To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Pseudohodowcy, "rodowodowe" szczury na allegro

Sysa - Nie Lis 28, 2010 23:39

Nisia, orientacyjnie. Ale multum wiedzy teoretycznej to praktyki, praktyki, praktyki. Wykłady to wiedza okrojona.
Zresztą w ogóle bym nie porównywała tych dwóch dziedzin.
I ciekawa jestem cóż to za wykłady, skoro ja nie raz byłam swiadkiem wypraszania ludzi spoza studiów z wykładu. I uważam, ze słusznie, bo Polacy byle odrobinkę wiedzy zdobędą i juz uważają się za znawców :]

A czy pokończyli hodowcy te studia czy nie.. Mało znaczące, skoro według Twoich słów i bez nich człowiek może wiedziec wszystko.

Nie rozumiem, po co tak uparcie bronić pseudohodowców.

Asmena - Nie Lis 28, 2010 23:42

Nisia napisał/a:
No, jak przeczyta takie uproszczenie.....

No sorry, ja akurat należę do SPSu, nie do SHSRP, nigdy nie miałam szczurka z megacolonem, tylko pamiętam, że to dotyka głównie szczurki białe... Zresztą- napisałam, że mogło coś mi się pomylić... Chodziło mi o ZASADĘ, a nie o to, czym jest ta choroba :roll: :roll: :roll:

Nisia napisał/a:
Polak potrafi, Nie takie rzeczy widziałam w miejscu pracy.

O rany, czy do Ciebie już nic nie dociera?... Jak znajdzie się taki cwaniak, to uniknie płacenia podatku, sam sobie wypisze akt zgonu i zgarnie milion w Lotto z podrobionym kuponem... Ale przecież to są skrajne przypadki. Z tego, co czytałam rok temu- do SHSRP nie można dostać się ot tak. Trzeba mieć nie tylko podstawową wiedzę na temat opieki nad szczurem, ale również tę o genetyce i leczeniu szczurów. Jak już ktoś się dostanie do takiego stowarzyszenia- to ma w tym jakiś cel. Po co tyle się trudzić, żeby robić jakieś wałki?... Jasssne, zdarzą się (a może i zdarzyli) i tacy. Ale NIKT mi nie wmówi, że osoba działająca pod szyldem danego stowarzyszenia- będzie czuła się totalnie beztrosko...

Nisia napisał/a:
To jest dobrze opisane tu na forum, na ratguide.com

A skąd taki laik może wiedzieć, czy akurat ta strona jest ok, a nie inna?... Mnóstwo rzeczy można znaleźć na forum. Ale NIC nie zastąpi normalnej rozmowy i wymiany nowinek osobiście, czy wśród zamkniętej organizacji.

Nisia napisał/a:
Otwartość polega na tym, że na wykład może przyjść każdy.

Ale nie na wszystkie. I jest jeszcze coś takiego jak praktyki- nie sądzę, żeby na takie dostał się pierwszy lepszy człowieczek z ulicy.

Bel - Nie Lis 28, 2010 23:47

ja to widzę tak: jeśli ktoś ma na celu dobro zwierzaków,chce wyprowadzić jakąś super linię pod względem genów to zapisze się do stowarzyszenia i nie będzie robił tego na własną rękę.Chęć współpracy z innymi hodowcami,którzy "siedzą"już w tym kilka ładnych lat jest nieoceniona.
Nisia - Nie Lis 28, 2010 23:50

Asmena napisał/a:
że to dotyka głównie szczurki białe...

Ale albinosy nie są zagrożone megacolonem - a przynajmniej nie w tym stopniu, co husky (tj. szczury z dużą ilością białego znaczenia na głowie).
Asmena napisał/a:
do SHSRP nie można dostać się ot tak. Trzeba mieć nie tylko podstawową wiedzę na temat opieki nad szczurem, ale również tę o genetyce i leczeniu szczurów. Jak już ktoś się dostanie do takiego stowarzyszenia- to ma w tym jakiś cel. Po co tyle się trudzić, żeby robić jakieś wałki?... Jasssne, zdarzą się (a może i zdarzyli) i tacy. Ale NIKT mi nie wmówi, że osoba działająca pod szyldem danego stowarzyszenia- będzie czuła się totalnie beztrosko...

Ale to nie gwarantuje, że wszyscy będą święci. I o to mi chodzi.
Asmena napisał/a:
A skąd taki laik może wiedzieć, czy akurat ta strona jest ok, a nie inna?...

