Klatki i wyposażenie - Akwarium dla szczurków - zrobimy co sie da!
katpat - Sob Mar 21, 2015 23:57
Przepraszam bardzo, zarejestrowałem się ma tym forum żeby poszukać pomocy i podpytać się paru rzeczy które pomogą mi w życiu z tymi stworzonkami ale w tym momencie Twój onanizm na punkcie szczurów mnie lekko przeraża.
Nie stało sie nic złego, tak samo jak ktoś sprzedaje psy, koty, rybki - tak samo ktoś sprzedaje i szczura...
To co, według Ciebie niedopszczalne jest aby rozmnożyć szczury/psy/koty jeżeli nie jest się zarejestrowaną hodowlą? Od kiedy?
Zachowajmy troszke powagi i traktujmy te zwierzęta normalnie.
PS. Szczurki kupiliśmy, 2 piękne dumbki, przyjazne, przyzwyczajone do ręki
W poniedziałek zamawiam klatkę
Karena - Nie Mar 22, 2015 00:28
katpat napisał/a: | To co, według Ciebie niedopszczalne jest aby rozmnożyć szczury/psy/koty jeżeli nie jest sie zarejestrowaną hodowlą? Od kiedy? |
Pomijając kwestie zdrowotne, chów wsobny i brak kontroli... przede wszystkim jest to zabronione prawnie.
Zaskakujące jest to, że żyjesz w kraju w którym nie wiesz jakie obowiązuje prawo.
Rejestrując się na forum zobowiązałeś się również do przestrzegania regulaminu, który jasno mówi o tym, że kierujemy się dobrem zwierząt. W związku z tym nie zgadzamy się na bezmyślne rozmnażanie szczurów, kupowanie szczurów w sklepach zoologicznych/pseudohodowlach. Lekceważące zachowanie wobec zwierząt i wspieranie pseudohodowli jest karane ostrzeżeniem.
katpat - Nie Mar 22, 2015 09:44
Prosze bardzo, mogę dostać i 3 ostrzeżenia, naprawdę dużej różnicy mi to nie robi.
Może złe jesteście że ktoś szczurzy rynek wam zaburza sprzedając po 25zł?
Jakoś nikt tego prawa nie kontroluje skoro każdy sprzedaje gdzie chce i może.
Reasumując to nasza dwójka nowych przyjaciół :
Pozdrawiamy serdecznie, będzie im najlepiej mimo ''wbrew'' Waszemu regulaminowi
Gamabunta - Nie Mar 22, 2015 10:52
katpat, nikt im nie zaburza szczurzego rynku, ponieważ osoby, które faktycznie siedzą w szczurzym temacie i tak zdecydują się tylko i wyłącznie na zarejestrowaną hodowle. A osoba o skromnym pojęciu kupią ogona za 25zł, żeby potem przez całe jego życie wydać grubą kase na leczenie, przez to, że w pseudochodowlach nie mają pojęcia o odpowiednim krzyżowaniu.
Skoro pojawiłeś się na forum szukać wiedzy to nie neguj tego co jej posiadacze chcą Ci przekazać.
A tak, jeszcze w temacie prawa i jego łamania. Mówisz, że nikt tego nie kontroluje, więc można, tak? Jak jakiegoś złodzieja nie złapią to też od razu może sądzić, że skoro mu się udało, to kraść można, przecież nie miał z tego żadnych przykrości.
No ludzie, litości.
Devona - Nie Mar 22, 2015 11:58
katpat napisał/a: | Może złe jesteście że ktoś szczurzy rynek wam zaburza sprzedając po 25zł? | "Wam"? Zarejestrowanych hodowli w Polsce jest zaledwie kilka, tak więc miażdżąca większość z "nas" nie sprzedaje szczurów. katpat napisał/a: | To co, według Ciebie niedopszczalne jest aby rozmnożyć szczury/psy/koty jeżeli nie jest się zarejestrowaną hodowlą? Od kiedy? | Tak, według mnie właśnie tak jest. Dobre hodowle sprzedają praktycznie po kosztach, a i tak nie jest to 25 zł w przypadku szczurów. Tak naprawdę zapewniając odpowiednią opiekę weterynaryjną, nie wyzbywając się starszych szczurów, których już nie można rozmnażać, nabywając do rozrodu osobniki, których historię rodzinną znamy do kilku pokoleń wstecz i dobierając je tak, żeby unikać możliwych chorób dziedzicznych nie można "wyprodukować" szczura za 25 zł. Pseudohodowca nie zapewnia tego wszystkiego, dlatego może sprzedawać dużo taniej i jeszcze na tym zarabiać. Wbrew temu, co myślisz, takie "rozmnażalnie"nie są konkurencją dla hodowli zrzeszonych, które nie mają problemu z chętnymi. Rozpowszechniamy te informacje dla dobra szczurów, a nie ich hodowców.
katpat napisał/a: | Twój onanizm na punkcie szczurów mnie lekko przeraża.
Nie stało sie nic złego, tak samo jak ktoś sprzedaje psy, koty, rybki - tak samo ktoś sprzedaje i szczura... | Mnie przeraża Twoja postawa, bo nie mając wiedzy o tym, w jaki sposób zwierzęta są wykorzystywane w takich "hodowlach" próbujesz obrażać tych, którzy bronią żywych przed rynkową machiną produkcji zwierząt towarzyszących. Poczytaj, poszukaj w internecie, to może zrozumiesz, dlatego ja i wiele innych osób uważamy, że stało się coś złego.
mmarcioszka - Nie Mar 22, 2015 19:06
katpat, piszemy tutaj o zarejestrowanych hodowlach szczurów nie dlatego, że sami je prowadzimy, tylko z uwagi na nasze bogate i bardzo negatywne niestety doświadczenia z pseudohodowlami. Nie zrażaj sie, po prostu wielu z nas zaczynało swoją przygodę ze szczurami różnie, popełniając również masę błędów i chcielibyśmy, żeby nowi użytkownicy już nie powielali naszych
Widać, że zależy Ci/Wam na dobry zwierząt, więc podrzucam kilka linków do tematów, z którymi warto się zapoznać, tak na przyszłość, żeby w pełni świadomie wybierać kolejnym razem miejsce, z którego bierzemy szczury: KLIK, KLIK, KLIK i KLIK.
