Archiwum - Psiaki XIX
agacia - Nie Cze 29, 2014 21:33
A moja Runa nie umie/ boi się skakać. Na 2 łapach pięknie stoi, ale nie chce ich odrywać od ziemi. Wczoraj w końcu udało mi się ją namówić żeby podskoczyła do zabawki to się przewróciła Może to i lepiej.
wilczek777 - Nie Cze 29, 2014 21:34
Kundel! Hasło dzisiejszego dnia... Jak wyglądają szłokowe bordery każdy wie - kudłate jak nie wiem co i takie tam... nagle wchodzi ona...
Tłum jednogłośnie "kundelę!" a ja z bólem serca patrzyłam jak sędzina się krzywi.
Cofnąć się nieco w czasie i zobaczyć ocenę - szata do ziemi oznaczała, że pies jest niezdolny do pracy i poszoł won! Ciężka budowa - to nie może być border! Ucho nieruchome - błąd powinno być czujne. A teraz takie owce ciężkie z uchem dyndającym wchodzi i się podoba najbardziej...
Ebia - Nie Cze 29, 2014 21:37
Nakasha napisał/a: | Ja kocham ONki za to, że są zrównoważone w kwestii praca - odpoczynek. | I właśnie o takie psa mi chodzi. Pomijam oczywiście okres szczęnięctwa, bo wiadomo, psa planuje się z wyprzedzeniem i bierze w odpowiednim momencie, żeby mieć dla szczeniaka czas.
Goldenów nie lubię. Kojarzą mi się z mało myślącymi psami. Te które znam są albo totalnie nieogarnięte, albo ułożone tak pod linijkę, że aż mdli
No i dla mnie pies musi umieć szczeknąć i zaalarmować mnie. Powinien akceptować inne zwierzaki, ale niekoniecznie musi wylewnie kochać cały świat i wszystkich ludzi
Nakasha - Nie Cze 29, 2014 21:49
Ebia, z tego co zauważyłam, okres do ok 2 lat (do 3 w dużych rasach) jest ogólnie czasem, kiedy pies dojrzewa, ma mnóstwo energii, czasem dziwne pomysły przychodzą mu do głowy.
Dla nas ONki są idealne, bo nie są agresywne, a są duże i stróżują, pięknie się nas słuchają, chociaż kiedy nas nie ma mają swoje zdanie, są pewne siebie, odważne, ale równocześnie myślą zanim coś zrobią. Jak dobrze się takiego psa wychowa i jeszcze wybierze się łagodnego, zrównoważonego ONka, to można mieć cudownego psa. I zazwyczaj akceptują inne zwierzęta, a na pewno można je tego nauczyć. Mogą być same, ale zazwyczaj dobrze się czują w psim stadzie. Osobiście już nigdy nie chciałabym mieć tylko 1 psa. Nawet moi rodzice po 13 latach posiadania ONków zdecydowali się na 2 psy i są zadowoleni.
katasza - Nie Cze 29, 2014 22:00
Ogary to raczej nie sa latwe psy ktore chetnie poleza na kanapie.
Ja wielbie terriery i ttb, kocham mojego bostona i do niedawna myslalam ze boston bedzie zawsze, ale psy z krotka kufa to jednak nie moja bajka.
Chyba zostane juz przy kundlach, nie wiem czy uda mi sie kiedykolwiek wybrac rase ktora bedzie mi odpowiadala w 100%.
Swoja droga, mysle o trzecim psie tak za 5-8 lat, mam nadzieje ze zycie mi pozwoli na jakiegos wiekszego kundla.
Sorgen - Nie Cze 29, 2014 22:31
Dla mnie ten pies "od tyłka" to shiba inu Hodowczyni mojej Delty ma shibe tylko że rudą, pręgowane tez są
wilczek777 - Nie Cze 29, 2014 22:38
Sorgen z tego co wiem wzorzec nie uznaje pręgowanych shiba z resztą czysto czarnych też nie. Poza tym obok były "szibki" i nie ma porównania dla tych dwóch typów.
Sorgen - Nie Cze 29, 2014 23:00
Hmm a to większe od shiby? Może akita? One na 100% mogą pręgowane być.
agutka84 - Pon Cze 30, 2014 00:23
Ja tam pozostanę przy bulkach
ale co powiecie na malinousa? psy niesamowite w pracy w dodatku ta nietypowa uroda
agacia - Pon Cze 30, 2014 07:44
Wilczek, a nie masz katalogu z wystawy? Może tam poszukaj.
Nakasha - Pon Cze 30, 2014 07:48
agutka84, mi się strasznie malinois podobają. Z wyglądu i charakteru! Tylko są małe, jak na moje gusta. Mniejsze od owczarków niemieckich, szczególnie suki. A ja jednak wolę psy od 60 cm w kłębie wzwyż, a najbardziej od 70 cm.
I owczarki collie też strasznie mi się podobają. Tylko też trochę małe. Jakbym chciała mieć, musiałabym polować na przerośnięte okazy.
wilczek777 - Pon Cze 30, 2014 08:53
Sorgen dużo mniejsze niż akita, łagodniejsza głowa. Rzeczywiście poszukam w katalogu bo tak to do usranej śmierci strzelać można!
agacia - Pon Cze 30, 2014 08:55
wilczek777, to jak już znajdziesz to daj znać co to
wilczek777 - Pon Cze 30, 2014 09:04
agacia wychodzi na to, że Kai bo nic innego nie pasuje. Jednak mając odniesienie do swojego psa mogę śmiało stwierdzić, że do przedziału wzorca nie dorosły bo pies był równy z Nessie Tak czy siak zagwozdka rozwiązana!
agacia dostajesz medal!!!
Nakasha - Pon Cze 30, 2014 09:42
Może to prostu szczeniak?
|
|
|