To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XXI

Mao - Nie Sie 02, 2015 12:37

Ta nadwaga jest tak wszechobecna, że m.in. rodzice moi i P. twierdzą, że nie dajemy Dantemu dość jedzenia i on jest za chudy.
Lama - Nie Sie 02, 2015 15:14

O, temat nadwagi aktualnie jest nam bliski.
Rumun jeden przytył mi 4 kg w 2 tygodnie... Jak go brałam, ważył 11 kg, wczoraj - 15. No ale ok, on rośnie, więc niech przybiera.
Falka też przez gnoma przytyła, bo tak jak on je 3 razy dziennie. Nie mam serca dawać jej 2, więc dzielę porcje na mniejsze, ale widocznie źle dzielę. Albo to szkolenie ją tak pogrubiło.;)

Fala jest cała podziabana - młody ją gryzie. Na głowie i na szyi ma dziury aż do mięsa. Pozwala mu na coraz więcej. Chyba włączył jej się jakiś instynkt macierzyński...

I tak non stop. :roll:

jokada - Nie Sie 02, 2015 15:40

Mialam ostatnio okazję widzieć pracująca laby. No zupełnie inna bajka
Bo to na codzien widuje u sąsiadow to dwie spasione parowki. Takie psy beda na bank niepełnosprawne na starość :-( każdego by taka nadwaga wykończyła...

wilczek777 - Nie Sie 02, 2015 17:44

cane oh przykro mi :/ Jak jest mowa o nie wymagających wielkiego ruchu od psa aktywnościach to przypomina mi się motyw z chorym BC który nauczył się imion zabawek aż właścicielka musiała listę robić bo nie pamiętała ich wszystkich a w pewnym momencie psiak już z pamięci leciał. Nauczyłam tego sukę moich rodziców - piłka, smok, parówka, zielonka - pewnie już zapomniała. O dziwo żadna z moich sucz tego nigdy nie robiła :P Dla Nes każdy obiekt nazwany "grrr" jest zabawką :P Tym samym potwierdzam jej np, jak ma przynieść coś i nie jest pewna czy to aby na pewno to.

Stanowczą większość psów da się przyzwyczaić do szczurów - po prostu czas tego przyzwyczajania jest różny. Za to z szczurami gorzej ;) One zawsze chętnie zjadłyby psa :P

Mao witaj w klubie... "to czemu Nesałce tak kosteczki sterczą! się cieszcie że ma futro bo to wstyd jest!"

Lama jaką on ma przeogromną klatę!!!!! Skontaktuj się z hodowcą jak przybiera reszta miotu bo to 'rośnięcie' tak szybko może baaardzo popsuć szczeniakowi układ kostny. U nas szkolenie właśnie pogrubia bo pies wżera, że hej dlatego szkolimy na karmie chyba, że robimy coś obłędnie trudnego to w ruch idą smaczki, mięso, pasta rybna.

Falka go kocha! Liże go! Nes jak poliże młodą to znaczy, że umiera i żegna się z nią bo w zyciu by tego nie zrobiła ;)

jokada nawet nie tak makabrycznie ciężkie duże rasy mają problemy na stare lata z chodzeniem to co dopiero takie koszmarne kluchy co wyglądem przypominają baleron w wieku 5 lat? Ja się tylko modlę o sucz mich rodziców. Kupiłam nowe żarcie, zastrzegłam, że jak pies nie schudnie to pourywam łby, że mają odliczać to co ze stołu z karmy. Zobaczymy... Tyle, że jej padnie przód nie tył.

cane - Nie Sie 02, 2015 19:19

Kudłata nie lubi zabawek :P . W moich rękach raz na parę miesięcy zauważy swój sznur i to wszystko... Obecnie większość czasu spędzamy na wspólnym lenieniu się, spaniu i głaskaniu [to lubi ;) ].
Niestety, bardzo długo bała się czegokolwiek w ludzkich rękach. Na samym początku dostawała paniki jak ktoś chciał przy niej coś rzucić... Przy czym w moim wypadku panika objawiała się panicznym piskiem i przypadnięciem do ziemi, na innych ludzi musiałam uważać bo Kudłata trafiła do mnie wiedząc, że najlepszą obroną jest atak - była w stanie skoczyć na człowieka z zębami ze strachu :roll: . Z aż takiej paniki wyszłyśmy, każdy może bezpiecznie przy niej kijem rzucać czy machać [zachęcająco] przed pyskiem, ale... najlepsze na co można liczyć, to że Kudłata SPOJRZY :lol: . Czasami nawet to się nie udaje :twisted: . Właśnie przez to, że Kudłata w "poprzednim życiu" została nauczona jakie są korzyści z użycia zębów mimo całej jej cudowności charakteru NIGDY nie zaufam jej w 100%... Mogę jej pozwalać na dużo, ale pamiętam co potrafiła.

Obecnie największą, ale ze względu na mój stan bardzo rzadką, rozrywką są spacery z innymi psami :) . Byliśmy na takim z Dimishką i było miło :mrgreen: . Chociaż fakt, że Kudłata już w samochodzie padła na pysk :lol: .

A ze szczurkami szło nam naprawdę dobrze dopóki Ania się na iskanie nosa nie uparła :twisted: . Zwłaszcza, że Kudłatą trzeba nauczyć wyłącznie podchodzenia "bez emocji" do szczurków, żeby im ze zbyt gwałtownej miłości krzywdy nie zrobiła... Trochę jak z małym dzieckiem, które chcąc "ukochać" bez wprawy może małe kosteczki połamać :oops: .

