To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Zachowanie, psychika i oswajanie - Noszenie na ramieniu - czy każdy szczur to lubi?

Mao - Wto Maj 04, 2010 19:23

Nie boisz się, że mógłby się przeziębic, jak się zamoczy od tego deszczu?
Ja na pogodę staram się bardzo uważac. Jak na razie w tym roku nie było jeszcze takiej pogody, bym mogła bez problemu zabrac którąś z dziewczyn na dwór. Co prawda wyszło się raz w mróz (koniecznośc wyższa zaszła), ale szczur siedział pod bluzką, dwiema grubymi bluzami i kurtką, więc nie miał prawa zmarznąc.

katarzynka999 - Śro Maj 05, 2010 10:50

Na poczatku jak go mialam z trzy tygodnie to balam sie nawet malego wiaterku:P a teraz sie nie boje:) nie siedze z nim na deszczu godzine tylko najwyzej 15 minut i jestem raczej grubiej ubrana i kiedy chce to sie sam schowa i siedzi w bluzie i nie wychodzi:) musi sie troche zaHartowac:)

[ Komentarz dodany przez: Anouk: Sro Maj 05, 2010 11:52 ]
Błąd poprawiony.

Layla - Śro Maj 05, 2010 11:32

Off-Topic:
katarzynka999, a ma kolegę?

Małpa - Śro Maj 05, 2010 15:23

dudzia, to zależy. Moi chłopcy mają smycz z włóczki. Taka im wystarcza, i zależy gdzie się z nimi wybieram to ucinam optymalną długość i przywiązuję karabińczyk :P . Ani nie gryzą, ani się nie wyplątują z szelek. A instrukcję do szelek które robię sama ( jednorazowe xD chyba,że komuś chciałoby się bawić w robienie klamerek) podam zaraz w odpowiednim temacie. :]
Martuha - Śro Maj 05, 2010 16:22

Ja jeszcze z tymi panienkami co mam,nie wychodziłam na dwór,głównie dlatego,że z córą przesiaduję na placu zabaw i zgraja dzieciaków,by się na nie rzuciła.Ale z wcześniejszymi szczurami wychodziłam na dwór,bo miałam ich dużo mniej niż teraz i było mi łatwiej 2 pannice zabrać.Pamiętam,że Feta łaziła za mną jak pies i nigdzie nie uciekała :)
katarzynka999 - Sob Maj 08, 2010 18:44

Layla wlasnie nie ma kolegi... jak go kupowalam to czytalam duzo o szczurach ale nie przywiazywalam duzej wagi do tego ze lubia zyc w gromadzie:( teraz troche tego zaluje bo napewno byloby mu razniej..aczkolwiek mysle ze mnie traktuje jak kolege:P przutula sie do mnie luska mi brwi i wlosy jak leze a jemu chce sie spac to wchodzi mi we wlosy przytula sie do szyi i spi:) nie wiem jak by teraz zaragowal na kolege...
Marca - Sob Maj 08, 2010 19:01

Off-Topic:
katarzynka999, może i tak Cie traktuje w jakimś tam stopniu, ale nigdy nie dasz mu tego, co drugi szczur. Zważ na to, że ogony to głównie zwierzęta nocne... A wątpię byś poświęcała mu czas własnie w czasie jego największej aktywności. Zresztą człowiek nigdy nie zastąpi towarzysza jego własnego gatunku. Poczytaj tematy o łączeniu. Twój szczurek na pewno ucieszy się z kolegi. Owszem, na początku może być ciężko, ale gwarantuję, że będzie widać różnicę. Wspólne zabawy, iskanie, spanie razem... To cudowny widok...

Niamey - Sob Maj 08, 2010 19:06

katarzynka999, a w jakim jest wieku?
katarzynka999 - Nie Maj 09, 2010 13:52

22 marca skonczy 4 miesiace. zdaje sobie z tego sprawe ze nie zastapie mu kolegi :( poza tym bala bym sie ze tamten szczur moglby byc agresywny znow musialabym go oswajac a najgorsze jakby obydwa zdziczaly hehe....
Marca - Nie Maj 09, 2010 14:59

Off-Topic:
katarzynka999, to on jeszcze o tyle młody jest, że łączenie nie powinno być trudne. Jak znajdziesz jakiegoś malucha to nie będzie problemu. To prędzej ten "dziki" nauczy się od twojego, że człowiek to przyjaciel. Korzystaj z faktu, że jest w takim wieku i szukaj mu kolegi... Bo mały na pewno jest samotny mimo wszystko
btw. chyba maja, co? ;)

katarzynka999 - Pon Maj 10, 2010 11:08

niooo masz racje Marca :) wiem ze z tym wiaze sie ryzyko hehe a raczej ja sie boje wziac drugiego lecz coraz bardziej sie przekonuje zeby wziac :) chyba nie bedzie takiej np sytuacji ze kiedy sie obudze rano jeden bedzie zagryziony??.... :| bo nie znioslabym takiego widoku ;( jak widze kota przebiegajacego przez ulice to zatrzymuje ruch hehe.. :serducho: .
jakis czas temu dostalam linki od uzytkownika tego forum skad mozna wziac za darmo szczurka, podobno oswojonego juz, tylko trzeba jechac po niego samemu. jest takie cos?? a na poczatku pewnie bym musiala ich trzymac w osobnych klatkach prawda?? ale blisko siebie zeby sie widzialy i czuly swoj zapach :wink: a co zrobic w przypadku jak sie nie polubia?? albo beda sie gryzly?? :( jak je wtedy rozdzielic?? musze byc przygotowana na wszystko :P i czy brac szczurka w ty samym wieku czy to nie ma wiekszej roznicy?? :mrgreen: z gory dziekuje za rady :wink:

Cerro - Pon Maj 10, 2010 13:49

katarzynka999, masz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania w temacie poświęconym łączeniu (w dziale "W kupie raźniej"). A w dziale "Oddam" jest mnóstwo maluchów do oddania za darmo i nie zawsze trzeba koniecznie po nie jechać samemu, bo są też inne sposoby, jak choćby konduktorka.
Anouk - Pon Maj 10, 2010 14:10

katarzynka999, to jest temat "Noszeniu na ramieniu", jeżeli chcesz zapytać o coś nie związanego z tym tematem, zadaj swoje pytanie (pytania) w odpowiednim miejscu.
katarzynka999 - Pon Maj 10, 2010 15:24

Dzieks Cerro :) zajrze tam :wink:
mcaffey - Pon Maj 17, 2010 21:19

Witam. Nie mam żadnego szczurka, ale zaczynam się nimi interesować, noszenie na ramieniu bardzo mi się podoba (widziałem kiedyś dwóch kolesi z szczurkami na sobie, tylko one nie siedziały spokojnie na ramieniu a łaziły po rękawach itd xD) ale mam pytanie, czy nie macie problemu z załatwianiem się ogonków ? Jak na takim spacerze się zmęczy to czy nie zdarzy się, że załatwi się na was ? Pozdrawiam ;)