To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XIX

katasza - Nie Gru 14, 2014 00:10

Mao, piekna! Chwal sie jak sie zyje z psem, jestem ciekawa jak to jest u gonczych w doroslym zyciu z posluszenstwem.
agacia - Nie Gru 14, 2014 00:11

Mao, super psiak :)
Mao - Nie Gru 14, 2014 00:34

katasza, z tego, co wiem, nie jest tak źle. Co innego, jak posmakują kariery dzikarza - wtedy w lesie na spacerze może być problem.

Na razie jest bardzo rozmowny, rozczula P. i nie żałuje sobie przy misce.
I sam z siebie siada przy nodze :mrgreen: Przynajmniej na razie.

Off-Topic:
Czemu wszyscy robią z niego dziewczynkę, skoro to duże chłopaczysko? :P

limomanka - Nie Gru 14, 2014 09:34

Mao, gratulacje :D
babyduck - Nie Gru 14, 2014 13:27

Mao, gratki! Gończe polskie to wg mnie jedne z najpiękniejszych psów - wspaniała sylwetka, głowa, proporcje.
wilczek777 - Nie Gru 14, 2014 14:24

japro oślinił monitor. Niby zakochany w BC ale w sercu pozostały myśliwskie.
Sorgen - Nie Gru 14, 2014 19:48

Gratuluję pięknego szczyla wspaniałej rasy :serducho: :mrgreen:

Kurde im więcej czytam tym mniej wiem :/ Oglądałam dziesiątki filmików z atakami padaczki i nic w stylu ataków Delty nie znalazłam. Coraz mniej wierzę w to że ona ma padaczkę. Niby po luminalu śpi spokojniej, ma tylko jeden krótki napad co noc. Do tego chyba na nią lek działa odwrotnie bo jest tak aktywna jak nigdy wcześniej w dorosłym życiu. No chyba że miałam przez prawie 6 lat psa w depresji :shock: Jutro mieliśmy jechać na badanie krwi ale nie będzie naszej doktorki a inni mogą nam nie uwierzyć że badania mamy mieć zrobione za darmo, no i wolę żeby jeden lekarz ją prowadził. Tak więc badania będą w środę. Chcemy jeszcze zrobić RTG kręgosłupa bo znajomy mówił że jego pies miał takie telepanie przez spondylazę a Delta miesiąc temu miała epizod z bolącym kręgosłupem. Z krwi zrobimy też badania tarczycy bo znalazłam przypadek bulla który przy niedoczynności miał drgawki. Jak już robimy suce przegląd to machniemy EKG bo szybko się męczy, straszliwie sapie po byle gównie i długo dochodzi do siebie z tym sapaniem.
No kurde nie mam pomysłów :roll:

wilczek777 - Nie Gru 14, 2014 20:50

Sorgen trzeba zrobić wszystkie badania i znaleźć przyczynę. Różnie bywa i czasem wygląda na chorobę X wychodzi zupełnie coś innego a złym leczeniem przecież też można psu krzywdę zrobić.

Wychodzimy z barfa - wyrzuciłam już tyle mięcha, że mogłabym schronisko wykarmić. Teraz szukam karmy o specyficznym profilu i będę się modlić o to by młoda jadła, karma była przyswajalna i się sprawdziła bo sił już brak. Swoją drogą źle żywiłam piesła na wcześniejszym suchym. Bądź człowieku mądry.

Ebia - Nie Gru 14, 2014 22:20

Mao napisał/a:
Chwalę się: do Alloszczurowych psów dołącza Dante Gończa Radość. Gończy polski
Moje marzenie :serducho: Gratulacje :)
Mao - Nie Gru 14, 2014 23:40

babyduck, prosta elegancja :) Dziękujemy za wszystkie miłe słowa!

Szczerze mówiąc gończuch to w naszym przypadku prawie zimna kalkulacja. Zdrowe, w miarę posłuszne i chętne do nauki, nie za duże i nie za małe...
Chętny do nauki jest na pewno i w zasadzie łapie w lot, czego wymagamy. Na razie ;)

wilczek777, nie śledziłam wątku regularnie, więc spytam - czemu wychodzisz z barfu?
Pytam, bo my właśnie chcemy małego przynajmniej spróbować barfem żywić.

Ninek - Pon Gru 15, 2014 09:07

Mao, ale przecież wilczek w tej wiadomości napisała dlaczego kończą barfowanie ;) Non stop wyrzuca mięso bo suka nie je. Z młodą od początku mają jazdy z jedzeniem. Albo raczej niejedzeniem.

