Archiwum - Psiaki vol. VI
L. - Nie Sie 02, 2009 23:47
Mangalarga napisał/a: | sachma, słyszałam, że wielkie rasy, takie jak dogi, są podatne na skręt żołądka. Podobno nierzadkie są u tej rasy problemy z sercem i oczywiście dysplazje. |
to samo słyszałam.
poza tym to spokojne psy, zrównoważone, ale także ciekawskie i pełne życia.
jakbyś pragnęła błękitnego to radzę bacznie sprawdzać rodowody, bo jeszcze 2 lata temu większość błekitów pochodziła od jednego reproduktora..
hodowle jakie znam bądź kojarzę to Quest Thalas, De Miranko.
A Myśliwych Wodana polecam.
spis hodowli w PL: http://www.splendoria-vra...l.pl/linki.html
baby, mała cudowna! i słodka.
sachma - Nie Sie 02, 2009 23:48
Badania na serce są wykonywane w standardzie, tak jak i prześwietlenia, co mnie nie dziwi, bo to jednak wielki pies, skręt żołądka - tu z tego co wiem muszą mieć miski na odpowiedniej wysokości i nie biegać po posiłku - ale takie zasady stosowaliśmy również u naszych kaukazów, więc to nic strasznego..
babyduck, śliczne szczenie!
tak jak u onków powalają mnie wilczaste tak u dogów merle - czyli pety same w sobie
dog to ślina, ON to sierść.. podrzucam co chwilę inną rasę , analizujemy, liczymy i robimy rachunki zysków i strat.. bo jednak bierzemy zwierzę dla nas obojga - a jesteśmy bardzo różni, no i bierzemy przyjaciela na najbliższe co najmniej 10lat.. nie możemy sobie pozwolić na błąd.
Oli - Pon Sie 03, 2009 00:21
LunacyFringe napisał/a: | Duuużo jedzą | nieprawda LunacyFringe napisał/a: | Charakter podobno przespokojny, potrafią przekimać cały dzień w jednym miejscu. | druga nieprawda
sachma napisał/a: | jak z ich zdrowiem? | przede wszystkim krótko żyją - 5-7 letni dog to już stary dog. Dogi największy problem miewają ze stawami, to chyba podstawowy ich kłopot. Podobno z sercem czasem też bywa nie najlepiej. Osobiście wielbię tę rasę i wszelkim jej miłośnikom (o ile jeszcze nie znają) polecam książkę starą jak świat "Przez Ciebie Drabie". Jest tam kilka głupot, ale książka ogólnie bardzo fajna i w całości o dogu.
edyta/ też kocham u dogów merle
baby, ciapaty brzuch wspaniały, ale ciapate wargi to obłęd!
Fea - Pon Sie 03, 2009 06:24
Uojeżuuuuuuu, jaka piękna, jakie ma łapcie, jakie wszystko, cudo!
babyduck - Pon Sie 03, 2009 08:34
Miałam powiedzieć coś o hodowli po powrocie. Hmm. Negra czekała sama w przedsionku domu. Kazano mi wziąć ją na kolana i poszliśmy na rozmowę. Dostałam metryczkę, książeczkę, kopię rodowody mamy (rodowód taty jest podobno na stronie jego hodowli) i "upominek" w postaci pakietu "Rośnij zdrowo - pedigree junior". Oczywiście trzeba było wypełnić ankietę dla pedigree i pewnie będą mi przysyłać jakieś ulotki.
O pokazanie matki musiałam prosić, a wolałabym, gdyby hodowca sam pokazał mi sukę i przy okazji warunki, w jakich trzyma pozostałe psy. No niby tragedii nie ma, szczeniaki są zdrowe i zadbane (choć śmierdzą psem podwórzowym), ale do ideału jeszcze kawał drogi.
A! Nie mogę Negry nauczyć sikać na pieluchy, bo ona nie chce sikać w domu. Najpierw w hotelu, a od wczoraj w domu - kręci się, ale nie siknie. Miałam nadzieję, że może w nocy coś zrobi, nawet i na dywan, bo przecież nie wytrzyma tylu godzin, ale nic. Wszędzie sucho. Dopiero wyniesiona zrobiła i kupkę i siku.
No i zaczęła się rozkręcać - zaczyna gryźć.
satanka666 - Pon Sie 03, 2009 08:53
aaaaaaaaaa babyduck, śliczna!
yoshi - Pon Sie 03, 2009 09:23
babyduck napisał/a: |
A! Nie mogę Negry nauczyć sikać na pieluchy, bo ona nie chce sikać w domu. Najpierw w hotelu, a od wczoraj w domu - kręci się, ale nie siknie. Miałam nadzieję, że może w nocy coś zrobi, nawet i na dywan, bo przecież nie wytrzyma tylu godzin, ale nic. Wszędzie sucho. Dopiero wyniesiona zrobiła i kupkę i siku.
No i zaczęła się rozkręcać - zaczyna gryźć. |
ty sie ciesz ze masz problem z glowy! Wielu, wiele by dalo zeby po przyniesieniu szczeniaka do domu umial on juz sikac na polku!
babyduck - Pon Sie 03, 2009 09:26
yoshi, no niekoniecznie tak. Ok, fajnie, że nie brudzi, ale wolałabym ograniczyć wychodzenie do minimum, dopóki nie będzie wszystkich szczepień. Za dwa dni będę ją musiała zostawić na 8 godzin - nie wiem, czy szczeniak powinien wstrzymywać sikanie tyle czasu.
Badoha - Pon Sie 03, 2009 09:27
http://s301.photobucket.c...t=aP8023237.jpg jest cudowna
yoshi - Pon Sie 03, 2009 09:31
ach no tak! zapomnialam kwarantanna!
Wiesz mysle ze jak nie bedzie w stanie tyle wytrzymac to zrobi jednak to siusiu
A sama sunia, jest przeslodka
satanka666 - Pon Sie 03, 2009 10:33
jak zostanie na 8h to pewnie się zleje
ile ona ma? pewnie pisałaś, ale ja jestem gapa
http://wd9.photoblog.pl/l...CD/44439298.jpg
nasz 7miesięczny tłuścioch
babyduck - Pon Sie 03, 2009 10:40
wczoraj skończyła 9 tygodni
satanka666 - Pon Sie 03, 2009 10:46
to może wynoś jej dwór ten podkład na którym ma się załatwiać w domu?
hmm.. dili jak miał 9tyg, też czasami w nocy nie robił, za to w dzień potrafił co pół godziny nawet
Fauka - Pon Sie 03, 2009 12:41
babyduck, boska jest! cudna, piękna i w ogóle czekam na wiecej fot!
Sauatka, zaraz dam ci film o klikaniu na PW, jest po polsku jak ktoś jeszcze chce to pisać.
Oli - Pon Sie 03, 2009 13:43
satanka666 napisał/a: | nasz 7miesięczny tłuścioch | what?! to już 7 miechów... ale ten czas leci
|
|
|