A mnie chodziło o umiejętność wybrania odpowiednich źródeł wiedzy.
Asmena napisał/a:
czy wśród zamkniętej organizacji.

Akurat megacolon może dotknąć szczury w różnym wieku, również starsze - są różne rodzaje megacolonu. I megacolon... jest objawem pewnych uszkodzeń. A więc kwestią medyczną.
Hodowla ma tu tyle do tego, że można starać się wykluczyć megacolon wrodzony. A i tak zdarzają się wpadki.
Sysa napisał/a:
Nie rozumiem, po co tak uparcie bronić pseudohodowców.

Ja nie bronię pseudohodowców. Ja po prostu nie lubię stanowiska "TYLKO SHSR, SHSR jest najświętsze, najlepsze i nikt nie ma prawa mówić, że wie coś lepiej niż SHSR. Bo SHSR i tak górą było, jest i będzie."

Bel - Nie Lis 28, 2010 23:53

Nisia napisał/a:
Ja po prostu nie lubię stanowiska "TYLKO SHSR, SHSR jest najświętsze, najlepsze i nikt nie ma prawa mówić, że wie coś lepiej niż SHSR. Bo SHSR i tak górą było, jest i będzie."
nikt nie mówi,że tak jest.Ale hodowcy w SHSR chcą współpracować z osobami,które mają wiedzę,chcą coś przekazać,mogą w czymś pomóc.To jest właśnie chęć współpracy! :)
Nisia - Nie Lis 28, 2010 23:54

believe_86 napisał/a:
Ale hodowcy w SHSR chcą współpracować z osobami,które mają wiedzę,chcą coś przekazać,mogą w czymś pomóc.

Powiedzmy, że wierzę.....

Nakasha - Nie Lis 28, 2010 23:55

Nie, ale mamy w SHSR osobę, która zaraz te studia kończy. ;) Więc wymiana wiedzy jak najbardziej zachodzi. ;)

Cytat:
TYLKO SHSR, SHSR jest najświętsze, najlepsze i nikt nie ma prawa mówić, że wie coś lepiej niż SHSR. Bo SHSR i tak górą było, jest i będzie."

Nie tylko SHSR, ale jakiekolwiek stowarzyszenie. Są w Europie i poza Europą. Zamiast kupować u rozmnażacza, lepiej wspierać hodowle zrzeszone, im będzie nas więcej, tym prężniej będzie się wszystko rozwijać. :)

Nisia - Nie Lis 28, 2010 23:56

A ileż ja znam osób, które te studia skończyły i nie są w SHSR....
Asmena - Nie Lis 28, 2010 23:56

Nisia napisał/a:
Ale albinosy nie są zagrożone megacolonem - a przynajmniej nie w tym stopniu, co husky (tj. szczury z dużą ilością białego znaczenia na głowie).

Jak już pisałam- hodowcą nie jestem. Jestem opiekunką szczurków i wiem, na czym polega ta choroba. Nie muszę już wiedzieć, od czego ona się bierze. Nie znam się na genetyce i nie ukrywam tego, to był tylko PRZYKŁAD :roll: ...

[ Dodano: Nie Lis 28, 2010 23:57 ]
Nisia napisał/a:
A ileż ja znam osób, które te studia skończyły i nie są w SHSR....

Buahahaha, no sorry... Przed chwilą jeszcze pisałaś, że NIE MA takich studiów...

Nisia - Nie Lis 28, 2010 23:59

Asmena, nie ma studiów o nazwie HODOWLA SZCZURÓW. W tej chwili mówimy o zootechnice. Czytaj dokładnie!
magnes - Pon Lis 29, 2010 00:02

Nisia, nie uważam, że SHSRP jest cudowne i święte, bo nie ze wszystkim co robią hodowcy się zgadzam, ale uważam, że jak ktoś ma wiedzę i chce rozmnarzać szczury to może przecież wstąpić do innego, zagranicznego stowarzyszenia. Dzięki temu można zdobyć jeszcze więcej wiedzy i mieć kontakt z innymi hodowcami i sprowadzać do kraju nowe, wartościowd geny.

Edyta/
Pisałam o zagranicznych hodowlach w tym samym czasie co Nakasha. :)

Asmena - Pon Lis 29, 2010 00:05

Nisia napisał/a:
Asmena, nie ma studiów o nazwie HODOWLA SZCZURÓW. W tej chwili mówimy o zootechnice.

