Archiwum - Psiaki XIX
Lavi - Wto Gru 02, 2014 23:30
Ja dla mojego 11 kg psa kupiłam 10 kg, które starczy spokojnie na 20-22 dni. Kosztowało mnie to 70 zł
Astro uwielbia warzywa. Jeszcze jak podajemy je z suplementami to aż się trzęsie na ich widok i wcina wszystko bez wydziwiania do końca.
Jedyne, co mu z mięsa nie podeszło to wątróbka (nie tknie i koniec) oraz żeberka cielęce Resztę wcina aż się uszy trzęsą. Ostatnio miał problem z płucem, nie chciał go zjeść w całości. Pokroiłam - też nie. No to obtoczyłam w suplach i dałam kapkę oleju z dorsza - wszystko wchłonął i prosił o jeszcze
Ninek - Wto Gru 02, 2014 23:33
Obecnie schodzi mi jeden worek totwa na 2,5 miesiąca czyli po jakieś 70zł miesięcznie...
Tyle, że ja bym w większości sama mu robiła więc wyszłoby taniej niż kupne miksy (które dostawałby tylko jako urozmaicenie bo u nas bida z ciekawymi mięsami).
Muszę chyba po prostu ułożyć przykładowy jadłospis i przeliczyć ile by to wynosiło. Zamrażarka jest, kotom i tak robię więc to wyłącznie kwestia kasy
wilczek777 - Wto Gru 02, 2014 23:45
Lavi Nes właśnie wątróbkę wywala a jak mieszanka miała jej troszkę chociaż to już jest nie jadalna w ogóle...
Ninek - Śro Gru 03, 2014 11:26
Fox byłby przeszcześliwy na barfie i jestem na miliard procent pewna, że z niczym nie musiałabym kombinować On zje wszystko co ode mnie dostanie - poza galaretką (np. taką z delicji - pluje nią przekomicznie). Nie żebym go słodyczami karmiła, ale czasem sprawdzam czy zje coś, czego teoretycznie pies nie powinien chcieć zjeść
noovaa - Śro Gru 03, 2014 11:33
Ninek, ogólnie koszt barfa bardzo zależy od miejsca skąd się bierze mięso. Ja podroby biorę w marketach, bo taniej. Serce wołowe mam za 6zł/kg obok pracy. Bardzo tanie mięso jest właśnie w miesodlapsow.pl, dużo drożej było kupować stacjonarnie.
Zrobiłam sobie rozpiskę procentowo/wagową co i ile pies musiałby jeść, komponowałam przykładowe menu na tydzień i w ten sposób obliczyłam że powinnam się w 150zł miesięcznie zmieścić. Jakbym miała zmienić karmę suchą na jakąś z wysokiej półki, nie wiem czy byłoby taniej.
Sorgen - Śro Gru 03, 2014 11:58
Waga Delty aktualnie 28 kg, mięso z as polu, podroby ze sklepów u mnie w miescie, warzywa to samo, suple z allegro z tym ze ludzkie, hemoglobina tez z allegro i miesięcznie mi wychodzi 150 zl. czyli tak jak na chrupkach. Jak kupie zamrazalke wyjdzie jeszcze taniej bo będę mięso raz na 3 miesiące kupować. Polecam brać paczki po 5 kg, wtedy jest sporo taniej w as polu.
Ninek - Śro Gru 03, 2014 12:00
Mój pies je totwa, więc karma niezła a jednak koszt jest sporo niższy.
W przypadku kotów nawet ekstra sucha karma zawsze wyjdzie taniej niż barf ale już karmienie mieszane (suche plus mokre) ze średniej półki wychodzi drożej. W przypadku psów wygląda to lepiej ale dobra ale nie najlepsza sucha nadal wychodzi taniej.
Tyle, że różnice w zwierzaku są niesamowite i nie da się tego w ogóle porównywać. Wielbię barfa i dlatego tak mnie boli, że przez kasę nie mogę tak karmić psa.
katasza - Śro Gru 03, 2014 12:20
No ja niestety tez przez kase nie moge gnojkow karmic barfem.
noovaa, karma sucha dobrej jakosci to sa jakies grosze Nam starcza wor TOTW za 160 zl na 2,5 miesiaca na dwa psy po 11 kg
Ninek - Śro Gru 03, 2014 12:37
katasza, to Ty w ogóle mega dobry wynik masz! Fox ma 13kg i też w 2,5miecha zżera taki wór totwa. Ale to adhd, on dużo spala na codziennych czynnościach, które normalne psy wykonują statecznie.
katasza - Śro Gru 03, 2014 13:14
U mnie Blues je duzo, ale Frodo jest niejadkiem (TOTW to jedyna karma na ktorej nie chudnie i ktora zjada do konca) i czasami zamiast dwoch porcji dziennie zjada pol. Jakbym miala dwa Bluesy to szlo by pewnie duzo szybciej
noovaa - Śro Gru 03, 2014 13:42
Jak patrzyłam w tabele dawkowania, to droższa karma wychodziła mi dużo drożej, bo dawki były zbliżone -.-
Sorgen - Śro Gru 03, 2014 13:58
Mnie worek TOTW wystarczał na miesiąc a i tak suka dostawała jeszcze warzywa, jakieś odrobiny podrobów, gloniszcza więc już sporo drożej niż barf mi to wychodziło. Staram się jej nie kupować najtańszych opcji z mrożonek, podroby też tylko wołowe bo nie daję kurczaka i indyka. Plus w miesiącu zjada koło 2 kg ryb świeżych. Wizualnie już lepiej wygląda choć jeszcze nie udało mi się ustawić porcji idealnie i ciągle jest coś nie halo z kupą
limomanka - Śro Gru 03, 2014 14:30
Dziewczyny, ale sporo też zależy od wagi psa - trudno tu porównywać niewielkiego Foxa do Waszych sporych przecież piesów.
wilczek777 - Śro Gru 03, 2014 14:37
Mam filmik Krótki bo krótki ale mam!
Pieseł pasący!!!
Tak wyglądał fragment naszego ostatniego treningu:
https://www.youtube.com/watch?v=2F8WH1EoZuo
Ninek - Śro Gru 03, 2014 14:51
noovaa napisał/a: | Jak patrzyłam w tabele dawkowania, to droższa karma wychodziła mi dużo drożej, bo dawki były zbliżone -.- |
Tabele totwa można sobie wsadzić Gdyby Fox dostawał tyle ile 'powinien' to by był kluchą. Worek starczałby nam na maks 2 miesiące. A to pies, który naprawdę dużo spala, normalny pewnie jadłby jeszcze mniej.
|
|
|