To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Mioty adoptowane - Mnóstwo szczurów w różnym wieku ma już domy, Wrocław

katkanna - Wto Kwi 30, 2013 17:16

Dostałam cynk, że jeden z problematycznych (gryzących się) samców został wyadoptowany. Mamy zatem na stanie 5 sztuk. Transport do Krakowa nadal poszukiwany.
Nakasha - Wto Kwi 30, 2013 19:01

Kochani, przydadzą się cegiełki na pokrycie kosztów wszystkich zabiegów. Nawet 5 zł zrobi różnicę. Zachęcam też do kupowania koralikowych szczurków Pyl, chyba są jeszcze wolne.

A może jakieś dobre dusze zrobiłyby bazarki na rzecz interwencyjnych ogonków?...

katkanna - Wto Kwi 30, 2013 19:28

Ja bardzo chętnie, ale nie wiem, na czyje konto wpłacać :)

Może niech Viva zrobi loterię? Mam im tak czy owak fanta do przekazania...

Nakasha - Wto Kwi 30, 2013 19:34

katkanna, może skontaktuj się z Pyl? Ona chyba jest w miarę rozeznana gdzie jakie koszty są największe.
katkanna - Wto Kwi 30, 2013 19:37

Na razie puściłam cegiełkę na Vivę, bo i tak miałam wspomóc leczenie Brusi > https://www.facebook.com/...09278586&type=1

Jeśli na sterylki z Wrocka zbiera inna osoba, to proszę o PW z nr konta.

_ogonek_ - Wto Kwi 30, 2013 20:12

Jeśli konto osoby prywatnej mogłoby być to mogę pomóc, mamy takowe na pieniążki na ogłoszenia psów ze schroniska w Uciechowie.

Ach, rodzice pękli ;-) mam klatkę o szer 80, wys 78, głębokość 48. Wg kalkulatora to miejsce dla ok 4-5 szczurków.
Nie chcę za bardzo szarżować, więc negocjacje skończyliśmy na 4.
Zatem mogę zaoferować DT w Bielawie ( 50 kmów od Wrocka) dla tylu samców. Chętnie odpowiem na wszelkie pytania i podejmę się ich oswojenia :-)

nimka - Wto Kwi 30, 2013 20:42

AdaK, super! :)

Tylko coś mi się wydaje, że one będąc razem właśnie się żrą ze sobą. Ale może tylko niektóre? Dopytaj o to, bo żebyś nie została z czterema gryzącymi się samcami w jednej klatce :twisted:

_ogonek_ - Wto Kwi 30, 2013 20:50

nimka napisał/a:
Tylko coś mi się wydaje, że one będąc razem właśnie się żrą ze sobą. Ale może tylko niektóre? Dopytaj o to, bo żebyś nie została z czterema gryzącymi się samcami w jednej klatce

siet :roll:

[ Dodano: Wto Kwi 30, 2013 21:50 ]
jutro przedzwonię rano do pani Doroty

nimka - Wto Kwi 30, 2013 20:53

a może zamiast tego weźmiesz jedną samicę z maluchami (tymi chyba już 2 tygodniowymi teraz, czy coś w tym stylu)? ona jest nadal w sklepie czy ktoś ją wziął? nie pamiętam?

jakieś samice (z młodymi też!) jeszcze zostały?

_ogonek_ - Wto Kwi 30, 2013 20:56

powiem tak :) maks 4 ogony biorę. czy samce, czy samice, byle by mi żadnych fasolek nowonarodzonych nie chowało, bo w tym temacie jestem dosyć radykalna :)

Zaproponowałam samczyki, bo o nie na razie nikt nie pyta... a mam sentyment jakiś :oops:

zadzwonię rano i się dowiem, bo teraz troszkę późno.

katkanna - Wto Kwi 30, 2013 21:05

Zapytaj też u p. Doroty, czy są jakieś samce zarezerwowane, bo ja nigdy nie wiem, czy ona mi podaje liczbę tych, co u niej są czy tych, które są do adopcji. Wiem, że jest ktoś chętny na chłopaka z Krakowa i dałam też namiar jednej pani przez FB, co szukała towarzysza dla swojego szczurka. Zatem możliwe, że z tej piątki 1-2 odpadnie. Ale to musisz dopytać u źródła :)

