To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XXI

Journey - Pią Sty 22, 2016 00:00

Dziękuję :)

mmarcioszka napisał/a:
Journey, faktycznie dawno. Za to zdjęcia na fb wszystko rekompensują :D

To prawda... Na forum przestałam wchodzić, gdy w moim domu skończyła się przygoda ze szczurami, ale stronę prowadzę cały czas. :) Pozdrawiam serdecznie!

Ninek - Pią Sty 22, 2016 08:44

Journey napisał/a:
Dziękuję :)

mmarcioszka napisał/a:
Journey, faktycznie dawno. Za to zdjęcia na fb wszystko rekompensują :D

To prawda... Na forum przestałam wchodzić, gdy w moim domu skończyła się przygoda ze szczurami, ale stronę prowadzę cały czas. :) Pozdrawiam serdecznie!

Linka poproszę! Sto lat Cię nie było a ja fejsowej strony nie kojarzę.

jokada - Pią Sty 22, 2016 10:52

Ja poprosze o kciuki przez najbliższe 2-3 miesiace :mrgreen:
plany się pozmieniały
lada chwila zaczniemy oczekiwanie na nowe psie dziecko :serducho:

mmarcioszka - Pią Sty 22, 2016 12:42

jokada, super :serducho:
wilczek777 - Pią Sty 22, 2016 12:46

Ale się pięknych zimowych zdjęć posypało :serducho: Cudne psiury :) A u nas śniegu prawie nie ma :(
Spóźnione sto lat dla Lilu!

jokada kciuków milion!

ema0505 - Pią Sty 22, 2016 16:44

jokada, ojaaaa! Gratuluję! :mrgreen:
noovaa - Sob Sty 23, 2016 17:10

Wiadome, że remont to ciężka harówka ... więc się biedaki poprzemęczali ..

Karena - Nie Sty 24, 2016 10:38

Fake. To nie kot w worku, tylko w reklamówce.
Podróbka :D Buuu...

:mrgreen:

nimka - Nie Sty 24, 2016 11:55

Mam pytanie odnośnie żywienia Waszych psów, a dokładnie w kwestii przysmaków "na zęby": co dajecie aby się kamień na zębach nie zbierał? Albo - co robicie aby się kamień na zębach nie zbierał (myjecie, ściągacie ręcznie bez narkozy, ściągacie w narkozie regularnie, dajecie przysmaki, dajecie kości naturalne)?

Ja swojemu daję ostatnio suszone uszy wieprzowe (takie grube, ciężkie, chrupiące, twarde), wcześniej inne części wołowo-wieprzowe w tym stylu (skórki, jakieś prasowane kości), ale pies dość wybredny i część rzeczy już mu się znudziła i teraz ma fazę na uszy.

Zdrowe to jest ogólnie? ;) Zęby mojego psa wyglądają dużo lepiej od czasu kiedy zaczęłam mu takie przysmaki dawać regularnie (jakoś wcześniej na to nie wpadłam, więc kamień się zbierał, a ja go tylko ręcznie ściągałam ile się dało czubkiem nieostrego pilniczka do paznokci takiego metalowego).

I jeśli dajecie - gdzie kupujecie żeby było taniej? Jak tak patrzyłam w necie to wszędzie 3-3,5 zł za sztukę wychodzi, to strasznie sporo :| (on teraz uszu dostaje w tygodniu łącznie 4-7 sztuk...)

Gamabunta - Nie Sty 24, 2016 14:08

nimka, mój kurdupel po uszach wymiotuje, bo zwykle zjada je zbyt łapczywie. Ale jak dostaje po kawałeczku to nic mu nie jest. Ale od wetki słyszałam, że te wszystkie smaczki i tak dalej jednak z tym kamieniem sobie nie radzą. Odiemu się już trochę zbiera, więc jakoś na wiosnę będziemy ściągać najprawdopodobniej w narkozie. Ale chciałam też spróbować z myciem mu zębów, bo wyczaiłam poleconą szczoteczkę z pastą, nie jestem specjalnie przekonana, ale spróbować można. :P

Swoją drogą po ostatnich jazdach z anginą okazało się, że niezbędna będzie wizyta u okulisty z tym łzawieniem, bo to wcale nie muszą być kanaliki łzowe, a wrastające rzęsy. I na to też będzie zabieg.