Dziwoląg, nie pies :P Załatwcie jej towarzystwo pakujące się do miski, może się w niej odezwie instynkt żarłoka ^^

babyduck - Pon Gru 15, 2014 09:51

Mao, chodziłam na szkolenie z jednym GP (Grocik) - bardzo pojętna bestia, ale trzeba go pilnować, żeby się nie zafiksował na coś innego, bo wtedy uparciuch ma swoje zdanie, z reguły różne od zdania przewodnika :)
Mao - Pon Gru 15, 2014 11:07

Ninek, faktycznie :oops:

babyduck, u nas jest tak, że on bardzo ładnie słucha, chyba, że się zawęszy - ale to raczej typowe.

Ogólnie, na razie, super psiak. W lot nauczył się, do czego służy podkład, więc nie trzeba latać ciągle ze szmatą, nie beczy, jak nas nie ma i lubi grać w piłkę :D

poprawiłam związek frazeologiczny /limomanka

wilczek777 - Pon Gru 15, 2014 11:28

Mao dla szczeniaczka barf musi być bardzo bogaty by na tym zrobić wzrost wszystkiego ale generalnie warto karmić barfem. Wiadomo, że musi być mega zrobiony ale generalnie psy jedzą chętnie i widać po ich zdrowiu, że dobrze się czują. Kolejna zaleta to zostawianie młodego psa z wielką kością - oszczędność na gryzakach :P W każdym razie jak masz opcję żeby karmić barf to serdecznie polecam!

Tak jak Ninek napisała - ja mam jazdy z żarciem u Nessie. Ona od szczeniaka je bardzo mało/ w ogóle. Po przejściu na barf było fajnie do momentu włączenia poprawnej ilości warzyw/owoców, podrobów. Ona ma tak, że jeden dzień jej coś bardzo smakuje np. wołowina rosołowa (taka z kostką i tłuszczykiem mniam mniam) zeżre całą a później na sam widok krzywi się i odchodzi. To samo z suchą karmą - teraz w Psia Paka było Farrado i żre jak smaczki ale jakbym miała więcej i sypała do miski to mogę sobie te kulki w d... wsadzić.

Jakbym nagrała nasze walki o najmniejszy kęs to całe forum miało by ubaw. Zabieranie miski po 5 minutach. Później zachęcanie, wyścigi, mówienie "Mika Ci zje" co działa czasami świetnie... generalnie cyrk. Jak była szczeniakiem to płakałam, że umrze z głodu - teraz jestem wściekła ale jak widzę jak nie je i potrafi nie pić (woda jedyna słuszna to z kranu, kałuży, w misce też nie bardzo a jak już się skusi to po jednym piciu jest "nie świeża" i nie pije) serce mi się kraje. Urwę łeb przy samej d...

Ninek wszyscy psiarze radzą nam drugiego psa i ja bardzo chętnie ;) Mam ciśnienie na drugiego + efekty zdrowotne na Ness! Jakby się dało to już teraz!

W ogóle to odkryłam chamerykę, skąd wielkie kupy na suchym. Młoda jadła potężną ilość białka i tłuszczy nie budując organizmu (ona bardzo wcześnie weszła w fizyczną formę 'dorosły pies'). Do tego średnia aktywność a karma bogata jak dla zaprzęgowego husky ;) Ogólnie BC nie potrzebują takiej ilości białka co sobie olałam.
Teraz wybieram między dwoma smakami Simpsons a Wolfsblutem.
http://www.zooexpress.pl/...o/?id=5102&kp=1
http://www.zooplus.pl/sho...ensitive/366013
http://www.zooplus.pl/sho...ensitive/365913

Może ktoś zna jeszcze inną karmę bogatą w składzie z białkiem 25-26% i tłuszczem 14-15%? Poza tym znalazłam Almo nature, Nutra Gold, TOTW, CSJ... jednak Simp i Wolf wypadają lepiej.

Mao - Pon Gru 15, 2014 17:00

wilczek777, no właśnie chcemy, nawet mamy świetny sklep barfny ;) blisko domu. Dopiero zaczynamy i przestawiamy go z karmy z hodowli, ale jakby mu się kupy troszkę poprawiły (nie były złe, ale są "fajniejsze"). Nie wiem, czy nie za wcześnie się cieszę, może to nie to.

Ech, za długa przerwa w psach.