Odżywianie - Karma dla psów i kotów w diecie szczurów - temat ogólny
Devona - Pon Kwi 19, 2010 11:08
ketsi napisał/a: | tak widzialam tematy ale na temat suhej karmy a mi chodzi o takie saszetki z kawałkami mięsa a co firmy produktu to przeciesz moze byc inna nie wiem dlatego tez pytam | Ten temat nie dotyczy tylko suchej karmy, ale ogólnie karm dla kotów i psów oraz kwestii podawania ich szczurom. Poza tym nie ma sensu zakładać osobnych tematów dla różnej postaci karmy . Przeczytaj ten temat, są tutaj informacje dotyczące podawania kocich puszek/saszetek szczurom. Z dobrej jakości karm mokrych dla kotów polecam Almo Nature, Porta21, Applaws, Miamor, Leonardo, Animonda Carny. Jako przysmak na pewno szczurom nie zaszkodzą.
Niamey - Pon Kwi 19, 2010 13:41
To ja polecam jeszcze puszki SchesiR - bardzo ładniej wyglądające mięsko
Sysa - Czw Kwi 22, 2010 10:33
SchesiR jest naprawdę karmą z wyzszej półki Mięso śliczne, bez konserwantów, a do tego mnóstwo bonusów typu cruelty free czy dolphin safe, dla niektórych ma to znaczenie
agrawa69 - Czw Maj 20, 2010 10:49
Powiedzcie mi proszę jaka sucha karma psia będzie dla szczura lepsza. Typowa zbożówka ,która dla psa się zupełnie nie nadaje, bo ma bardzo mało mięsa, a co za tym idzie mało białka zwierzecego? Czy ta, w która mięsa jest bardzo dużo, a ilość zbóż jest ograniczona do mini8mum, bądź nie ma ich wcale?
Lokolo - Czw Maj 20, 2010 14:56
Lepiej z dużą ilością mięsa(białka) bo typowe karmy z głównym składnikiem w postaci zbóż mają baaaaardzo dużo różnych uzdatniaczy,barwników i tego typu różnych badziewi
agrawa69 - Pią Maj 21, 2010 07:32
No nie wiem, ale np. niektóre (chyba większość) rodzaje Royal Canin mają zboża jako główny składnik, a barwników i uzdatniaczy raczej w nich nie ma. Dla psa taki Royalek się zupełnie nie nadaje ,ale myślałam,że może chociaż dla szczurów. Właściwie to miałabym obawy dając szczurowi np. bezzbożówki, w których jest mięso z dodatkiem warzyw. No szczur to chyab jednak powinien trochętego zboża dostać w takiej karmie.
Czy się mylę? Nic mu nie będzie jeśli będzie dostawał wysokobiałkową bezzbożową karmę?
A jeśli już to ile tego podawać? Codziennie trochę ,czy np. raz w tygodniu?
Niamey - Pią Maj 21, 2010 13:16
agrawa69, psia karma nie jest dobrą podstawą codziennego żywienia dla szczurów. Nie widzę przeszkód by raz w tygodniu podać mięsną karmę dobrej jakości, jako przysmak. No i jeśli uważasz, że karma nie nadaje się dla psów, to i dla szczurów też raczej się nie nadaje. Karmy psie, jeśli nie są głównie mięsne, muszą mieć coś, co przyciągnie psy - są nasączane tłuszczem, a to nie jest wskazane dla szczurów.
agrawa69 - Pią Maj 21, 2010 14:57
Dzięki za konkretne odpowiedzi Będę miała to na uwadze. Pytania wynikają z tego, że mam w domu 2 paprochy psie ,które jedzą 2 inne karmy i się zastanawiałam, czy gdybym miała ciura, to bym musiała kupować jeszcze trzeci rodzaj karmy.
Właściwie to taka opcja mi odpowiada,żeby wrzucić raz na jakiś czas kilka kulek tej samej karmy, którą jedzą psiury.
Lokolo - Pią Maj 21, 2010 18:38
No wiesz,na pewno karma psia nie może stanowić podstawy żywieniowej
agrawa69 - Sob Maj 22, 2010 12:47
Lokolo napisał/a: | No wiesz,na pewno karma psia nie może stanowić podstawy żywieniowej |
N raczej, przecież to nie mięsożerca. Psia karma od czasu do czasu
pituophis - Sob Maj 22, 2010 15:32
Wysokozbożowa, niskotłuszczowa psia karma bez barwników (np. z Tesco) doskonale nadaje się na podstawę diety. W ten sposób przez lata karmiłem szczury, myszy i kilka innych gatunków gryzoni.
Składem praktycznie nie różni się od granulatu laboratoryjnego niektórych marek, może ma mniej włókna.
Karma wysokiej jakości lub karma dla kotów szybko wywoła otłuszczenie a nawet przebiałczenie i może być podawana tylko jako dodatek.
Layla - Sob Maj 22, 2010 15:45
Ja daję tę z carrefoura, psu bym nie dała, ale skład akurat dla szczura Z tym, że ja daję niewiele, bo trzymam szczury na roślinnej diecie.
pituophis - Sob Maj 22, 2010 15:56
Layla, tam praktycznie nie ma mięsa
Cerro - Nie Maj 23, 2010 10:50
Próbowałam dawać karmę dla psa, taką z Carrefoura, ale została całkowicie zignorowana i zakwalifikowana jako niejadalna .
Dla kotów karmy nie daję, za dużo białka.
Mai-ah - Wto Cze 29, 2010 14:47
Kupiłam ostatnio dziewczynom kocią saszętkę z cielęcinką ale było smiechu, zwłaszcza jak zobaczyłam minę współlokatorów Zuzka i Rati smakołyk pochłaniały aż im oczka na wierzch wychodziły... jednak przy dwóch szczurasach nieopłacelne - większość wyrzuciłam, bo kota w pobliżu brak, a nie można dużo szczurasom dawać.. Muszę pomyśleć nad innym smakołykiem...
|
|
|