Ale na tej zootechnice uczą o hodowli szczurów... Rany...

Nisia - Pon Lis 29, 2010 00:15

O hodowli zwierząt amatorskich.
Dla przykładu - wrocławska AR.
Hodowla zwierząt amatorskich obejmuje:
- rozród psów
- choroby psów i kotów (szczepienia, pierwsza pomoc)
- szkolenie psów
- ogrody zoologiczne
- hodowla zwierząt dzikich
- hodowla zwierząt laboratoryjnych.

Jak widać, temat szczurów pewnie będzie okrojony podobnie, jak to jest w przypadku leczenia szczurów na studiach weterynaryjnych.
Program stawia na psy, koty i ogrody zoo. Reszta zwierząt jest traktowana grupowo. Jak zwykle zresztą....
Btw. w reklamie studiów jest zdjęcie na którym pani wykładowczyni pokazuje, jak się podnosi szczura za ogon. Czy o to chodzi?

Dlatego nikt mi nie wmówi, że ktoś po takich studiach będzie wybitnym specjalistą w zakresie hodowli szczurów. Podobnie jak ktoś po studiach wet nie jest wybitnym specjalistą w zakresie leczenia szczurów (chyba, że sam poświęcił kupę czasu na samodokształcanie).

I jeszcze gwoli wyjaśnienia. Mówimy o STUDIACH przygotowujących do hodowli szczurów. Nie o zdobywaniu wiedzy poza studiami.

greenfreak - Pon Lis 29, 2010 00:17

Są pewne względy, pod którymi się z Nisią zgodzę. Na pewno nie ma co specjalnie napędzać "pseudohodowli", ale z drugiej strony, kochający zwierzęta "pseudohodowca" o chociaż podstawowej wiedzy wciąż będzie lepszym źródłem niż zoolog. Co więcej, mam wrażenie, że taka osoba może się starać nawet bardziej niż stowarzyszona, choćby i z tego względu, że musi ludziom udowodnić dużo mocniej i jaśniej, że potrafi, że nie robi tego dla zarobku albo z nudów, kogoś takiego czeka więcej trudności niż poparcia w tym środowisku.
Off-Topic:
Swoją drogą, ile wynosi składka członkowska SHSRP? Może pieniądze to czasem problem? Tak pytam, bo nie wiem tego.

Wydaje mi się też nie fair, aby osoby, które przygarnęły wpadkę czy kinderniespodziankę mieszać z błotem, jeżeli zażądają jakiejś symbolicznej kwoty za malucha. Wiedząc, że tak by było, sama nie zdecydowałabym się na takie przygarnięcie - co z tego, że wykarmiłabym je jak najlepiej i jak najlepiej utrzymała, jeżeli potem ktoś miałby pretensję o pieniądze, które miałyby pokryć koszty jedzenia i ściółki, choćby i "marne" 5zł od malucha? Bazarek też nie każdy może zrobić, bo trzeba mieć co na nim wystawić, podczas kiedy często się zdarza, że o zwierzęta człowiek dba, ale za to na sobie oszczędza, żeby wystarczyło.

Nisia - Pon Lis 29, 2010 00:25

greenfreak napisał/a:
Co więcej, mam wrażenie, że taka osoba może się starać nawet bardziej niż stowarzyszona, choćby i z tego względu, że musi ludziom udowodnić dużo mocniej i jaśniej, że potrafi, że nie robi tego dla zarobku albo z nudów, kogoś takiego czeka więcej trudności niż poparcia w tym środowisku.

I dlatego zdarza się, że osoby spoza forum i spoza SHSR mają taką wiedzę o szczurach, że szczęka opada. Z podziwu oczywiście.
greenfreak napisał/a:
co z tego, że wykarmiłabym je jak najlepiej i jak najlepiej utrzymała, jeżeli potem ktoś miałby pretensję o pieniądze, które miałyby pokryć koszty jedzenia i ściółki, choćby i "marne" 5zł od malucha?

I byś się osłuchała od "kochanych" forumowiczów, gdybyś spróbowała to zrobić. Może dlatego ci, co sprzedają szczury, a nie należą do SHSR, nie ogłaszają się na takich forach jak to i generalnie robią to po cichu - albo na allegro. No, chyba, że są głupi.