Ps. Wcale się Kudłatej nie dziwię - też stoczyłam z Anią boje o nos i wiem jakie to uczucie :twisted: . Ania uwielbia wszystkie nosy i zawsze od nosa zaczyna się zaprzyjaźniać ;) .

wilczek777 - Nie Sie 02, 2015 22:29

cane może zabawek nie lubi ale zjeść pewnie lubi ;) Pokazywanie zabawek to dwa kroczki a praca umysłowa wyczerpująca. Aż mnie podkusiło żeby z Nes porobić ale aktualnie walczymy o aport u Fly. Na niczym mi tak nie zależy jak na przynoszeniu i zabawie - Nes to robi wręcz maniakalnie... nie pogniewam się żeby młoda tak robiła.

Dla mnie skojarzenie ' pies - nos - szczur' zawsze równa się 'krew'. W życiu nie widziałam tyle krwi z tak małej rany... :?

cane - Nie Sie 02, 2015 22:51

wilczek777, bardziej mi chodziło o to, że w wyniku Kudłatych gustów my nie posiadamy zabawek po za jednym sznurem [btw. kupionym parę dni po przygarnięciu paskudy :P ] :lol: . No, była jedna różowa torebeczka [taka piszcząca, puchata], którą Kudłata nosiła w pysku [wyuczone]... A ja napawałam oczy widokiem tej wrednej cholery wyglądającej jak rasowy i wypindrzony pudelek :twisted: . Tylko pazurków pomalowanych jej brakowało :mrgreen: .

Niestety, torebeczkę w końcu Córa przejęła do zabawy... I o ile torebeczka zęby psa zniosła, to zabawy 9-latki już nie :lol: .

Swoją drogą tak sobie myślę... Kiedyś Kudłata sprzątała na rozkaz [klocki do 1 pudełka, pluszaki do 2 pudełka :mrgreen: ]... A gdyby tak poćwiczyć z nią np. przynoszenie pieluch? W końcu za te parę miesięcy każda pomoc mile widziana, a maluch za takie lekko obślinione nie powinien się obrażać :twisted: .

agacia - Pon Sie 03, 2015 13:46

Ten rotek na zdjęciu wygląda jakby miał za małą głowę w stosunku do reszty ciała :roll:
Lama - Pon Sie 03, 2015 14:12

wilczek777 napisał/a:
Lama jaką on ma przeogromną klatę!!!!! Skontaktuj się z hodowcą jak przybiera reszta miotu bo to 'rośnięcie' tak szybko może baaardzo popsuć szczeniakowi układ kostny.

Wszystko jest ok, mam stały kontakt z hodowczynią. Starszy brat Draka z poprzedniego miotu waży prawie 40 kg - ma 9 miesięcy... ;)

wilczek777 - Pon Sie 03, 2015 17:05

cane zacznij ;) Jak myślisz dlaczego aport jest tak dużym priorytetem u nas :P I tak mnie rozłożyło na łopatki jak pierwszy raz zobaczyłam takie "domowe umiejętności" u psów mojej hodowczyni. "Mamo wyślę Ci Avalona to przyniesie termos" - wysyła psa do domu a ten wraca z termosem... Albo w połowie pola przypominamy sobie że obroża została na ławeczce "idź przynieś smycz"... Szczęka z podłogi ;) Fajna zabawa uczenie tego a pomocna paszcza zawsze się przydaje. Np. Nes podnosi zgubione pranie jak rozwieszam.

agacia ten rotek nie wygląda :P

Lama dmucham na zimne bo mam przed oczami przykłady szybko rosnących szczeniaków którym układ kostny wysiadł :/

cane - Pon Sie 03, 2015 17:35

wilczek777, no to mnie natchnęłaś, poszukuję pieluch na gwałt :lol: . A ponieważ marzą mi się wielorazówki to aż żałuję, że psa się nie nauczy spierania kup i nastawiania prania :twisted:
mmarcioszka - Pon Sie 03, 2015 18:38

Lama, jaki cudy ten Twój Rumun, Fala już go chyba kocha :mrgreen:
klauduska - Pon Sie 03, 2015 19:43

jokada, większość labów tak wygląda niestety :( Okropne spaślaki :(
wilczek777 - Pon Sie 03, 2015 22:27

W psim temacie... o akcesoriach do domu o.0?

Otóż szukam 'czegoś' co pozwoli mi przechowywać psie rzeczy tak by to było w miarę zorganizowane. Aktualnie część jest w szafie ubraniowej, część w pudłach w których trzeba kopać żeby coś znaleźć. Chciałabym postawić w pokoju jakiś 'mebel' w którym mogę to całe zbiorowisko poukładać elegancko. Kojarzą mi się takie Ikea 'szafki' z siatek ale nie mogę znaleźć nic większego...
Może ktoś ma pomysł?

mmarcioszka - Wto Sie 04, 2015 00:52

wilczek777, my mamy regał z Ikei z wysuwanymi plastikowymi szufladami. Nie wygląda źle, szuflady można dowolnie przekładać i są w 3 wariantach głębokości, a mieści się wszystko - smycze, szelki, obroże, zabawki...