To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki vol. VI

Oli - Nie Gru 13, 2009 12:34

AngelsDream napisał/a:
na wsi nie ma przychodni z dajmy na to wetem od krów, koni i świń plus chirurgiem i np. lekarzem od psów i kotów, ale w zasadzie to zrozumiałe w kraju, gdzie podobno najlepszy przyjaciel człowieka jest wiązany na metrowym łańcuchu i je chleb maczany w wodzie, jeśli ma szczęście
to akurat ma ze sobą niewiele wspólnego, problem polega na tym, że tu każdy patrzy na każdego bykiem, bo to konkurencja. To jest bardzo przykre, w całej Holandii jest tyle przychodni/lecznic/klinik (chodzi o budynki) ile w samej Warszawie. Tylko, że w Warszawie co ulica to jakaś klitka metr na dwa i napis gabinet/lecznica, a w Holandii są wielkie kliniki. Niby wetów tyle samo, a jednak inny komfort pracy. :roll:
sachma - Nie Gru 13, 2009 12:37

Oli, statystyki mojego weta w małej miejscowości są jasne - tylko ja przychodziłam ze szczurem(!) jak ktoś inny przychodził do niego z gryzoniem to tylko do uśpienia już. mówił o 2 królikach i 2 fretkach a tak to psy i koty - nie wiem czy w naszej mieścinie opłacało by się być specem od małych zwierząt futerkowych ;)

my wczoraj byliśmy na szczepieniu.. Dino od zawsze jest szczepiony listopad/grudzień, bo tak dostał pierwsze szczepienie.. waży zaledwie 33kg o.O ale na stół wnosić musieliśmy go z wetem, bo ja sama nie dałam rady :D
za szczepienie przeciwko wściekliźnie i wszystkim wirusówką oraz 7tabletek na odrobaczenie (na 20.12 i później po 3 miesiącach) zapłaciłam 155zł o.O nie powiem zgięłam się.. bo jak rozmawiałam z innym wetem który tam pracuje to wyliczył mi że za szczepienie (wścieklizna i wyrusówki ) oraz odrobaczenie dla 40kg psa zapłacę koło 90zł.. :roll: ale cóż.. przecież przyjął mnie pruszczański spec od psów..
no i dostałam naganę że szczepie psa przed odrobaczeniem - ale nasz wcześniejszy wet tak właśnie robił :/ przyjeżdżał , szczepił i zostawiał tabletki na robaki.. :evil:

Dino był o dziwo bardzo grzeczny w poczekalni - byłam z niego dumna leżał mi przy nodze i tylko lampił się na inne psy :D a do jednej suni nawet po merdał ogonem, ale mimo luźnej smyczy nie oddalił się ode mnie :)
mimo że długo nie wychodziliśmy na spacery między ludzi nic z wtedy przyswajanych rzeczy nie zapomniał - nie rzucał się na psy, nie szczekał na koty, nie próbował podchodzić do innych.. tylko na weta warczał jak ten go badał.. ale to i tak nieźle, był w kagańcu więc wet był bezpieczny ;)
a ja wreszcie nauczyłam się rozpoznawać kiedy Dino się zaczaja na jakiegoś psa, dzięki czemu szybko mogę go przywołać do porządku, samym słowem "nie" :)
gdyby nie to futro to za jakiś czas pewnie on by u nas zamieszkał a nie pudel - coraz lepiej się dogadujemy a i on coraz więcej rozumie i co najważniejsze zaczyna mi ufać.
ale kto wie, może za te 3 lata przyjdzie do nas na emeryturę w domu..

AngelsDream - Nie Gru 13, 2009 12:50

sachma napisał/a:
no i dostałam naganę że szczepie psa przed odrobaczeniem - ale nasz wcześniejszy wet tak właśnie robił przyjeżdżał , szczepił i zostawiał tabletki na robaki..

