To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XIX

wilczek777 - Pon Cze 23, 2014 16:52

babyduck ogólnie czy w kontekście bezczynności? Przywiązana z dala od pani darła japę, idąc darła japę, patrząc na inne psy darła japę i łapiąc frisbee darła japę. Witając się z Nessie szczeknęła jej w ucho i chyba Nes przez chwilę nie słyszała nic :P
Jej właścicielka mówi, że na co dzień tak nie jest i jest z suką wszędzie a ta zachowuje się wzorowo. Na semi wchodzi w nią szatan i robi HAŁAS!

Tygrys - Pon Cze 23, 2014 17:48

Zwacze nic nie dają. To labrador przyjaciół. Kurcze już nie wiem co im doradzić.
Pacyfka - Pon Cze 23, 2014 18:22

Tygrys, Mojemu psiakowi żwacze, też w żaden sposób nie zmniejszyły chęci pożerania nieczystości :/ Jedynym sposobem chyba jest doprowadzenie komendy "zostaw" do perfekcji... My wciąż ćwiczymy :?
babyduck - Pon Cze 23, 2014 18:26

Tygrys, niektórzy chwalą sobie Rumen Tabs na takie skłonności.

wilczek777, tak właśnie podejrzewałam, ale chciałam się upewnić. Jakbym czytała o Negrze. W domu cicho, w pracy głośno, najgłośniej między wykonywaniem poleceń.

wilczek777 - Pon Cze 23, 2014 18:48

babyduck to pierwszy ent jakiego spotkałam przy pracy a nie na wystawie. W sumie nie wiele ich w życiu widziałam. Ogólnie fajny pies, zmotywowany, przyklejony do właścicielki, olewacki do innych psów etc. ale to darcie japy... jeszcze ogromny głos jak na małego psa i siedzieć obok się nie dało. Mnie najbardziej zaskoczył mnie fakt, że ludzie tacy psiarze i wgl. a praktycznie każdy ze swoim piszczącym/szczekającym/zwracającym na siebie uwagę jakkolwiek psem gadał "Cicho!" "No przestań już!" a psy szczęśliwe bo efekt osiągnęły bo pańcio/pańcia zamiast słuchać co mówi prowadzący gada do nich ;)

Żeby nie było, że hejtuję swojego szczeniora:
W sobotę na seminarium 3 razy zrobiliśmy "obieg" do frisbee (na smaczku), w domu 2 powtórzenia również na smaku. Wczoraj po seminarium raz żeby pokazać, że już jest nieźle.
Dzisiaj zrobiłam 2 próby z zabawką i Nessie robi obieg jakby od lat to robiła. Zastanawiam się teraz czy zostawić gest czy zrobić komendę zupełnie słowną.

Nowe rzeczy przychodzą szybko bardzo ale jak już coś jest skopane to kiszka po całości. Ponoć by nauczyć się perfekcyjnie nowej rzeczy trzeba 1000 powtórzeń. By poprawić skopany nawyk potrzeba 10000.

Swoją drogą na temat legend "bc takie inteligentne"... Są spostrzegawcze i to w sposób którego nigdy bym nie ogarnęła umysłem gdyby nie to co widzę na co dzień. Nessie umie obrót i roll (turla się). Do obu mieliśmy gest (uwielbiam pracować na gestach bo moje ciało pamięta komendy a mózg nie :P ) ale żeby pies nauczył się myśleć odchodzimy od gestów. Nessie nauczyła się ale wyszedł problem bo zamiast roll robiła obrót. Otóż pies patrzy na mnie i czyta ruchu ust a mówiąc roll robi się "O" co ona uznaje za hasło do obrotu. Jak się zasłoni usta to odróżnia... Tadam.

Nakasha - Pon Cze 23, 2014 19:32

babyduck, moim Rumen Tabs nie pomogły. Chociaż rzecz jasna jadły chętnie. 8)

wilczek777, i tak z Nessi jest super, moja Shira w wieku 5,5 miesiąca nie potrafiła się jeszcze za bardzo skupiać. :D Chyba, że na podgryzaniu Nemo i skakaniu po Nali. :P

mata - Pon Cze 23, 2014 20:34

Fant szuka domu...

pomóżcie...

Pućka - Pon Cze 23, 2014 20:58

Tygrys, a ten labek znajomych jest na zwykłej karmie? Podobno wtedy często psy jedzą kupsztale.. Mój od samego początku na barfie i ani razu nie widziałam, żeby chciał nawet liznąć.. Dostaje też czasem kawałki żwaczy ale suszonych, z leklerka..
Tygrys - Pon Cze 23, 2014 21:56

Pućka, tak jest do końca opakowania na RC dla szczeniąt ale już ich przekabacilam na ToTW.tylko szkoda wyrzucać 10 kg karmy.
Szura - Wto Cze 24, 2014 01:01

Cytat:
Zastanawiam się teraz czy zostawić gest czy zrobić komendę zupełnie słowną.

To zależy. :) Jak zostawisz gest, to możesz łatwo nauczyć obiegania z obu stron i wtedy gest różnicuje. Jak Ci to niepotrzebne, to można powoli wycofać, bo bez gestu wygodniej czasem.

Ebia - Wto Cze 24, 2014 02:03

Ja działam z psem na zasadzie podwójnej reakcji.
Pracowaliśmy na jednocześnie na geście i komendzie słownej. Z czasem zaczęło być dla niego bez różnicy czego używam.
Przez kilka tygodni pracowaliśmy gest + słowa, bo tak mu było łatwiej, później zauważyłam że samoistnie zaczął prawidłowo reagować niezależnie od sposobu nadania komunikatu

Ninek - Wto Cze 24, 2014 09:21

Biedronkowe agility za 16zł :lol:
Dokupiłam slalom (wahałam się nad wzięciem dwóch ale nie cierpię na nadmiar kasy obecnie) i 'płaską hopkę' więc mamy trzy części. Zaraz idę przetestować :mrgreen:

wilczek777 - Wto Cze 24, 2014 10:13

Na porannym spacerze wyszliśmy z gestu do komendy słownej wyłącznie. Spodobało jej się bo szybciej dopada piłkę. Wcześniej musiała z gapienia się na mnie przejść do zwrotu i biegu tam gdzie piłka ucieka i czasem traciła ją z oczu. Teraz startuje i doskonale widzi cel.
Jest jakiś sposób zmierzenia jak szybko pies biega xD? Mam wrażenie, że komuś się pomyliło i mam charta bo żaden pies nie jest w stanie dorwać Nes jak biegnie za zabawką albo dostaje pindolca w głowę.

Nakasha - Wto Cze 24, 2014 10:23

wilczek777, Shira też ma takie przyspieszenie. :DD Ani Nemo ani Nala nigdy jej nie dogonili. :lol:
Ninek - Wto Cze 24, 2014 11:06

wilczek777, z Foxem mam tak samo. Znam jednego psa, który jest w stanie go dogonić :P

Macie jakąś komendę na robienie slalomu? Skakanie Fox ma we krwi ale slalomu muszę go nauczyć i nie przychodzi mi na myśl żadna krótka, zwięzła komenda.

W ogóle co on zrobił. Zbyt dosłownie (jak zwykle) wziął moje polecenie i przeskoczył NAD obręczą, nie przez nią. Obręcz była na maksymalnej wysokości :lol: Przefrunął radośnie i czekał na nagrodę.