To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Karma dla psów i kotów w diecie szczurów - temat ogólny

Devona - Pon Kwi 19, 2010 11:08

ketsi napisał/a:
tak widzialam tematy ale na temat suhej karmy a mi chodzi o takie saszetki z kawałkami mięsa a co firmy produktu to przeciesz moze byc inna nie wiem dlatego tez pytam
Ten temat nie dotyczy tylko suchej karmy, ale ogólnie karm dla kotów i psów oraz kwestii podawania ich szczurom. Poza tym nie ma sensu zakładać osobnych tematów dla różnej postaci karmy :roll: . Przeczytaj ten temat, są tutaj informacje dotyczące podawania kocich puszek/saszetek szczurom. Z dobrej jakości karm mokrych dla kotów polecam Almo Nature, Porta21, Applaws, Miamor, Leonardo, Animonda Carny. Jako przysmak na pewno szczurom nie zaszkodzą.
Niamey - Pon Kwi 19, 2010 13:41

To ja polecam jeszcze puszki SchesiR - bardzo ładniej wyglądające mięsko
Sysa - Czw Kwi 22, 2010 10:33

SchesiR jest naprawdę karmą z wyzszej półki :) Mięso śliczne, bez konserwantów, a do tego mnóstwo bonusów typu cruelty free czy dolphin safe, dla niektórych ma to znaczenie :)
agrawa69 - Czw Maj 20, 2010 10:49

Powiedzcie mi proszę jaka sucha karma psia będzie dla szczura lepsza. Typowa zbożówka ,która dla psa się zupełnie nie nadaje, bo ma bardzo mało mięsa, a co za tym idzie mało białka zwierzecego? Czy ta, w która mięsa jest bardzo dużo, a ilość zbóż jest ograniczona do mini8mum, bądź nie ma ich wcale?
Lokolo - Czw Maj 20, 2010 14:56

Lepiej z dużą ilością mięsa(białka) bo typowe karmy z głównym składnikiem w postaci zbóż mają baaaaardzo dużo różnych uzdatniaczy,barwników i tego typu różnych badziewi :?
agrawa69 - Pią Maj 21, 2010 07:32

No nie wiem, ale np. niektóre (chyba większość) rodzaje Royal Canin mają zboża jako główny składnik, a barwników i uzdatniaczy raczej w nich nie ma. Dla psa taki Royalek się zupełnie nie nadaje ,ale myślałam,że może chociaż dla szczurów. Właściwie to miałabym obawy dając szczurowi np. bezzbożówki, w których jest mięso z dodatkiem warzyw. No szczur to chyab jednak powinien trochętego zboża dostać w takiej karmie.
Czy się mylę? Nic mu nie będzie jeśli będzie dostawał wysokobiałkową bezzbożową karmę?

A jeśli już to ile tego podawać? Codziennie trochę ,czy np. raz w tygodniu?

Niamey - Pią Maj 21, 2010 13:16

agrawa69, psia karma nie jest dobrą podstawą codziennego żywienia dla szczurów. Nie widzę przeszkód by raz w tygodniu podać mięsną karmę dobrej jakości, jako przysmak. No i jeśli uważasz, że karma nie nadaje się dla psów, to i dla szczurów też raczej się nie nadaje. Karmy psie, jeśli nie są głównie mięsne, muszą mieć coś, co przyciągnie psy - są nasączane tłuszczem, a to nie jest wskazane dla szczurów.
agrawa69 - Pią Maj 21, 2010 14:57

Dzięki za konkretne odpowiedzi :) Będę miała to na uwadze. Pytania wynikają z tego, że mam w domu 2 paprochy psie ,które jedzą 2 inne karmy i się zastanawiałam, czy gdybym miała ciura, to bym musiała kupować jeszcze trzeci rodzaj karmy. ;)
Właściwie to taka opcja mi odpowiada,żeby wrzucić raz na jakiś czas kilka kulek tej samej karmy, którą jedzą psiury.

Lokolo - Pią Maj 21, 2010 18:38

No wiesz,na pewno karma psia nie może stanowić podstawy żywieniowej ;)
agrawa69 - Sob Maj 22, 2010 12:47

Lokolo napisał/a:
No wiesz,na pewno karma psia nie może stanowić podstawy żywieniowej ;)

N raczej, przecież to nie mięsożerca. Psia karma od czasu do czasu :)

pituophis - Sob Maj 22, 2010 15:32

Wysokozbożowa, niskotłuszczowa psia karma bez barwników (np. z Tesco) doskonale nadaje się na podstawę diety. W ten sposób przez lata karmiłem szczury, myszy i kilka innych gatunków gryzoni.

Składem praktycznie nie różni się od granulatu laboratoryjnego niektórych marek, może ma mniej włókna.

Karma wysokiej jakości lub karma dla kotów szybko wywoła otłuszczenie a nawet przebiałczenie i może być podawana tylko jako dodatek.

Layla - Sob Maj 22, 2010 15:45

Ja daję tę z carrefoura, psu bym nie dała, ale skład akurat dla szczura ;) Z tym, że ja daję niewiele, bo trzymam szczury na roślinnej diecie.
pituophis - Sob Maj 22, 2010 15:56

Layla, tam praktycznie nie ma mięsa ;)
Cerro - Nie Maj 23, 2010 10:50

Próbowałam dawać karmę dla psa, taką z Carrefoura, ale została całkowicie zignorowana i zakwalifikowana jako niejadalna :roll: .
Dla kotów karmy nie daję, za dużo białka.

Mai-ah - Wto Cze 29, 2010 14:47

Kupiłam ostatnio dziewczynom kocią saszętkę z cielęcinką :) ale było smiechu, zwłaszcza jak zobaczyłam minę współlokatorów :) Zuzka i Rati smakołyk pochłaniały aż im oczka na wierzch wychodziły... jednak przy dwóch szczurasach nieopłacelne - większość wyrzuciłam, bo kota w pobliżu brak, a nie można dużo szczurasom dawać.. Muszę pomyśleć nad innym smakołykiem...