O szczurach ogólnie - Nowelizacja ustawy a pseudohodowle
Manta - Sob Sty 14, 2012 00:09
Mangusta, moze ja cos pokrecilam, musialabym dokladnie poszperac, ale pamietam, ze liczylo sie to wlasnie od sztuki stada podstawowego, jest taka tabela w ktorej azdy gatunek ma okreslona kwote jaka to jest (niezaleznie od tego, za jaka kwote sprzedajesz mlode). Pytanie czy np taki sposob rozliczania sie obowiazuje tylko rolnikow a np dla innych jest to liczenie normalnego dochodowego - nie wiem. Postaram sie dowiedziec jak to jest. Szczerze - mielismy to tylko wspomniane jako ciekawostke, mnie interesowala tylko kwestia z myszami wiec nie zaglebialam sie bardzo w psy i koty ale byly one na takiej wlasnie zasadzie.
Mangusta - Sob Sty 14, 2012 10:52
no to się dowiedz, bo to mnie bardzo ciekawi, a w sumie jako argument dobre ogarnięcie podatków przy hodowlach też by się przydało.
klauduska - Sob Sty 14, 2012 11:25
http://zwkipr.prv.pl/inde...p?el=9&&typ=hod masakra ile już "hodowli" się zrzeszyło. żałosne.
[ Dodano: Sob Sty 14, 2012 11:36 ]
Mangusta, proszę:
sunshain napisał/a: | klauduska napisał/a: | a może ktoś mi wytłumaczyć jak teraz się płaci podatek od kotów hodowlanych? |
ryczałt za 1 szt. stada podstawowego 14,49 zł
współwłasność tez opodatkowana po każdej ze stron |
Mangusta - Sob Sty 14, 2012 11:45
czekaj bo ja nadal nie rozumiem - stawka jest zawsze ta sama dla CAŁEGO stada opuszczającego daną hodowlę? Nie ważne czy sprzedają skundlone persy czy sphinxy bez papierów? I co z tą współwłasnością, w jaki sposób jest opodatkowana?
klauduska - Sob Sty 14, 2012 12:08
Satyr77 napisał/a: | Stada podstawowego, czyli sztuki hodowlanej, nie dotyczy kastratów. |
[ Dodano: Sob Sty 14, 2012 12:23 ]
sunshain napisał/a: | współwłasność 1 kot stada podstawowego - reproduktor ma 2 właścicieli to wtedy każdy z tych właścicieli (współwłaścicieli) zgłasza go u siebie (czyli kot jest opodatkowany w 200% )
nie ma pół na pół czy 75 do 25 % udziałów itd - w obecnych przepisach nie ma czegoś takiego
edit: ja nim dostałam oficjalne info pukałam od US poprzez IKS do samej góry ministerstwa i dopiero tam mi udzielono odp |
Manta - Sob Sty 14, 2012 14:57
tu jest tabela za co ile sie placi:
http://www.infor.pl/wskaz...rodukcji-rolnej
i teraz co do myszy i szczurow - placi sie za te laboratoryjne biale
stad moje pytanie - bo ktos mowil ze hodowcy szczurow sie rozliczaja z US - jak?
Bo ja z myszami sie nie rozliczam - staralam sie dowiedziec czy powinnam i jak, ale wszyscy mowia ze nie (choc kazdemu sprawia problem, zeby powiedziec ze na 100% )
Martuha - Sob Sty 14, 2012 16:21
klauduska napisał/a: | http://zwkipr.prv.pl/inde...p?el=9&&typ=hod masakra ile już "hodowli" się zrzeszyło. żałosne. | Faktycznie sporo ich A najgorsze jest to,że ktoś kompletnie zielony pewnie nabierze się,że są z rodowodem
agacia - Sob Sty 14, 2012 19:23
Tak poczytałam te ich przepisy i może nie będzie tak źle, bo jednak czlonkowie tego zwiazku musza spelnic ciut wiecej warunkow jak tylko wyslanie formularza rejestracyjnego. No i te opłaty, których do tej pory tak bardzo unikali Przynajmniej jakies regulaminy będą ograniczały tych hodowcow.
klauduska - Sob Sty 14, 2012 20:21
agacia, pff ta no już widzę jak na wystawy swoje jeżdżą i płacą za dojeżdżanie na przegląd miotów.. jaaaasne..
nezu - Sob Sty 14, 2012 20:58
Tak szczerze to i tak można na nich kontrole nasłać, jawnie piszą ile mają "ras na stanie".
"Tęczowa dolina" to typowa fabryka patrząc na ilość "ras" "Pod Lasem to samo. I "Zielona dolina".
Nieważne, są w stowarzyszeniu czy nie są. Ilość "ras" w ich przybytku już sugeruje zaniedbanie i można się pokusić o kontrolę stanu zdrowia szczeniąt jeśli sprawę doniesie się odpowiednim ludziom.
Przecież zajęli się nawet psami z rodowodowej "hodowli" grzywaczy.
Martuha - Sob Sty 14, 2012 21:09
"Zielona dolina"to trochę przegina Jak oni sobie radę dają przy tylu psach ?
nezu - Sob Sty 14, 2012 21:10
Nie wierzę że dają sobie radę. Te zwierzęta na bank są zaniedbane.
Martuha - Sob Sty 14, 2012 21:19
nezu napisał/a: | Nie wierzę że dają sobie radę. Te zwierzęta na bank są zaniedbane. | No muszą być przy takiej ilości różnorodnych ras nie ma opcji żeby ktoś sobie dał radę
nezu - Sob Sty 14, 2012 21:21
Na stronie "hodoffli" ras jest jeszcze więcej, przynajmniej wypisanych.
Mają też koty...
furburger - Sob Sty 14, 2012 21:27
Ci z zielonej doliny na stronie mają napisane że hodują też koty i konie
|
|
|