To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki vol. VI

L. - Nie Sie 02, 2009 23:47

Mangalarga napisał/a:
sachma, słyszałam, że wielkie rasy, takie jak dogi, są podatne na skręt żołądka. Podobno nierzadkie są u tej rasy problemy z sercem i oczywiście dysplazje.

to samo słyszałam.

poza tym to spokojne psy, zrównoważone, ale także ciekawskie i pełne życia.
jakbyś pragnęła błękitnego to radzę bacznie sprawdzać rodowody, bo jeszcze 2 lata temu większość błekitów pochodziła od jednego reproduktora..

hodowle jakie znam bądź kojarzę to Quest Thalas, De Miranko.
A Myśliwych Wodana polecam.
spis hodowli w PL: http://www.splendoria-vra...l.pl/linki.html

baby, mała cudowna! i słodka.

sachma - Nie Sie 02, 2009 23:48

Badania na serce są wykonywane w standardzie, tak jak i prześwietlenia, co mnie nie dziwi, bo to jednak wielki pies, skręt żołądka - tu z tego co wiem muszą mieć miski na odpowiedniej wysokości i nie biegać po posiłku - ale takie zasady stosowaliśmy również u naszych kaukazów, więc to nic strasznego..

babyduck, śliczne szczenie!

tak jak u onków powalają mnie wilczaste tak u dogów merle - czyli pety same w sobie ;)
dog to ślina, ON to sierść.. podrzucam co chwilę inną rasę , analizujemy, liczymy i robimy rachunki zysków i strat.. bo jednak bierzemy zwierzę dla nas obojga - a jesteśmy bardzo różni, no i bierzemy przyjaciela na najbliższe co najmniej 10lat.. nie możemy sobie pozwolić na błąd.

Oli - Pon Sie 03, 2009 00:21

LunacyFringe napisał/a:
Duuużo jedzą ;)
nieprawda :P
LunacyFringe napisał/a:
Charakter podobno przespokojny, potrafią przekimać cały dzień w jednym miejscu.
druga nieprawda :wink:

sachma napisał/a:
jak z ich zdrowiem?
przede wszystkim krótko żyją - 5-7 letni dog to już stary dog. Dogi największy problem miewają ze stawami, to chyba podstawowy ich kłopot. Podobno z sercem czasem też bywa nie najlepiej. Osobiście wielbię tę rasę i wszelkim jej miłośnikom (o ile jeszcze nie znają) polecam książkę starą jak świat "Przez Ciebie Drabie". Jest tam kilka głupot, ale książka ogólnie bardzo fajna i w całości o dogu. :serducho:

edyta/ też kocham u dogów merle :mrgreen:

baby, ciapaty brzuch wspaniały, ale ciapate wargi to obłęd! :serducho: :serducho: :serducho:

Fea - Pon Sie 03, 2009 06:24

Uojeżuuuuuuu, jaka piękna, jakie ma łapcie, jakie wszystko, cudo!
babyduck - Pon Sie 03, 2009 08:34

Miałam powiedzieć coś o hodowli po powrocie. Hmm. Negra czekała sama w przedsionku domu. Kazano mi wziąć ją na kolana i poszliśmy na rozmowę. Dostałam metryczkę, książeczkę, kopię rodowody mamy (rodowód taty jest podobno na stronie jego hodowli) i "upominek" w postaci pakietu "Rośnij zdrowo - pedigree junior". :shock: Oczywiście trzeba było wypełnić ankietę dla pedigree i pewnie będą mi przysyłać jakieś ulotki. :/
O pokazanie matki musiałam prosić, a wolałabym, gdyby hodowca sam pokazał mi sukę i przy okazji warunki, w jakich trzyma pozostałe psy. No niby tragedii nie ma, szczeniaki są zdrowe i zadbane (choć śmierdzą psem podwórzowym), ale do ideału jeszcze kawał drogi.

A! Nie mogę Negry nauczyć sikać na pieluchy, bo ona nie chce sikać w domu. Najpierw w hotelu, a od wczoraj w domu - kręci się, ale nie siknie. Miałam nadzieję, że może w nocy coś zrobi, nawet i na dywan, bo przecież nie wytrzyma tylu godzin, ale nic. Wszędzie sucho. Dopiero wyniesiona zrobiła i kupkę i siku.
No i zaczęła się rozkręcać - zaczyna gryźć.

satanka666 - Pon Sie 03, 2009 08:53

aaaaaaaaaa babyduck, śliczna! :serducho:
yoshi - Pon Sie 03, 2009 09:23

babyduck napisał/a:

A! Nie mogę Negry nauczyć sikać na pieluchy, bo ona nie chce sikać w domu. Najpierw w hotelu, a od wczoraj w domu - kręci się, ale nie siknie. Miałam nadzieję, że może w nocy coś zrobi, nawet i na dywan, bo przecież nie wytrzyma tylu godzin, ale nic. Wszędzie sucho. Dopiero wyniesiona zrobiła i kupkę i siku.
No i zaczęła się rozkręcać - zaczyna gryźć.

:shock: :shock: :shock:

ty sie ciesz ze masz problem z glowy! Wielu, wiele by dalo zeby po przyniesieniu szczeniaka do domu umial on juz sikac na polku! :wink:

babyduck - Pon Sie 03, 2009 09:26

yoshi, no niekoniecznie tak. Ok, fajnie, że nie brudzi, ale wolałabym ograniczyć wychodzenie do minimum, dopóki nie będzie wszystkich szczepień. Za dwa dni będę ją musiała zostawić na 8 godzin - nie wiem, czy szczeniak powinien wstrzymywać sikanie tyle czasu.
Badoha - Pon Sie 03, 2009 09:27

http://s301.photobucket.c...t=aP8023237.jpg jest cudowna :serducho:
yoshi - Pon Sie 03, 2009 09:31

ach no tak! zapomnialam kwarantanna! :nerwy:

Wiesz mysle ze jak nie bedzie w stanie tyle wytrzymac to zrobi jednak to siusiu :)

A sama sunia, jest przeslodka :)

satanka666 - Pon Sie 03, 2009 10:33

jak zostanie na 8h to pewnie się zleje :wink:
ile ona ma? pewnie pisałaś, ale ja jestem gapa :oops:

http://wd9.photoblog.pl/l...CD/44439298.jpg
nasz 7miesięczny tłuścioch ;]

babyduck - Pon Sie 03, 2009 10:40

wczoraj skończyła 9 tygodni
satanka666 - Pon Sie 03, 2009 10:46

to może wynoś jej dwór ten podkład na którym ma się załatwiać w domu?
hmm.. dili jak miał 9tyg, też czasami w nocy nie robił, za to w dzień potrafił co pół godziny nawet :roll:

Fauka - Pon Sie 03, 2009 12:41

babyduck, boska jest! cudna, piękna i w ogóle :serducho: :serducho: czekam na wiecej fot!

Sauatka, zaraz dam ci film o klikaniu na PW, jest po polsku :) jak ktoś jeszcze chce to pisać.

Oli - Pon Sie 03, 2009 13:43

satanka666 napisał/a:
nasz 7miesięczny tłuścioch ;]
what?! to już 7 miechów... :shock: ale ten czas leci ;(