To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Nowelizacja ustawy a pseudohodowle

Oli - Wto Mar 26, 2013 00:14

wybrane posty przeniesione z wątku nt. tłustogona afrykańskiego /Devona

wybaczcie, ale sprzedawanie JAKICHKOLWIEK zwierząt poza zarejestrowanymi hodowlami w naszym kraju jest nielegalne i mnie się coś takiego nie podoba. z resztą, sachma, fajnie postępujesz, czy psy lub koty to też nie szczury? ŻADNE zwierzę nie powinno być bezmyślnie rozmnażane i dodatkowo niezgodnie z prawem. właśnie przez takie podejście jakie prezentujecie nie pozbędziemy się zwierząt w sklepach zoologicznych oraz zwierząt poszkodowanych przez rozmnażaczy, bo każdy takie może powiedzieć "no nie przesadzajcie, to szczur to nie pies". :] zajebiście, że nie popieramy (jak widać jako forum) wybiórczo nielegalnego rozmnażania gatunków.

Kasik - Wto Mar 26, 2013 00:22

Oli, ale jakie nielegalne? Zakaz rozmnażania dotyczy psów i kotów (chyba, że źle pamiętam, to zwrócę honor).
Sorgen - Wto Mar 26, 2013 00:30

Oli chyba trochę mylnie interpretujesz przepis. Nie ma zakazu mnożenia wszystkich zwierząt bez rodowodu. Gdyby tak było nie można by było hodować i sprzedawać rybek, ptaków, gadów, płazów i np. małych ssaków egzotycznych. Ja na tłustogony patrzę jak na ciekawe zwierzątko terraryjne i jeśli im się krzywda nie dzieje (np. poprzez ograniczanie miotów tak żeby samica miała czas na regenerację) i są hodowane z głową (w tym wypadku myślę że tak właśnie będzie choćby przez zakup zwierząt z różnych miejsc co zwiększa szansę na niespokrewnione osobniki) to nie widzę w tym nic złego.
Zgodnie z Twoim poglądem powinno dostać bana kilka osób które hodują małą egzotykę :roll:

Oli - Wto Mar 26, 2013 00:39

Kasik, wyszczególnione są psy i koty, ale przepisy dotyczą wszystkich zwierząt domowych.

jeśli jednak podepniemy tłustogony pod zwierzęta dzikie (co jest totalną głupotą, bo żyją w niewoli) to u nas nie wolno trzymać zwierząt dzikich w niewoli poza ogrodami zoologicznymi i jeśli ma się pozwolenie na trzymanie takowych.

Oli - Wto Mar 26, 2013 00:43

Sorgen, na rozmnażanie trzeba mieć pozwolenie. Nie interpretuję źle przepisów, tylko właśnie dość wnikliwie i z kilku punktów spojrzenia na nie, je znam. ;)
Sorgen - Wto Mar 26, 2013 00:54

No sorry czyli jeśli hoduję hobbistycznie ryby i je sprzedaję to łamię prawo bo nie mam zarejestrowanej hodowli? No nie bądźmy śmieszni. Jakoś na terrarystycznym forum gdzie jest kilku prawników nie stwierdzono że trzeba mieć pozwolenie na hodowlę każdego zwierzęcia. Ustawa mówi o zakazie sprzedaży zwierząt domowych poza miejscem hodowli. W wypadku psów i kotów dodatkowo jest zakaz hodowli zwierząt bez rodowodu.

edyta: sachma wkleiła dokładnie to o co mi chodziło :)

Oli - Wto Mar 26, 2013 01:15

sachma, nie wiem jak Ty, ale ja jestem po odpowiednim szkoleniu :) i nie gadam głupot. ponawiam, że przepisy (z resztą cytowane przez Ciebie) dotyczą zwierząt domowych, a psy i koty są jedynie dodatkowo wyróżnione (bo akurat te gatunki są podczas interwencji najczęściej pokrzywdzone). szczury są laboratoryjne i domowe - zależnie od miejsca pobytu, np. laboraty pochodzą z hodowli z odpowiednimi uprawnieniami, że mogą być wykorzystywane w labach, to samo dotyczy np. żab do doświadczeń, muszą być ze specjalnych hodowli, które mają pozwolenia od UE.

Wam się naprawdę wydaje, że to takie proste i banalne, spoko. Poczekamy i zobaczymy, że z takich działań będzie tylko kiedyś płacz, jak przy szczurach, chomikach i myszach teraz.

Jednak jak to ładnie Martini napisała - co mnie to obchodzi. Ja nie popieram, popierać nie będę, bo celu nie widzę, bo niby jaki? Fajne egzotyczne stworzonko? Jasssne, polecam odwiedzić zoo i np. gadziarnie przepełnione pogryzionymi wężami (oddanymi przez właścicieli), żółwiami czerwonolicymi itp. Nie rozumiem i nie chcę rozumieć po co ludzie na siłę chcą udomowić cały świat.

sachma - Wto Mar 26, 2013 01:18

Oli, pokaż mi przepis gdzie zabrania się rozmnażania zwierząt. Konkretny punkt. Jest zakaz sprzedaży na targowiskach, ale nie ma zakazu rozmnażania. to co mówisz jest nadinterpretacją.
Devona - Śro Mar 27, 2013 12:19

Zgodne z sugestią użytkowników przeniosłam niektóre posty z dyskusji nt. tłustogona afrykańskiego. Można tutaj kontynuować rozmowę, ale proszę bez osobistych wycieczek.
Layla - Śro Mar 27, 2013 18:42

Idąc tokiem myślenia Oli, ludzie nie mogliby rozmnożyć sobie rybek w akwarium, a w sklepach nie byłoby rozmnażanych gryzoni. Są różne gatunki zwierząt i trudno, żeby wszystkie miały rodowody. Poza tym by zacząć hodowlę jakiegoś nie hodowanego wcześniej zwierzęcia w Polsce trzeba od czegoś zacząć. Rodowód w tym wypadku byłby niewiele znaczący. Nie popieram bezmyślnego rozmnażania zwierząt dla zabawy, ale nie podoba mi się popadanie w przesadę w drugą stronę.
L. - Śro Mar 27, 2013 21:03

A są hodowcy rybek z prawdziwego zdarzenia i z tego co wiem to mają oni swoję kręgi tj. stowarzyszenia i takie tam :)
Layla - Śro Mar 27, 2013 21:11

L., nie neguję tego, ale jakbym miała kilka gupików w akwa to bym w życiu się w żadne stowarzyszenia nie bawiła ;)
L. - Śro Mar 27, 2013 21:17

Off-Topic:
Layla, ja bym powiedziała, że w tym przypadku gupiki miałyby na to wywalone ;p bo się mnożą szybciej niż króliki :p

Oli - Czw Mar 28, 2013 04:54

Layla, nadinterpretujesz moje słowa. Zauważ, że padły one po odp, że rozmnożone zwierzaki będą sprzedawane (szkoda, że odpowiednie posty nie zostały przeniesione...). :] czyli de facto można sądzić, że rozmnażane będą dla zysku, nie dla zbadania gatunku (z resztą amatorska hodowla, czyli osoby nie znającej się na tym i nie zajmującej się zawodowo niewiele ma wspólnego z prawdziwym poznawaniem gatunku).

Dla mnie głupotą jest trzymanie w domu coraz to nowszych gatunków, dzikich gatunków. Nie widzę w tym celowości by je udomawiać.

Layla - Czw Mar 28, 2013 06:25

Oli, rozmnożone w sklepach zwierzęta są legalnie sprzedawane, no nie?
Oli napisał/a:
Dla mnie głupotą jest trzymanie w domu coraz to nowszych gatunków, dzikich gatunków. Nie widzę w tym celowości by je udomawiać.
O ile zwierzę to dobrze znosi warunki domowe, nie widzę przeciwwskazań.