Zachęcam do założenia tematu w dziale "Wasze szczury", gdzie możecie podzielić się swoimi doświadczeniami z nowymi lokatorami i pokazywać ich zdjecia, chwalić się jak rosną etc.
katpat - Pon Mar 23, 2015 17:36
mmarcioszka, wszystko rozumiem, po prostu dziewczyny strasznie onanistycznie podchodzą do sprawy.
Szczurki nie są z żadnej ''hodowli'', nie był trzymane w plastykowych pojemnikach, ani nie były karmione jakimś brykietem. Po prostu małżeństwo miało 2 samiczki 4 miesięczne i chcieli zobaczyć jak to jest mieć stadko - zobaczyli jakie są koszty utrzymania i stwierdzili, że je sprzedadzą. TYLE. Nie działa sie im żadna krzywda...
Temat na_pewno założymy i kontynuujemy czytanie forum!
ort.: na pewno zapisujemy osobno
Edit: Mam nadzieje że Pani Moderator jest tak spostrzegawcza u każdego jak u mnie!
SzczurLOVE - Pon Mar 23, 2015 22:46
katpat, śledziłam ten wątek i naprawdę życzę Wam dużo szczęścia i radości na szczurzej drodze życia Czekam na wątek chłopaków i pamiętaj że popełniać błędy się zdarza ale ważne żeby wynosić z nich naukę i następnym razem starać się postąpić jak najlepiej
I jeśli będziecie chcieli przygarnąć jeszcze jakieś ogony to pomyślcie nad adopcją bidulków często mają takie maluchy słodkie że na pewno znajdziecie swoją kruszynę przy okazji ratując szczurka który będzie niezmiernie Wam za to wdzięczny
katpat - Śro Mar 25, 2015 21:54
Moje 2 pieszczochy dostały nowy dom... Chyba zgłupiałem, 80x48x80cm - ogromne!
wilczek777 - Śro Mar 25, 2015 22:07
katpat nie sa z hodowli - są z pseudohodowli i nazwa bierze się z tego, że to małżeństwo zabawiło się w boga rozmnażając szczury o nieznanym pochodzeniu, narażając ich zdrowie i powołując na świat młode które mogą być obciążone chorobami genetycznymi. To się nazywa nieodpowiedzialność - a Ty za to jeszcze zapłaciłeś. Poza tym mnożenie zwierząt bez powodu jest po prostu nie na miejscu ze względu na ilość zwierząt do adopcji. Hodowcy starają się by szczury żyły dłużej, wykluczają choroby - to jest związane z poświęcaniem czasu i nabywaniem wiedzy - jak myślisz -czy rozmnażając ogonki to małżeństwo pomyślało o zdrowiu maluchów? Lub miało pojęcie jakich odmian nie krzyżować (kolorek zwierzaku może powodować, że potomstwo boryka się z paskudnymi chorobami i umiera)... Nie pojmuję Twojej ignorancji i jeszcze nazywanie tego co piszemy onanistycznym podejściem...
bolek - Śro Mar 25, 2015 22:12
katpat napisał/a: | Moje 2 pieszczochy dostały nowy dom... Chyba zgłupiałem, 80x48x80cm - ogromne! |
Załóż swoim ogonom temat w wasze szczury i pochwal się klatką i szczurkami
Layla - Czw Mar 26, 2015 09:16
katpat napisał/a: | chcieli zobaczyć jak to jest mieć stadko | Super. Ogólnie rozumiem, że mogłeś nie wiedzieć wczesniej, ale tak pogardliwie piszesz o tym, że aż przykro się robi. Przecież nam nie chodzi o konkretne szczury, a o cały gatunek. Chcemy, żeby szczury były zdrowsze. Chcemy, żeby znajdowały domy szczury adopcyjne, których jest cała masa i to także w wymyślnych odmianach. Zależy nam na ich dobru, a Tobie? Hodowca zarejestrowany analizuje planowane mioty pod kątem genetycznym: czy linię należy kontynuować, czy może lepiej nie, bo wystąpiło w linii nasilenie chorób. Ty kupiłeś szczury od ludzi co najmniej nierozsądnych.
katpat - Pią Mar 27, 2015 15:55
Nie wiedziałem o opcji adoptowania tych wpadek Następnym razem adoptujemy
Mam pierwszy raz te zwierzaki, ale juz po 5 dniach moge powiedzieć że to najlepsze gryzonei z jakimi miałem do czynienia :3
Devona - Pią Mar 27, 2015 18:49
Katpat, napisałam Ci o tej opcji zanim kupiłeś obecne szczurki , ale wtedy Ty byłeś uparty, a ja nieświadomie zasiliłam grono szczurzych onanistek . Nie zrozum mnie źle, bo na pewno Twoje ogonki są wspaniałe i cieszę się, że spędzanie z nimi czasu sprawia Ci tyle przyjemności. Dla mnie jednak największym zyskiem dla szczurów i społeczności ich miłośników jest Twój zamiar adoptowania kolejnych ogonków w przyszłości .
Pyl - Pią Mar 27, 2015 19:26
Off-Topic: | Devona napisał/a: | zanim kupiłaś | Devona, nie ta płeć |
|
|
|