Archiwum - Psiaki vol. VI
sachma - Nie Gru 06, 2009 19:41
e tam, ja mieszkam w domku a i tak nasze psy są wyciszane kiedy za bardzo się rozszczekają - nie toleruje szczekających psów - rozumiem kilka szczeknięć, ale nie kilkanaście minut ujadania.. i tu nie chodzi o to czy ktoś wynajmuje mieszkanie, czy mieszka w bloku na swoim, czy ma dom z ogrodem - szczekanie psów się niesie i próby ograniczenia szczekania konieczne w każdym przypadku - chodzi o kulturę w kontaktach sąsiedzkich i nie zakłócanie niczyjego spokoju - jasne jak Snapi ujada pod płotem sąsiadów z tyłu to go NIGDY nie uciszam - bo ich psy drą ryja cały czas (czasem nawet ujadanie zaczyna się o 3 nad ranem i kończy się po 30-40min aż ktoś psa w domu zamknie..), więc mam ich gdzieś i psa nie uspokajam - nie zdarza się to często bo Atos w ogóle nie szczeka, tylko czasem wyje do księżyca a Snapi szczeka na obcych (dla niego sąsiad to nie obcy) ale Snapi wie że przy kolejnych dwóch płotach szczekać nie można w ogóle - jeśli już to burknie dwa razy i idzie dalej
Anka. - Nie Gru 06, 2009 20:43
No cóż, ja jako zły i podły gnom, próbuje uciszyć szczekające psy, jeśli sobie burczą to je chwale. Nie wiem jak chwalić za cisze, żeby zrozumiały za co są chwalone, więc poprosze o rady
Oli - Nie Gru 06, 2009 20:46
No jak szczeka to dajesz hasło by się uciszył (według własnych upodobań - cicho, nie, fe, spokój etc.) i chwalisz jak się uciszy, ale nie karzesz go za szczekanie, tak jak wcześniej napisałaś.
Anka. - Nie Gru 06, 2009 20:50
Tak właśnie robie
Jako karcenie rozumiem 'fe', 'nie wolno', a nie jakieś fizyczne znęcanie się.
jokada - Nie Gru 06, 2009 23:17
zezowate szczęście
L. - Pon Gru 07, 2009 15:22
Jaki uroczy te jego pieprzyki na nosku mnie rozczulają
satanka666 - Pon Gru 07, 2009 17:46
jokada napisał/a: | zezowate szczęście
|
piegi ma boskie
kiedy zmienić psiesowi karmę na 'dla dorosłych'?
ma 11 miesięcy. można już, czy lepiej poczekać?
babyduck - Pon Gru 07, 2009 20:58
Jak poczekasz jeszcze 4-6 miesięcy, to nie zaszkodzi.
sachma - Pon Gru 07, 2009 21:08
satanka666, to zależy od wielkości rasy - dog np powinny być na karmie dla szczeniąt nawet od 18miesiąca życia.. im większy pies tym dłużej rośnie
satanka666 - Pon Gru 07, 2009 21:32
babyduck, sachma, dzięki
pituophis - Pon Gru 07, 2009 23:03
Szura, jak psiak?
Szura - Wto Gru 08, 2009 00:04
Psiak super. Myślę, że szybko znajdzie domek, jest kochany i śliczny (tylko uszy ma cięte przez jakiegoś debila ). Póki co postaram się popracować nad ładniejszym chodzeniem na smyczy (jest i tak zaskakująco dobrze, natomiast gdy jest podekscytowany to jest fatalnie, a np. na spacerze z Bezą cały czas jest podekscytowany - Bezą. ), chciałabym też paru komend go nauczyć, ale mam problem. Pies nie umie się bawić, piłkę olewa totalnie, nawet jak idiotkę z siebie robię, sama się nią bawię piszcząc radośnie i w ogóle ho ho , sznur złapał, ale na sekundę, po czym też olewka. Żarcie super, ale żeby coś rooobić za nie?... Nie mam pojęcia na co go nakręcić, jak go nakręcić. Komendy komendami, ale chciałabym mu głupią piłkę porzucać, pobiegać jakoś, żeby więcej ruchu miał, a tak to łażę z nim i łażę, żeby to jakoś odbić. Na linkę go wzięłam, ale trzymał się mnie, bieganie dla biegania to też nie teges...
Najlepiej byłoby, gdyby wyszalał się z innymi psami, ale samce go nie lubią, a póki co właściciele suczek nie zaryzykowali zbliżenia się do takiego potwora. A on do suczek wydaje się być jak marzenie! Beza jak to Beza - niedotykalska pannica, odwinęła się na niego nie raz i nie dwa jak na zbytnią poufałość sobie pozwolił, a on nic, zero reakcji, nadal się do niej cieszy.
A oto i on, czyli Gaston.
sachma - Wto Gru 08, 2009 00:10
śliczny psiak. mam nadzieję że uda się go trochę "podrasować" wtedy pewnie o wiele szybciej znajdzie dom
AngelsDream - Wto Gru 08, 2009 00:25
Szura, na razie jest grzeczny.
Daj mu parę dni na rozruch. Samce go nie lubią, a on?
Szura - Wto Gru 08, 2009 08:19
Mam nadzieję, że mu grzeczność zostanie. On samce albo mija obojętnie, albo chce się witać i bawić - jedyny wyjątek póki co to silnie dominujące samce, za takimi nie przepada i potrafi nawarczeć.
|
|
|