O szczurach ogólnie - Nowelizacja ustawy a pseudohodowle
Sysa - Sob Sty 21, 2012 22:42
Tak, tak, wszystko jest beznadziejne, nic nic nie da i nie ma co się starać, a ludziom co się starają się odechce. TO jest właśnie polska mentalnośc.
klauduska - Nie Sty 22, 2012 15:34
Sysa, w pełni się zgadzam z tobą.
jak już pisałam. najlepiej to nic nie robić, czekać aż ktokolwiek coś zrobi, a jak nie widać efektów odpowiednich, to się jęczy, że dalej jest, jak było
http://adopcja.viva.org.p...-sprzedaz-psow/
nezu - Nie Sty 22, 2012 15:44
No i proszę, jednak się da.
wojsza - Wto Sty 31, 2012 13:39
Nie za bardzo 500 zł mandatu a jak nie zapłacie kilka miechów w zawiasach, po czym wróci do swego parszywego procederu, gdzie kodeks hammurabiego kiedy go trzeba.
agacia - Śro Sty 30, 2013 12:08
Dokładnie, kociaki i szczeniaki nie moga byc sprzedawane poza miejscem urodzenia + hodowla musi być zarejestrowana w jakimś stowarzyszeniu.
[ Komentarz dodany przez: AngelsDream: Czw Sty 31, 2013 12:18 ]
Posty wydzielone z: http://forum.szczury.biz/...p=837174#837174
Tygrys66 - Śro Sty 30, 2013 14:35
Tak tylko że handlarze to już obeszli. Zakładają Stowarzyszenie Hodowców Czegośtam, nadają swoje rodowody i sprzedają te pieski jako rodowodowe i zrzeszone... Smutne ale dla chcącego nic trudnego...
agacia - Śro Sty 30, 2013 19:57
Tygrys66, wiem o tym dobrze, bo siedzę w psich tematach i wiem jak pseudo poobhodzili przepisy, ale chodzi mi o sytuacje sprzedawania zwierząt na targowiskach.
Co do tych dziwnych stowarzyszen to ostatnio widziałam na allegro ogłoszenie o szczeniakach po husky i ON z uwagą, ze szczeniaczki dostana rodowód Wprawdzie pieski były za darmo, a miot to wpadka, no ale troche przeczy to idei R=R. No, ale juz koncze tego offtopa o psach.
Sysa - Śro Sty 30, 2013 22:15
agacia, bo w nowopowstałych związkach rodowód wygląda w ten sposób, że z wszystkich przodków podana jest tylko matka, a reszta to NN
agacia - Śro Sty 30, 2013 22:22
Sysa, wiem, widziałam gdzieś taki rodowód. Niestety za kilka lat beda juz uzupelnione 4 pokolenia, a dalej sie nikt nie bedzie wglebial
Sysa - Śro Sty 30, 2013 22:39
AngelsDream, pewnie by się przydało, choć nie wiem czy dyskusja się rozwinie
Ja mam tylko tyle do dodania, że mam nadzieję, że jednak albo się załata dziury w nowelizacji albo że Polacy zmądrzeją i przestaną wspierać pseuduchów.. Choć w to drugie wątpię..
AngelsDream - Czw Sty 31, 2013 12:19
Posty wydzielone z: http://forum.szczury.biz/...p=837174#837174
AD
Szura - Czw Sty 31, 2013 12:44
A wiecie, że Polski Klub Psa Rasowego zarejestrował się pod nazwą Polski Związek Kynologiczny? Bardziej chamskiej próby zmylenia klientów, że są Związkiem Kynologicznym w Polsce sobie nie wyobrażam.
Znam już kilka przypadków, że ktoś ogarniał, że psa to z rodowodem sie kupuje, ale nie siedział w temacie na tyle, żeby się zorientować i... Po kupnie dopiero ktoś uświadomił, że rodowód, w którym poza matką wszyscy przodkowie NN to trochę nie teges...
PALATINA - Czw Sty 31, 2013 13:11
To zaczyna być przerażające.
Powoli myślę, że ta ustawa zrobiła więcej złego niż dobrego.
Teraz jest taki bałagan, że szok!
Sysa - Czw Sty 31, 2013 14:46
Szura, a wiesz, że PKPR za takie słowa groził sądem na fb?
Bo oni nie podszywają się pod ZKwP, tylko mówią czym naprawdę są - szanowanym związkiem kynologicznym lepszym od wszystkich, walczacym z monopolem itp. A ZKwP to zawistnicy beznadziejni, co się boją ich super rasowych psów
A tutaj ich artykuł, który poruszył moje serce: http://kynologiczny.repub...at%20PKPR.html, a który był przytaczany pod informacją o zmianie nazwy.
Klub założony przez osobę obrażoną, że jej psy nie wygrywają przez "ku*asa", stwierdzającą, że do "PKPR zapisują się ludzie, którzy mają własne zdanie i wyrażają je głośno. Osoby bez poczucia własnej wartości, tchórzliwe, ulegające wpływom otoczenia, pozostają w ZKwP"
agacia - Czw Sty 31, 2013 19:33
PALATINA, też tak myślę Łatwiej było jak były psy z rodowodem i bez, a teraz większość ma rodowód i ludzie, którzy nie siedzą w temacie, a po prostu chcą kupić psa, gubią się w tym. A potem zdziwienie jak przychodzą do ZK zarejestrować swojego pieska z rodowodem, że się nie da.
|
|
|