O szczurach ogólnie - Pseudohodowcy, "rodowodowe" szczury na allegro
babyduck - Wto Lis 30, 2010 16:23
Zamykam karnie na czas nieokreślony.
mała_mi - Pon Sie 15, 2011 14:08 Temat postu: Rodowodowe szczury na allegro?? Z góry przepraszam jeśli temat umieściłam w złym dziale. Od jakiegoś czasu czytam już forum, ale dziś dopiero się zarejestrowałam, bo znalazłam na alledrogo ogłoszenie o szczurkach z rodowodem i hodowli CATS-DREAM która ponoć jest zarejestrowana w klubie hodowców szczurów...
Nie znam się za bardzo, ale chyba hodowle nie mogą wystawiać szczurów na alledrogo i w dodatku nie znalazłam na żadnej stronie tej hodowli...
Czy taka w ogóle istnieje i czy można od nich kupić szczurka??
Link do aukcji:
CIACH! - nie umieszczamy na forum linków do aukcji z allegro.
Asmena - Pon Sie 15, 2011 14:19
mała_mi, na tej stronie masz wykaz hodowli zarejestrowanych:
http://www.shsrp.yoyo.pl/hod.htm
To jest zwykła pseudohodowla, która może być zarejestrowana co najwyżej w jakimś internetowym klubiku...
Lavi - Pon Sie 15, 2011 14:36
mała_mi, dużo osób na allegro pisze, że ma własną hodowlę domową, która w rzeczywistości jest zwykłą pseudohodowlą. Jedyne zarejestrowane i w pełni legalne hodowle, które kontrolują mioty i odpowiednio dobierają rodziców są te, które zostały podane w linku przez Asmenę;)
Mangusta - Pon Sie 15, 2011 14:37
a to nie przypadkiem kolejne konto naszej cudownej Amusi?
Asmena - Pon Sie 15, 2011 14:38
Mangusta, o tym samym pomyślałam ... Ona chyba nawet założyła jakieś swoje stowarzyszenie, nie? Tylko nie pamiętam, czy szczurze, czy mysie ...
Nakota - Pon Sie 15, 2011 14:41
Trochę poszukałam i już wiem o co w tym wszystkim chodzi. CATS-DREAM to hodowla Amusi, którą zarejestrowała we własnym stowarzyszeniu (SHMR). Do tej pory była to tylko hodowla myszy, ale od 11.06 jest to już hodowla wszystkich gryzoni...
Także hodowla jest zarejestrowana, rodowody dostaniesz, ale czy to dobra hodowla... Sama nie wiem. Niektórzy mieli nieciekawe przejścia z Amusią, a ja nie jestem pewna co do dobrej jakości szczurów/rodowodów z tej hodowli, skoro jest to hodowla wszystkich gryzoni, a jeden samiec pokrył aż trzy samice w jednym czasie.
Asmena - Pon Sie 15, 2011 14:44
Nakota napisał/a: | a ja nie jestem pewna co do dobrej jakości |
No cóż, w zamkniętym forum SPSu mamy całą długą dyskusję odnośnie Amusi i 'jakości' jej wszelkich hodowli. Że tak powiem... jesteśmy na NIE. Amusia oszukiwała ludzi, wyłudzała karmę i pieniądze, generalnie jest spalona.
Mao - Pon Sie 15, 2011 14:48
Mangusta, to chyba ona. Tu jest to samo:
http://www.gratka.pl/oglo...uble_rex_i.html
Jak ja nie cierpię takich kłamstw... cennik trochę skojarzył mi się z emeraldowym.
mała_mi - Pon Sie 15, 2011 15:19
Dziękuję za odpowiedzi. Tak mi się właśnie skojarzyło, że to nie może być legalna hodowla bo na tej stronie którą podała Asmena właśnie oglądałam.
Zastanawiałam się czy ta użytkowniczka nie podpisuje się pod Stowarzyszeniem i jest to nieprawne, bo skoro nie jest wymieniona na tej stronce to nie jest wcale legalną hodowlą i nie ma prawa się "pod nimi" podpisywać. Szkoda tylko, że ludzie kupujący na allegro tego nie wiedzą i liczą, że kupują od hodowli zarejestrowanej i w pełni legalnej
P.S. Przepraszam za umieszczenie linka - nie wiedziałam że nie wolno
quagmire - Pon Sie 15, 2011 15:33
Ale w tym ogłoszeniu nikt nie napisał, że jest zarejestrowany w Stowarzyszeniu Hodowców Szczurów Rasowych. Dziewczyna może mieć szczury zarejestrowane w swoim stowarzyszeniu, którego nazwę sama pisze z małej litery i niestety ani nie kłamie, ani my nie możemy nic na to poradzić. A to, w jaki sposób sprzedaje swoje zwierzęta świadczy tylko o niej.
mała_mi - Pon Sie 15, 2011 15:38
Ja wiem, wiem. Chodziło mi o to, że napisała to w taki sposób, że osoba nieuświadomiona myśli, że to są rodowodowe szczurki z zarejestrowanej hodowli - czyli bezpieczne i można od niej kupować. No szkoda, że nic nie można zrobić... No cóż - najważniejsze, że ja już wiem i jestem pewna, że nie kupię od niej szczurka
Mangusta - Pon Sie 15, 2011 15:43
mała_mi, chodzi o to, że Amusia się nieźle wycwaniła jeśli o rodowody chodzi. Ogólnie założenie jakiegokolwiek stowarzyszenia nie jest specjalnym problemem i ona, aby ominąc SHSR i związane z nim zasady po prostu założyła własne. Także rodowód dostaniesz, ale ona może sobie tam równie dobrze wpisac że ojcem szczurów jest Bin Laden a matką święta Teresa, bo to ona tym stowarzyszeniem "zarządza" i tworzy własne zasady. Ogólnie gdziekolwiek pojawia się Amusia pojawiają się problemy, zrobiła raban na wszystkich forach na których się udzielała i naprawdę nie polecam wdawac się z nią w dyskusje a co dopiero próbowac przeprowadzac transakcje.
mała_mi - Pon Sie 15, 2011 17:00
Już wszystko rozumiem Dlatego nie zamierzam robić z nią jakichkolwiek transakcji. Dziękuję
Bernadeta - Pon Sie 15, 2011 17:04
Asmena napisał/a: | Ona chyba nawet założyła jakieś swoje stowarzyszenie, nie? Tylko nie pamiętam, czy szczurze, czy mysie |
Off-Topic: | Mysie łącznie z forum i hodowlą . |
|
|
|