To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XIX

Lavi - Czw Gru 11, 2014 11:29

Śliczne pieski!
U nas wczoraj spadł jakiś milimetr śniegu. Akurat jak szliśmy na trening to Astro znalazł większą kupkę - szaleństwo. Od razu nos w śnieg, jedzenie go i podrygi. Nie mogę się doczekać prawdziwej zimy :serducho:

Nakasha - Czw Gru 11, 2014 14:02

noovaa, tak. :DD urok mieszkania na wsi. :mrgreen:

Stado., :serducho: :serducho: :serducho:

Poranne owczarki. :D (czyli po co być na podwórku, skoro można na łóżku :D )

Caqui - Sob Gru 13, 2014 09:13
Temat postu: Piesek - jak nazwać to umaszczenie?
Zastanawiam się jak opisać tego szczeniaka według "szczurzej" klasyfikacji :)

Mi wychodzi coś a'la blue/mink berkshire (na tym zdjęciu akurat nie widać, ale są takie lekko brązowawe odcienie na sierści, nie jest jednolicie szary).
Z góry dzięki!

klauduska - Sob Gru 13, 2014 12:05

Psy się nie nazywa wg szczurzego schematu. To samo tyczy się np kotów. Mają swoje opisy umaszczeń.
wilczek777 - Sob Gru 13, 2014 19:43

Caqui dokładnie tak jak pisze klauduska - szczurzy opis tu nie wiele da. Skąd pieseczek? Jak znani rodzice etc. to można dokładnie opisać barwę ;)
Caqui - Sob Gru 13, 2014 20:45

No wiem że każdy ma inaczej, ale niektóre nazwy - np. irish - się powtarzają, a u psów szary to niebieski i tyle ;)
Tata ma podobne umaszczenie, ale jest tylko opisany "blue and white". Jeśli chodzi o białe to myślę że u niego jest bardziej irish niż berkshire ;) a kolor też ma taki szary z brązowym odcieniem, jak mink.

Przy okazji znalazłam ciekawą stronę, nie tylko o genetyce umaszczeń :)

http://www.ihh.kvl.dk/htm...ics/genetik.htm

Karena - Sob Gru 13, 2014 21:07

Caqui, scaliłam z istniejącym tematem.
noovaa - Sob Gru 13, 2014 21:38

Mój pies żarłoczny, trzęsący się na widok jedzenia, jedzący wszystko, wszędzie, w każdych ilościach ... dnia wczorajszego pogardził kolacją, dziś śniadanie zjadła z łaską i wzrokiem "znowu to ? :/ "

Jestem dumna ;D

Mao - Sob Gru 13, 2014 23:01

Chwalę się: do Alloszczurowych psów dołącza Dante Gończa Radość. Gończy polski :)

W sumie Kamą też powinnam się chwalić, ale dostęp do zdjęć i ogólnie do psa mocno utrudniony. W każdym razie 16 lat skończyła.

wilczek777 - Sob Gru 13, 2014 23:07

Caqui nawet nie wiemy co to za psiak więc ciężko określić. Niektóre umaszczenia są do siebie podobne a są zupełnie czym innym (blue merle u BC a niebieskie cattle dogi na przykład).

noovaa nie wiem z czego tak cieszysz :p moje bydle nic nie chce jeść eh.

Dzisiaj był prze-zaj-psi-dzien. japro odrabiał wf (w ogóle kto odrabia wf w sobotę w lesie!?) i wziął młodą ze sobą. Prawie 3 h marszu przy czym ona biegnie i wraca więc zrobiła duużo więcej km niż on ;) Później kolejny trening pasterski... jakiś czas temu mega mega się cieszyłam ale teraz poziom radochy po prostu pękł. japro trenuje z młodą na dużej łące, dostał stado 15 sztuk. Cudów nie ma bo mamy szczeniaka, nadpobudliwca i szołka ale postępy jakie robią są mega. japro ma 'inborn drive' jeśli chodzi o takie rzeczy. Wszystko robi z automatu, nie irytuje się, czuje to co robi. Młoda z dnia na dzień się ogarnia a przy okazji w domu jest grzeczniejsza - tak jak nigdy nie lubiła się kłaść tak leżakuje jak się za mocno podjara - świetne wyciszenie. Dzisiaj po raz pierwszy japro odwrócił się do niej plecami - prowadziła owce z powrotem do koła... Zachodzące słońce, pasterz i super piese - popłakałam się ;(

Lavi - Sob Gru 13, 2014 23:11

Mao, ale cudna!! Śliczna jest :) Chwal się nią częściej, bo toto szybko rośnie i nim się obejrzysz szczeniak przestanie być szczeniakiem... Ja tak przynajmniej z Astro miałam :)
wilczek777 - Sob Gru 13, 2014 23:13

Mao śliczne maleństwo :serducho: :serducho: Ja teraz pożałowałam nie robienia regularnie fot :P Widziałam mega uroczy filmik od pierwszego dnia w domu do dorosłości mega wrażenie!
noovaa - Sob Gru 13, 2014 23:26

Mao, śliczności! :serducho:
wilczek777, cieszę się, bo lepiej ciut za mało niż ciut za dużo. Cieszę się, że pierwszy raz nie zjadła na zapas :) .

mmarcioszka - Sob Gru 13, 2014 23:32

Mao, super :)
Mao - Nie Gru 14, 2014 00:08

Lavi, to jest panicz pies ;)

Focić będę na pewno, a jak inaczej!

Lekcja 1. Dziś poznałem słowo "nie" oraz zapoznałem się z panem prysznicem...