To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XIX

Lavi - Wto Gru 02, 2014 23:30

Ja dla mojego 11 kg psa kupiłam 10 kg, które starczy spokojnie na 20-22 dni. Kosztowało mnie to 70 zł :D
Astro uwielbia warzywa. Jeszcze jak podajemy je z suplementami to aż się trzęsie na ich widok i wcina wszystko bez wydziwiania do końca.
Jedyne, co mu z mięsa nie podeszło to wątróbka (nie tknie i koniec) oraz żeberka cielęce :D Resztę wcina aż się uszy trzęsą. Ostatnio miał problem z płucem, nie chciał go zjeść w całości. Pokroiłam - też nie. No to obtoczyłam w suplach i dałam kapkę oleju z dorsza - wszystko wchłonął i prosił o jeszcze :mrgreen:

Ninek - Wto Gru 02, 2014 23:33

Obecnie schodzi mi jeden worek totwa na 2,5 miesiąca czyli po jakieś 70zł miesięcznie...
Tyle, że ja bym w większości sama mu robiła więc wyszłoby taniej niż kupne miksy (które dostawałby tylko jako urozmaicenie bo u nas bida z ciekawymi mięsami).
Muszę chyba po prostu ułożyć przykładowy jadłospis i przeliczyć ile by to wynosiło. Zamrażarka jest, kotom i tak robię więc to wyłącznie kwestia kasy :/

wilczek777 - Wto Gru 02, 2014 23:45

Lavi Nes właśnie wątróbkę wywala a jak mieszanka miała jej troszkę chociaż to już jest nie jadalna w ogóle...
Ninek - Śro Gru 03, 2014 11:26

Fox byłby przeszcześliwy na barfie i jestem na miliard procent pewna, że z niczym nie musiałabym kombinować :P On zje wszystko co ode mnie dostanie - poza galaretką (np. taką z delicji - pluje nią przekomicznie). Nie żebym go słodyczami karmiła, ale czasem sprawdzam czy zje coś, czego teoretycznie pies nie powinien chcieć zjeść ;)
noovaa - Śro Gru 03, 2014 11:33

Ninek, ogólnie koszt barfa bardzo zależy od miejsca skąd się bierze mięso. Ja podroby biorę w marketach, bo taniej. Serce wołowe mam za 6zł/kg obok pracy. Bardzo tanie mięso jest właśnie w miesodlapsow.pl, dużo drożej było kupować stacjonarnie.

Zrobiłam sobie rozpiskę procentowo/wagową co i ile pies musiałby jeść, komponowałam przykładowe menu na tydzień i w ten sposób obliczyłam że powinnam się w 150zł miesięcznie zmieścić. Jakbym miała zmienić karmę suchą na jakąś z wysokiej półki, nie wiem czy byłoby taniej.

Sorgen - Śro Gru 03, 2014 11:58

Waga Delty aktualnie 28 kg, mięso z as polu, podroby ze sklepów u mnie w miescie, warzywa to samo, suple z allegro z tym ze ludzkie, hemoglobina tez z allegro i miesięcznie mi wychodzi 150 zl. czyli tak jak na chrupkach. Jak kupie zamrazalke wyjdzie jeszcze taniej bo będę mięso raz na 3 miesiące kupować. Polecam brać paczki po 5 kg, wtedy jest sporo taniej w as polu.
Ninek - Śro Gru 03, 2014 12:00

Mój pies je totwa, więc karma niezła a jednak koszt jest sporo niższy.
W przypadku kotów nawet ekstra sucha karma zawsze wyjdzie taniej niż barf ale już karmienie mieszane (suche plus mokre) ze średniej półki wychodzi drożej. W przypadku psów wygląda to lepiej ale dobra ale nie najlepsza sucha nadal wychodzi taniej.
Tyle, że różnice w zwierzaku są niesamowite i nie da się tego w ogóle porównywać. Wielbię barfa i dlatego tak mnie boli, że przez kasę nie mogę tak karmić psa.

katasza - Śro Gru 03, 2014 12:20

No ja niestety tez przez kase nie moge gnojkow karmic barfem.

noovaa, karma sucha dobrej jakosci to sa jakies grosze :P Nam starcza wor TOTW za 160 zl na 2,5 miesiaca na dwa psy po 11 kg ;)

Ninek - Śro Gru 03, 2014 12:37

katasza, to Ty w ogóle mega dobry wynik masz! Fox ma 13kg i też w 2,5miecha zżera taki wór totwa. Ale to adhd, on dużo spala na codziennych czynnościach, które normalne psy wykonują statecznie.
katasza - Śro Gru 03, 2014 13:14

U mnie Blues je duzo, ale Frodo jest niejadkiem (TOTW to jedyna karma na ktorej nie chudnie i ktora zjada do konca) i czasami zamiast dwoch porcji dziennie zjada pol. Jakbym miala dwa Bluesy to szlo by pewnie duzo szybciej ;)
noovaa - Śro Gru 03, 2014 13:42

Jak patrzyłam w tabele dawkowania, to droższa karma wychodziła mi dużo drożej, bo dawki były zbliżone -.-
Sorgen - Śro Gru 03, 2014 13:58

Mnie worek TOTW wystarczał na miesiąc a i tak suka dostawała jeszcze warzywa, jakieś odrobiny podrobów, gloniszcza więc już sporo drożej niż barf mi to wychodziło. Staram się jej nie kupować najtańszych opcji z mrożonek, podroby też tylko wołowe bo nie daję kurczaka i indyka. Plus w miesiącu zjada koło 2 kg ryb świeżych. Wizualnie już lepiej wygląda choć jeszcze nie udało mi się ustawić porcji idealnie i ciągle jest coś nie halo z kupą :/
limomanka - Śro Gru 03, 2014 14:30

Dziewczyny, ale sporo też zależy od wagi psa - trudno tu porównywać niewielkiego Foxa do Waszych sporych przecież piesów.
wilczek777 - Śro Gru 03, 2014 14:37

Mam filmik :D Krótki bo krótki ale mam!
Pieseł pasący!!!

Tak wyglądał fragment naszego ostatniego treningu:
https://www.youtube.com/watch?v=2F8WH1EoZuo

Ninek - Śro Gru 03, 2014 14:51

noovaa napisał/a:
Jak patrzyłam w tabele dawkowania, to droższa karma wychodziła mi dużo drożej, bo dawki były zbliżone -.-

Tabele totwa można sobie wsadzić :P Gdyby Fox dostawał tyle ile 'powinien' to by był kluchą. Worek starczałby nam na maks 2 miesiące. A to pies, który naprawdę dużo spala, normalny pewnie jadłby jeszcze mniej.