Słuszną naganę.

sachma - Nie Gru 13, 2009 12:59

AngelsDream, teraz już wiem.. ale jak przez tyle lat wet najpierw szczepił później kazał odrobaczać, to skąd miałam wiedzieć? o.O przecież wet wie lepiej .
AngelsDream - Nie Gru 13, 2009 13:29

sachma, no ja już od dawna wiem, że wet wcale nie wie lepiej. ;) Niestety, ale od przypadku Borasia patrzę lekarzowi na ręce i nie interesuje mnie zbytnio, czy mam do czynienia ze studentem, czy ze specjalistą - pytam, dowiaduję się, rozmawiam. :D
sachma - Nie Gru 13, 2009 13:52

ja przy szczurach nie wierze, przy psach muszę wierzyć, bo nie mam własnego doświadczenia..
Tygrys - Nie Gru 13, 2009 14:08

sachma, nabierzesz z czasem :P
Anonymous - Nie Gru 13, 2009 15:56

http://images.google.pl/i...F-8&sa=N&tab=wi
aaa, jakie one sa przecudowne!!

LunacyFringe - Nie Gru 13, 2009 17:16

Opowiedzcie mi coś o Border Collie ^^
AngelsDream - Nie Gru 13, 2009 17:42

LunacyFringe, coś o BC.

Aktywne psy stworzone do pracy. Bez niej są nieszczęśliwe, sfrustrowane. Bywają chimeryczne, wymagają cierpliwej i dokładnej socjalizacji. Ich przewodnik musi być konsekwentny i przewidujący - naprawianie błędów może się okazać niemożliwe. Zwykle mają popęd do pasienia, co stwarza kłopoty z ganianiem np. samochodów. Średnio szczekliwe. Z agresją bywa różnie, podobnie z tolerowaniem ludzi. Zdecydowanie psy tylko dla ludzi z zacięciem do psich sportów - BC leżący na kanapie będzie nieszczęśliwy i w końcu sam znajdzie sobie zajęcie lub popadnie w marazm.

Polecam książki: Psi rok i Dobry pies.

Utarło się, że to psy inteligentne i faktycznie są takie, ale zdarzają się osobniki tak nakręcone na to, co robią, że dla mnie zdają się nie myśleć. Generalnie cudowna rasa, ale niestety nie dla nas. [M. nazywa je plastikami i marudzi na ich wygląd]. :mrgreen:

Fauka - Nie Gru 13, 2009 19:39

Moim ulubionym borderem jest Ulfi, u tego widać wlaśnie takie "bezmózgowie" bo albo widzi frisbee i tylko frisbee albo pilke i tylko piłkę :D uwielbiam tą rase ale nie sprostałabym fizycznie :P
jokada - Nie Gru 13, 2009 20:56

ja w Uk sporo borderów widzę

czasem aż żal patrzeć na niewybiegane psy :/ wyprowadzane na spacer raz dziennie

mam swojego futrzastego świra (jak widzi piłkę to tylko piłka się liczy)
czasem i jego zapasy energii są wprost zadziwiające
sporo trzeba się nabiegać żeby go zmęczyć ;)

Oli - Nie Gru 13, 2009 20:57

ale zyzol! :serducho: :serducho: :serducho:
Tess - Nie Gru 13, 2009 21:00

Fauka, O Ulfim mogę powiedzieć bardzo wiele rzeczy, zarówno dobrych jak i złych, ale na pewno nie to, że u niego widać bezmózgowie. Co to, to nie. :roll: : O
nezu - Nie Gru 13, 2009 21:31

katasza, thai ridgeback! :serducho:
Te psy są naprawdę posągowe. W sierpniu wklejałam zdjęcia taja z wystawy w Sopocie. Polskiego importa z Tajlandii... :serducho:
Nie mogłam się na niego napatrzeć, jak biegający, żywy posąg jakiegoś egipskiego bożka, a nie pies.

Bombowy był, tylko strasznie nerwowy...