Zamówiłam temu przygłupowi moje wymarzone Juliusy K9. :serducho: :mrgreen:

nimka - Nie Sty 24, 2016 16:58

Gamabunta napisał/a:
nimka, mój kurdupel po uszach wymiotuje, bo zwykle zjada je zbyt łapczywie. Ale jak dostaje po kawałeczku to nic mu nie jest. Ale od wetki słyszałam, że te wszystkie smaczki i tak dalej jednak z tym kamieniem sobie nie radzą.

Radzą sobie, tylko muszą być twarde. Co również oznacza, że przy tych największych psach, to faktycznie mało co będzie działać, bo sobie to pochrupią bez wysiłku. Ja po swoim po prostu WIDZĘ, że zgubił kamień po wyłącznie samych przysmakach naturalnych - w tym czasie nie zdejmowałam mu kamienia, ale widziałam co było kilka miesięcy wcześniej na jego zębach, a co było po kilku miesiącach jedzenia regularnie (przynajmniej 3x w tygodniu) czegoś twardego - typu małżowiny uszne, głowizna wołowa, właśnie twarde uszy wieprzowe. Kamień ma wyłącznie na kłach, bo kłami nie gryzie. Ale - to mały pies (15kg) więc i dla niego większość tych smaczków jest faktycznie twarda. Dla takiego 40kg psa już może to nie zadziałać. Najlepiej działały małżowiny uszne (bo to najtwardsza część uszu, przynajmniej wg mnie jak tak patrzyłam na wysiłek psa), ale mają jedną podstawową wadę: są tłuste i w sumie drogie, bo trzeba przynajmniej taką jedną kulkę-kawałek dziennie dać, żeby był efekt.

noovaa - Nie Sty 24, 2016 17:21

nimka, surowe kości :P
U nas wystarczają, a uważam że są zdrowsze od przetwarzanych uszu.

Gamabunta - Nie Sty 24, 2016 17:25

nimka napisał/a:
Ale - to mały pies (15kg) więc i dla niego większość tych smaczków jest faktycznie twarda. Dla takiego 40kg psa już może to nie zadziałać.

No tak, tym bardziej mój 2,5kg często sobie nie radzi.

wilczek777 - Nie Sty 24, 2016 21:04

nimka ja mam cały "asortyment" antykamieniowy ale jeśli dopuści się żeby pisie zęby 'zarosły' kamieniem i nie dba się regularnie to bezsens. Głównie skupiam się na mechanicznym usuwaniu kamienia różnymi metodami - jest sporo gadżetów typu pasty do papy, spray, jakieś cuda dodawane do wody ale uważam, że to mega nie wygodne w używaniu. Jedyny tego typu preparat polecany to orozyme żel.
Jeśli chodzi o mechaniczne sposoby to przede wszystkim naturalne świeże kości np. cielęce. Niestety nie każdy pies lubi a jak lubi za bardzo to kończy się to rewolucjami żołądkowymi. Paski kolagenowe orozyme radzą sobie z osadem ale nie kamieniem. Ciekawą opcją są Omega Paw Solutions Dental Ring które mają na sobie warstwę ala pasty a zrobione są tak, że pies gryząc mechanicznie sam usuwa kamień - tyle, że jak psa nie kręcą takie zabawki to też kicha ;) Zwykłe gryzienie badyla już jest mechanicznym oczyszczaniem zębów - po prostu trzeba znaleźć coś co pies chętnie gryzie a jest na tyle mocne żeby usuwało kamień.

japro ze swoją seterką chodził do weta który większe kawałki kamienia ręcznie usuwał - nie był to efekt wow śnieżnych zębów ale pozwalało na zachowanie ich w dobrym stanie bez kombinacji z starszym psem.
Ostatnio wiele osób chwali sobie ultradźwięki ale nie sprawdzałam więc cięzko mi się wypowiedzieć.

Layla - Pon Sty 25, 2016 09:34

Journey, to Twoje? :shock: :shock: :shock: