To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Nowelizacja ustawy a pseudohodowle

nezu - Sob Sty 14, 2012 21:28

Wiem, widziałam, zdjęcia też są.
Tyle że jak zwykle tylko samców/szczeniąt po kąpieli. Suczki są pewnie zbyt wyeksploatowane i "niefotogeniczne". Jeszcze by im klientelę zredukowały...

agacia - Sob Sty 14, 2012 21:41

Ja tam nie popieram hodowli wielorasowych, ale w ZK tez niejedna by sie taka znalazła :roll:
klauduska - Sob Sty 14, 2012 23:38

patrzcie na to: http://klobuck.olx.pl/spr...i-iid-296821930
Mangusta - Sob Sty 14, 2012 23:42

ten pierwszy to koło Collie nawet nie stał.
klauduska - Sob Sty 14, 2012 23:52

kurcze nie tego linka dałam. zaraz dam odpowiedniego.
http://czestochowa.olx.pl...i-iid-299425243

nezu - Sob Sty 14, 2012 23:54

Syf i malaria...
agacia - Sob Sty 14, 2012 23:57

Ja widziałam raz ogłoszenie, w którym było napisane, że na sprzedaż jest usługa pokazania szczeniaka i opowiedzenie o potrzebach rasy :roll: Oczywiście to było małą czcionką ledwo widoczną pod normalnym tekstem o szczeniakach i że szczegóły przez tel :roll: Trochę aukcji pozgłaszałam na tablica.pl, ale już mi się odechciało, bo tylko się we mnie gotuje, a one i tak wracają, tylko ze zmienionym tekstem :roll:

klauduska, masakra te warunki, a ludzie i tak kupią te pieski :roll: Ostatnio w lecznicy była kobieta z shit tzu( tak wiem, ze ta rase sie inaczej pisze), ktorego kupila 2 dni wczesniej, który miał koło odbytu 2 przetoki i wielkiego ropnia, przez którego nie mógł kupy zrobić. Ja nie wiem czemu ludzie kupuja takie szczeniaki. Co innego wziąć takiego za darmo, ale za pieniądze bym w życiu nie wzięła. W sumie nie wiem co dalej z tym pieskiem, bo właścicielka się nie zjawiła na kontynuacji antybiotyku :roll:

Martuha - Nie Sty 15, 2012 10:59

Już chyba nie ma tego ogłoszenia,bo mi wyskakuje,że oba linki niedostępne :/
polonistka - Nie Sty 15, 2012 11:10

agacia, kupują, bo świadomość, po co jest rodowód, jest naprawdę niewielka. Sama musiałam rodzicom dłuuugo tłumaczyć, że kota się albo adoptuje, albo kupuje rodowodowego. Bo tata miał podejście: "chcę persa, ale nie musi być rodowodowy, na wystawy i tak nie będziemy z nim chodzić". Są świetnymi opiekunami, ale informacje o tym, że rasowy=rodowodowy nigdy do nich nie dotarły... bo nie miały skąd dotrzeć, oni nie siedzą w necie na forach zwierzęcych, a główne media o tym nie mówią, a przaynajmniej rzadko i mało rzeczowo...
klauduska - Nie Sty 15, 2012 11:14

Martuha, nie dziwię się, że go nie ma. psy w tragicznych warunkach, a ten pokazuje w jakich je trzyma. w brudnej i czarnej oborze bez misek żadnych. totalna masakra.
bazyl - Śro Sty 18, 2012 09:58

Słuchajcie.Nie oceniajmy tej kobiety od razu tak bardzo negatywnie.Może kobieta naprawdę lubi hodować szczurki i to jest jej pasja.Może zna się na tym,dobiera szczurki nie spokrewnione,rozdziela płciami...No nie wiem.Ja też marzyłem o parce i czasem mieć jakiś miot,żeby później oddać maluchy w dobre ręce.Taka po prostu pasja:)Ale po przeczytaniu tematu rozmnażania tu na forum,zmieniłem zdanie i nie będę tego robił:)Nie zmienia to faktu,że weszła ustawa i kobieta łamie prawo.Dlatego nie myślcie,że ją bronię,po prostu staram się ją zrozumieć.Poza tym wszyscy wiecie,że wejście tej ustawy nic nie zmieniło.Zwierzęta są np teraz sprzedawane po kilkaset zł jako dodatek niby do smyczy,albo innego gadżetu.Ludzie od razu wymyślili,jak obejść tą ustawę.Zresztą nawet wielu obrońców zwierząt uważa tą ustawę za bubel i niestety uważam,że mają rację.
mordd - Pią Sty 20, 2012 11:07

bazyl napisał/a:
Zresztą nawet wielu obrońców zwierząt uważa tą ustawę za bubel i niestety uważam,że mają rację.

Bo ta ustawa jest bublem a do wiekszości hodowców w końcu dotarło coś, co powinno w końcu dotrzeć do wszystkich. Prawodawstwo w tym kraju jest chore, ustawy powstaja pod publiczke i nie licza sie absolutnie z niczym. Przy następnej może się okazać, że posiadanie szczurów jest zakazane bo to w końcu potencjalny szkodnik i będa np 2 miesiące na ich pozbycie się. Przykład wymyslony ale takie własnie sa powstające u nas przepisy... wiec tylko wypatrywać oszołoma,który na podobny pomysł wpadnie. I tak, jak szczuromaniacy popieraja w ciemno wszystko co ogranicza prawa innych pasjonatów (czy ktos na tym forum napisał jak idiotycznym przepisem jest ten wprowadzony? czy ktoś zauważył ograniczenia wprowadzone na hodowców egzotyki? komus przeszkadzało?) tak i tu znajdzie sie poklask dla ukrócenia obrzydlistwa. Witamy w Polsce...
A pseudohodowle mozna bylo ukrócic kontrolując w nich warunki.

Sysa - Pią Sty 20, 2012 11:22

mordd, tak się składa, że wady ustaw odnośnie hodowli gadów chociażby były zauważane :]
Przy starej ustawie kontrola warunkó g** dawała, bo prawo było za delikatne. Teraz parę pseudo padło, więc ja bym nie skreślała ustawy dla zasady, "bo to Polska i wszystko jest bublem". :roll:

mordd - Pią Sty 20, 2012 14:32

Sysa napisał/a:
mordd, tak się składa, że wady ustaw odnośnie hodowli gadów chociażby były zauważane :]
Przy starej ustawie kontrola warunków g** dawała, bo prawo było za delikatne. Teraz parę pseudo padło, więc ja bym nie skreślała ustawy dla zasady, "bo to Polska i wszystko jest bublem". :roll:

Pierwszy amok i jeszcze sie komuś chce. za trochę wszystko wróci do normy. To nie prawdawstwo było kulawe tylko wykonawstwo. Nikt nie zabraniał kontrolowania pseudohodowli a namiarów na nie było aż nadto. Za chwile na bazarach będzie to co było niestety... Pomijam już fakt, ze najobrzydliwsze warunki jakie pokazały media niedawno dotyczyły hodowli zrzeszonej i psów z medalami....

Zwracaj proszę uwagę na pisownię, coraz więcej błędów robisz, nie oznaczam ich na czerwono- Karena

Martuha - Sob Sty 21, 2012 16:57

mordd napisał/a:
Za chwile na bazarach będzie to co było niestety... Pomijam już fakt, ze najobrzydliwsze warunki jakie pokazały media niedawno dotyczyły hodowli zrzeszonej i psów z medalami....
Racja,u mnie nawet się nie skończyły :/