To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XI

zuuzuushii - Czw Cze 23, 2011 20:21

no właśnie do tej pory myślałam, że jeśli już jakiś łysy to tylko Xoloitzcuintle (ten największy :serducho: )
ale teraz to już sama nie wiem...

Muszę się zgłębić w temat, znaleźć jakąś dobrą, polecaną hodowlę i zagadać. Ciekawe czy trudno takiego kupić (?)

co do tej brzydoty, to w tym programie pokazali też :shock: shar pei'a :/ i wiele innych normalnych psów :) nagi terierek był tylkow przelocie. Wyszło, że grzywacze są najpaskudniejsze :lol:

pituophis - Czw Cze 23, 2011 21:04

Standardowe xolo mają do 60 cm, pspp - do 65 cm. Też najbardziej lubię standardy. Dla mnie obie te rasy nie dają się porównać z niczym innym, jeśli miałbym kiedyś mieć psa, to chyba tylko któregoś z nich!

Szczeniaka AHT już łatwiej kupić niż kilka lat temu, ale nadal raczej czeka się na miot aniżeli przebiera w ofertach. W UK szczeniak kosztuje 1000 - 1800 funtów, w Europie tyle samo w euro. Myślę, że jeśli się uprzesz, sprowadzenie szczeniaka powinno się udać.

AHT ma podobno stosunkowo wrażliwszą, delikatniejszą skórę od obu nagusów pierwotnych.

Fauka - Czw Cze 23, 2011 21:32

Co do książki Cezara, wygrałam ją i jakoś nie daję rady przeczytać od miesięcy. Przeczytałam do tej pory 65 stron i niczego konkretnego się nie dowiedziałam, dowiedziałam się o tym jak emigrował do USA z meksyku, jak pracował i uczył się języka jako biedny ale dzielny i szlachetny emigrant, jak podrywał 16stkę nie wiedząc ze podchodzi to pod paragraf bo był dużo starszy, jak się z nią rozstał bo traktował ją jak macho, jak zdobył pierwszą furgonetkę, ale nie dowiedziałam się niczego na temat metod szkolenia jak do tej pory. No tyle że energia jest ważna i w zasadzie tyle. Cesara nie lubię, widziałam kilkanaście odcinków i w każdym każdego psa przydusza do ziemii lub zmusza do czegoś zamiast zachęcić :roll: ma jedną metodą na każdego psa bo nie widziałam by osiągną coś nie stosując siły. Był ponoć już podany do sądu bo zostawił psa na bieżni przywiązanego dławikiem, pies z bieżni spadł, prawie się udusił.
Szura - Czw Cze 23, 2011 21:42

Cytat:
Chciałabym umieć tak czytać z psa jak on.

Nie sądzę... :| Często oglądam jego program, i czasem powala mnie, jak on NIE POTRAFI tych psów czytać. Stres często bierze za relaks/uległość, co chyba najczęściej mnie rozwala. Nikt mnie nie przekona, że wygaszanie sygnałów to rozwiązywanie psich problemów.

Parę rzeczy mi się u niego podoba (i owszem, energia jest bardzo ważna, aczkolwiek nie wiem, czy ją tak samo rozumiemy), niemniej całokształt jest okropny. :/

magnes - Czw Cze 23, 2011 21:47

Też dostałam tę książkę, ale jakoś nie mogę się zebrać by zacząć ją czytać, nie lubię tego gostka, widzialam kilka odcinków i jakoś tak... :/
Sysa - Czw Cze 23, 2011 21:48

To samo pomyślałam z tym czytaniem psów... :?
Dla mnie jest z niego niezły showman, nic więcej niestety. Bardziej sobie cenię prawdziwych, mniej rozreklamowanych behawiorystów i uważam, ze to do nich człowiek z problemem powinien się udawać, zamiast wzorować się na kolesiu, który każdego psa bez względu na wielkość kopie w pachwinę, nierzadko wywołując w psie agresję, która prowadzi do boskiego przyduszenia... :?
A książka to takie męskie romansidło jak dla mnie ;P

pituophis - Czw Cze 23, 2011 22:05

Pamiętam, jak Milan wmawiał agresję dominacyjną u przerażonego widokiem innego psa charcika włoskiego...
furburger - Czw Cze 23, 2011 22:11

a najbrzydszym psem nie był chiński grzywacz ?
zuuzuushii - Czw Cze 23, 2011 22:11

czyli ze mną wszystko w porządku :lol: bo nie raz wydawało mi się, że pies inaczej się zachowuje niż to co wmawiał Cezar :roll:
Ale ja przez to, że nie mam w domu tv oglądałam zaledwie parę odcinków. Za mało, żeby wyrobić sobie opinię.

W takim razie znacie jakiś behawiorystów godnych polecenia? Dawno nie czytałam nic o psach aż się stęskniłam za tą tematyką. Zupełnie wypadłam z obiegu :]

furburger, napisałam, że są ^ ^ Jak najbardziej to najpaskudniejsze psy świata. Ale chyba tylko te zmutowane. (widziałam tez bardzo ładne) Nie wiem w ogóle jak mogą występować w kategoriach rasowych. Przecież takie rzeczy, jak braki w uzębieniu przez które wychodzi język powinny dyskwalifikować te psy z hodowli? ? ?

Sysa - Czw Cze 23, 2011 22:16

zuuzuushii, w Ameryce psy nie robią hodowlanek, to hodowca decyduje, co rozmnaża, o ile się nie mylę.
pituophis - Czw Cze 23, 2011 22:29

Braki w uzębieniu nie dyskwalifikują (i nie mogą!) psów z dominującym genem nagości, bo to, ile zębów będzie miał pies, to kwestia losowa. Zdarzają się takie, które mają tylko trzonowce i kilka siekaczy, nie mają przedtrzonowców, kłów - i radzą sobie nie gorzej od tych z pełnym uzębieniem! Zdarzają się nawet walnięci meksykańscy sędziowie, którzy potrafią obniżyć ocenę xolo z PEŁNYM uzębieniem ... :roll: :roll:

Wypadający język, paraliż języka to wada dyskwalifikująca.

furburger - Czw Cze 23, 2011 22:29

jak dla mnie z każdej hodowli powinny być "eliminowane" zwierzaki z defektami, chorobami itd. ogromną głupotą jest dla mnie nagradzanie takich psów ;/
a co do chińskich grzywaczy też widziałam śliczne i kiedyś marzyłam o takim :P
widziałam też kilka spasionych i już nie wyglądały wcale ładnie...

zuuzuushii - Czw Cze 23, 2011 22:40

pituophis napisał/a:
Wypadający język, paraliż języka to wada dyskwalifikująca
właśnie o to mi chodziło, ale język wypada chyba głównie przez braki w uzębieniu (?). Jeżeli nie wypada to niech tam mają sobie zęby jakie chcą ale ten język jest ohydny i bardzo mi szkoda takich zwierząt (obojętnie jakiej rasy).
furburger, normalne grzywacze są bardzo ładne. Nie mam pojęcia skąd się biorą w wśród rasowców takie potworki :roll:

Sysa - Czw Cze 23, 2011 22:46

zuuzuushii napisał/a:
właśnie o to mi chodziło, ale język wypada chyba głównie przez braki w uzębieniu (?).

Znam kilka starszych bezzębnych psów, które języki mają na miejscu, więc chyba jednak chodzi o przerost języka... (?)

pituophis - Czw Cze 23, 2011 22:56

Chodzi o paraliż języka.