one takie niskie równo z kolanem?
agacia - Śro Sie 19, 2009 21:01
Wiesz L. w huskych tez dopuszczalne sa praktycznie wszystkie kolory od calych bialych po cale czarne, ale jak ktos ma innego niz powszechnie znane bialo- czarne/szare/brazowe to dziwnie sie na niego patrza i wiekszych szans nie ma. Niedawno jedna hodowla sprowadzila naprawde ladnego eksterierowo pinciaka, ale raczej ma male szanse z tymi standartowo umaszczonymi. No,ale to juz kwestia sedziego. Bylam kiedys z moja Azja na wystawie w Lodzi to jej sedzia powpisywal w opis jakies dziwne rzeczy np. ze jest nietypowa dla rasy chociaz nie wiem co bylo w niej nietypowego. Moze nie byla wybitna przedstawicielka rasy, ale nietypowa tez nie byla, no i miala wg niego za duze oczy Zreszta ten sam sedzia wpisal znajomej co ma bialego psa,ze jest niewlasciwie umaszczony
Tess - Śro Sie 19, 2009 22:16
L., nie do końca. Sędzia zazwyczaj preferuje jakieś umaszczenie i to, że inne są dopuszczalne nie przeszkadza w tym, że wygrywają konkretnie umaszczone, nawet jeśli są gorsze od innych. Moim zdaniem, taki labek zostałby potraktowany jako coś super, bo inny, albo wręcz przeciwnie, wszystko zależy od sędziego...
L. - Śro Sie 19, 2009 23:02
Tess, rozumiem, nikt nie jest święty
ja również bedąc sędzią oceniałabym wg. wzorca ale pewnie mniej lub bardziej podświadomie oceniałabym wyżej typ psa, który ja preferuje.
np. Tosie pręgusy wszystko pięknie ładnie ale z tych, które zostały sprowadzone (chyba 3?) tylko jeden mi się podoba, bo reszta wygląda trochę kundlowato i trudno mi ocenić budowę głowy, to co wg.mnie Tosie dodaje uroku jest tam jakby zamazane, jakbym patrzyła przez mgłe.
a na czerwonych czy płowych , a nawet czarnych to doskonale widać więc zapewne takie oceniałabym wyżej.
Fauka - Czw Sie 20, 2009 09:47
Mam zamiar sprowadzić fox reda za kilka lat, zakochałam się w nich.
Labradory nie mogą być duże, te psy musiały mieścić się w łodziach wraz z myśliwymi dlatego ich gabaryty nie są największe. Ogólnie to cały labrador jest przystosowany do wody, głęboka klatka piersiowa i mocna budowa ma za zadanie stawiać opór wodzie, mocny i niezbyt długi "wydrzy" ogon robi za ster, laby mają też błonę między palcami dlatego tak świetnie pływają.
Nie wiem co na to sedziowie ale prawdę mówiąc nie obchodzi mnie to, ważne by pies wyrobił hodowlankę i powoli przyjąć taką odmianę do polski, jest ich strasznie malo i szalenie trudno o typ angielski. Kiedyś nie były dopuszczane biszkopty i były eliminowane z hodowlii, były tylko czarne ale z czasem przyjęły się biszkopty podobnie jak czekolady.
nezu - Czw Sie 20, 2009 14:29
agacia, Smudge mi zaparł dech w piersiach!
To naprawdę husky???
agacia - Czw Sie 20, 2009 15:01
Tak to husky. Ale w Polsce malo takich i raczej w tych wyscigowych liniach. Na wystawie takiego nie zobaczysz.
nezu - Czw Sie 20, 2009 15:24
A szkoda, bo przynajmniej moim osobistym zdaniem, te agouti husky sa o niebo ładniejsze od ringowych klasycznych z białą maską i jaśniejącym futrem.
Nawet jak byłam w Sopocie to jedyny husky który zwrócił moją uwagę miał zredukowaną maskę.
babyduck - Czw Sie 20, 2009 16:42
Negra wakacyjnie:
Jestem z mojego psiego dziecięcia dumna jak paw. W sumie to pewnie na wyrost, ale co tam. Moje dwu i pół miesięczne maleństwo musiało się nagle stać całkiem dużym pieskiem, które ze spokojem znosi wszelkie nowości. I Maję. Już w pierwszej godzinie wakacji pokazała swój entlebucherski charakterek i nie chciała siedzieć u nikogo na rękach. Od razu zaczęło się porównywanie do Majki i cicha rywalizacja. Bo Maja przecież tuli się do każdego i można ja przytulać. Niestety na tym kończą się jej plusy, bo jest rozpuszczona jak dziadowski bicz. Ciągnie na smyczy, gardzi jedzeniem (która stoi w misce cały dzień), nie reaguje na wołanie, zapomniała co znaczy leżeć, a siad robi wybiórczo, śpi z babcią w łóżku i warczy na nią, kiedy ta próbuje jej zmienić pozycję! I nie może zostać sama w domku, bo daje dzikie koncerty i popisy paniki. Jakież było wszystkich zdziwienie, że Negra daje się odwołać od zabawy z psem (wprawdzie na chwilę, ale jak na takiego malca jestem usatysfakcjonowana). Kiedy Maja witała się ze mną skacząc i drapiąc mnie pazurami powiedziałam "nie skacz!" - zostałam oskarżona o brak czułości, bo ona tak bardzo chce się przywitać i rwie się i piszczy. Może i jestem nieczuła, ale kiedy zamykałam Negrę sama w pokoju, to popłakiwanie trwało minutę, a nie pół godziny i pies szedł spać.
W ogóle stosunki Maji i Negry to dziwna sprawa. Negra chce się bawić. Nareszcie znalazła szczeniaka równego jej wzrostem. Zachęcała Maję do zabawy, trącała łapą, łapała za pysk, podszczekiwała. Maja długo nie wiedziała o co chodzi, w końcu dała się wciągnąć w zabawę. Niestety tylko na jej warunkach: kiedy ona i chce i jak ona chce. W przeciwnym razie był warkot, ujadanie i rzucanie się z zębami. Negra zarobiła szramę nad okiem. W zabawie podobało mi się to, że Negra ustawiała się barkiem do zębów. I że starała się przewidywać kroki Maji. po co biegać 8 razy dookoła krzaka, skoro można poczekać aż Maja wybiegnie z drugiej strony?
A dumna jestem też z tego, że Negra nie skakała na wszystkich ludzi ja wołających i cmokających, że weszła na pomost i za mną do wody (choć potem był płacz), że dzielnie przemaszerowała z nami godzinę dookoła jeziora i że w ogóle zachowywała się mądrze jak na szczeniora.
nutaka - Czw Sie 20, 2009 16:55
jaka ona śliczna
Fea - Czw Sie 20, 2009 16:57
Ona jest cudowna, rewelacyjny psiur. I tak fajnie o niej piszesz.
falka - Czw Sie 20, 2009 18:13
śliczna jest
AngelsDream - Czw Sie 20, 2009 21:37
Ziajanie
A zaraz fotki.
babyduck - Czw Sie 20, 2009 22:22
Piękne te portreciki w trawie.
|
|
|