To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Koty vol. VI

ramydada - Śro Lip 03, 2013 21:25

Devona napisał/a:

Jest niestety dość skomplikowany, ale na forum barfny świat można znaleźć gotowe przepisy. [...] Teraz mam kalkulator i koty tymczasowo są na karmie puszkowanej, bo jeszcze nie umiem sama dojść do ładu z komponowaniem przepisów, a muszę indywidualnie przygotować takowy ze względu na kota, który za dużo waży i trzeba parametry jedzenia do tego dostosować. Jak się nauczę obsługi kalkulatora, to będę mogła tworzyć też przepisy dla innych :) .

Dziękuję Ci za pomocną, rzeczową odpowiedź. Ja czuję się na razie jak dziecko we mgle, takie rady są dla mnie nieocenione. Mam wrażenie, że koci BARF jest nie do ogarnięcia, psi BARF to jest pestka w porównaniu z kocim. Na razie poruszam się po tamtym forum bardzo chaotycznie, nie wiem czego i gdzie szukać, ale dojdę, myślę, do ładu :-) . Na razie kupiłam kotu małe opakowanie Hill's s/d, bo nie da się ukryć, że problem moczowy mojego kota jest poważny i szybko trzeba coś zaradzić. W tym czasie mam zamiar zagłębić się w koci BARF, ogarnąć trochę kalkulator, albo przepisy na forum BARFny świat, pozamawiać suplementy- tak, żeby to wszystko miało ręce i nogi, bo na razie nie mam ani wiedzy, ani sprzętu, ani składników, żeby BARFować z kotem, a wiadomo, że nie chcę mu wyrządzić krzywdy. Mam kota struwitowego i otyłego i muszę to uwzględnić w diecie, a to dla mnie duża odpowiedzialność, bo za ewentualne błędy będę mogła mieć pretensje tylko sama do siebie.

Devona - Śro Lip 03, 2013 22:33

Ramydada, możesz poprosić o przygotowanie przepisu dla kota z konkretnym problemem, na barfnym są kompetentne osoby. Służy do tego wątek pod nazwą receptariusz i jest też jeden nt. kotów nerkowych, tam warto poprosić o pomoc. Nie polecam stosowania gotowych mieszanek suplementów (jak Felini Complete), jeśli kot ma jakiekolwiek problemy ze zdrowiem, bo trudno wtedy sterować niektórymi potencjalnie szkodliwymi w nadmiarze suplementami (jak np. fosfor). Jak już dostaniesz przepis, to wtedy możesz się zaopatrzyć w suplementy. Te, które wymieniłam plus dostęp do surowego łososia (wymiennie tranu z wątroby dorsza), są w zasadzie kompletnym zestawem :) . Otyłość w przepisach uwzględnia się, dobierając dzienną dawkę danej mieszanki do docelowej, a nie aktualnej wagi kota oraz zmniejszając ilość g jedzenia na 1 kg masy ciała.

W razie czego mogę pomóc w ogarnięciu forum, spędziłam tam długie godziny. Możesz tutaj zadawać pytania, a ja będę podsuwać odpowiednie linki, może innym osobom też to się przyda. Nie mają tam niestety spisów treści i czasem faktycznie trudno coś znaleźć, ja się nadal gubię.

mmarcioszka - Śro Lip 03, 2013 23:33

klauduska, zazdroszczę takiego leniuchowania :D
ramydada - Czw Lip 04, 2013 14:37

Devona, na razie czekam na dostęp do kalkulatora, chciałabym sama spróbować coś sklecić, potem na wątku z recepturami zaprezentuję swój przepis i poddam go weryfikacji osób, które mają większe doświadczenie niż ja ;) . Być może podchodzę do tego tak optymistycznie, bo jeszcze nie widziałam kalkulatora :P . Niewykluczone, że mnie to przerośnie, wtedy na pewno zwrócę się o pomoc.
Dzięki za rady i wsparcie, gdyby co, na pewno dam znać :-) .

limomanka - Pon Lip 08, 2013 22:52

Niesamowitym plusem tego, że przechowuję u siebie świnkę morską swojej siostry było dla mnie odkrycie, że moja Aria potrzebowała trawy do prawidłowego trawienia :lol: Oba koty dossały się do zapasów świnki i Aria wreszcie ma normalne, stałe kupy (do tej pory, niezależnie od tego co jadła, zawsze część była miękka lub nawet rzadka).
nezu - Nie Lip 14, 2013 01:03

Elo elo

(reszta fot w albumie)

limomanka - Nie Lip 14, 2013 09:11

nezu, jaki śliczny rojber :mrgreen:
mikanek - Pią Lip 19, 2013 14:17

Mefka wreszcie się odblokowała :jesterjump: Sama przychodzi się przytulać, bawić, budzi mnie rano delikatnie dotykając łapką mojej głowy, reaguje na imię...No wreszcie :lol: :lol:

mmarcioszka - Pią Lip 19, 2013 14:37

Na tym zdjęciu nie wygląda na zadowoloną :P
mikanek - Pią Lip 19, 2013 15:11

To są takie zamglone oczka malego zołzika :P
NinaWi - Nie Lip 21, 2013 14:32

U nas nieciekawie... Pojechaliśmy dziś z Eminemem do weta. Wczoraj wieczorem nie chciał jeść kolacji, a kiedy dziś odmówił zjedzenia pasty na kłaki, wiedziałam, że coś jest nie tak. Okazało się, że ma 41 stopni i jest przeziębiony (u wetki rozchrumkał się strasznie, być może ze stresu).
Dodatkowo ze względu na inne dolegliwości (bardzo dużo pije i siusia oraz chudnie pomimo tuczącej diety) pobrano mu krew z podejrzeniem niewydolności nerek. Wyniki jutro.
Martwię się :(
Leży sobie taki biedny z obandażowaną łapką :( Temperatura spadła do 39,8...

Pozostałe kociaste mają się świetnie.

klauduska - Nie Lip 21, 2013 16:35

NinaWi, :cry: trzymam mocno za niego kciuki! Okropnie koty wyglądają, jak mają temperaturę..
A Bella rośnie i rośnie :D

A ja za to pokażę naszą ciężarówkę w 49 dniu ciąży. Grubas niesamowity, a tu jeszcze 2 tyg przed nami o.O Ja nie wiem, jak ona za jakiś czas będzie chodziła :lol:

mmarcioszka - Nie Lip 21, 2013 16:37

NinaWi, oby to nie było nic poważnego.

klauduska, boska jest i faktycznie już gruba :D

NinaWi - Nie Lip 21, 2013 17:36

Już mu spadło do 37,9, więc jest okej. Ale apetyt wciąż zerowy. Trochę polizał mokrego. I w domu nie chrumka, nos ma czysty. Boję się, że to jednak nie przeziębienie.

Rea jak beka :mrgreen:
klauduska napisał/a:
a tu jeszcze 2 tyg przed nami

Kiedy to zleciało? ;)

nezu - Nie Lip 21, 2013 20:18

Potrzebny mi natychmiast wet od kotów, który zna się na tym gatunku, a nie zabije mi zwierzę, nie dyżurujący rzeźnik.
Warszawiacy, błagam, pomóżcie, podajcie jakieś adresy, muszę z Eti natychmiast jechać do weterynarza, a zupełnie NIE MAM POJĘCIA GDZIE.