Na drugim forum Sikhi pisze:

Zgłaszam sie jako DT dla samiczki co dwa tygodnie temu urodziła maluchy. Rozmawiałam już z Panią z Dorotą i wstępnie umówiliśmy sie na transport w poniedziałek lub piątek(nie ten). Teraz tylko pozostaje sprawa zapożyczenia klatki(Słyszałam, że Unipaks ma takową możliwość, tak więc byłabym bardzo wdzięczna gdyby się udało pożyczyć). Dodatkowo czy istnieje możliwość by ktoś pomógł z transportem? Nie chce jednak wieść rodzinki autobusem. Co do maluchów, teoretycznie dla 7 mam dom ale tylko 5 jest pewnych na 100% i tylko dziewczyny. Tak więc reszta szuka nadal domu. Zdjęcia im rzecz jasna porobię, jak do mnie dotrą.

Czyli przy pomyślnych wiatrach (AdaK bierze panów, Sikh mamę z maluchami) na Zielińskiego zostałaby tylko ta jedna samica, co się teraz oszczurzyła, tak?

_ogonek_ - Wto Kwi 30, 2013 21:23

dam znac jutro co dało się ugrać... byłoby fajnie jakby to był już koniec...
Starsza Pani - Wto Kwi 30, 2013 22:34

Na sterylki zaciążonych dziewczyn u Nakashy i w Wawie pieniądze zbieram ja.

Na razie zebrałyśmy 430 zł i W Wawie wysterylizowane zostały 2 dziewczyny (za 180 i 160 zł, niestety nie mogły dłużej czekać) oraz przebadane wszystkie te, które dotarły do Wawy.

W rezultacie do Nakashy na sterylki jedzie 6 dziewczyn, w tym 5 z pewną ciążą.
6 sterylek kosztuje 600 zł, a my mamy 50 zł.

Dodatkowo w Warszawie została u Akiś panienka z podejrzeniem ciąży do obserwacji - czyli kolejna sterylka za 160 zł.
Jeśli ktoś się chce dorzucić, proszę o pm, podam numer konta

Pyl - Wto Kwi 30, 2013 23:38

Ponawiam prośbę do osób z Wrocławia - czy ktoś może podjąć się wyciągnięcia tej samicy, która ostatnio urodziła, uśpienia miotu i zapewnienia mamusi DT na kilka dni? Mamy dla niej DT w Warszawie.
Ale czas leci - jak nie uśpimy miotu to DT dla matki nie będzie, a za to kilka-kilkanaście kolejnych ogonów do oddania. Ktoś pomoże?

/Edit
Starsza Pani, jedna errata - w Warszawie poza "naszymi" dwoma transportami i szczurami Akiś są jeszcze ogonki nimki, która dotychczas sama płaci za ich kontrole weterynaryjne. Tam też są podejrzane dziewczynki, które mogą być w ciąży.

nimka - Śro Maj 01, 2013 01:56

Pyl napisał/a:
/Edit
Starsza Pani, jedna errata - w Warszawie poza "naszymi" dwoma transportami i szczurami Akiś są jeszcze ogonki nimki, która dotychczas sama płaci za ich kontrole weterynaryjne. Tam też są podejrzane dziewczynki, które mogą być w ciąży.

ja też chętnie przyjmę wsparcie :)

(na razie za pierwszą wizytę, czyli za odrobaczenie z ponad godzinnym zajęciem gabinetu (76 zł), mam obiecany zwrot kosztów, ale nie wiem czy uda mi się jeszcze coś wyciągnąć ;) )

Na razie nadal tylko jedna z samiczek miała widoczną ruję, pozostałe trzy nie bardzo.
W PulsVecie już mam dług za tą powyższą wizytę, boję się prosić o kolejną wizytę na kredyt...

Wiecie może czy za uśpienie ślepego miotu od szczurów interwencyjnych w PulsVecie coś wezmą? Ile? Jak się załatwia ewentualne zniżki? Może mam się na kogoś (z Was ;) ) powołać?
I tak w razie czego chcę z tym pojechać tam, bo nie ufam innym lecznicom jeśli chodzi o uśpienie szczurów bezbolesne.