To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XXI

Lama - Czw Cze 25, 2015 12:20

Pisałam już do tych ludzi, podjęliby się transportu, jeżeli znalazłabym więcej chętnych na tę trasę, więc trochę kiepsko...
Problem jest w tym, że znalazłam firmę, która jedzie w pasującym mi terminie z Bukaresztu do Wiednia, chcą mniej niż za ten transport, który mi się posypał, ale hodowczyni się z nimi nie może dogadać (chodzi o papiery i terminy szczepień).
Żeby było jeszcze bardziej niefajnie, to siostra tej suki z wielką klatą (której krycie się nie powiodło) zaciążyła i będzie miała szczeniaczki 16 lipca. Tuż pod nosem, tatuś też mega.
Ale ja już kocham mojego Drakula i nie chcę z niego zrezygnować. ;(

Lama - Czw Cze 25, 2015 20:02

Udało się!
15 lipca przedstawię Wam Drakula. :serducho: :twisted:

Pućka - Czw Cze 25, 2015 20:17

Lama, Super, że się udał transport:) Trzymamy kciuki, żeby Drakul przyjechał cały i szczęśliwy:D No i koniecznie dużo fotek!!
wilczek777 - Czw Cze 25, 2015 22:16

Lama też polecam Linorę - sprawdzona przeze mnie osobiście i znajomych - naprawdę w porządku.

Oby to z kopiowanymi psiakami nie przeszło bo wiele, wiele świetnych psów będzie miało problem.

ort.: naprawdę zapisujemy razem.

Lama - Pią Cze 26, 2015 08:14

agacia, a od kiedy miałaby wejść ta ustawa?
Trudno się mówi, Drakuś ma już kopiowany ogon, więc i tak ma przesrane, w ten weekend ciachają mu uszy.
Najwyżej będziemy zwiedzać państwa za wschodnią granicą i tam się wystawiać. Albo nawet zarejestrujemy się w zagramanicznym związku kynologicznym.;)

agacia - Pią Cze 26, 2015 08:24

Od kiedy to nie wiem, to na razie projekt z propozycjami zmian. Do 30 czerwca można zgłaszać uwagi do izby lek-wet.
jokada - Pią Cze 26, 2015 10:45

A ja tam jestem za tym żeby był zakaz kopiowanie
Wygląd wyglądem, ale to nadal pozostaje obcinanie zdrowemu zwierzeciu zdrowych kawałków ciała :?
co służy tylko poprawie wyglądu, a na użytkowość w chwili obecnej nie ma wpływu...

Sorgen - Pią Cze 26, 2015 16:21

Mnie się większość ras zdecydowanie bardziej podoba kopiowana ale sama bym się nie zdecydowała na taki zabieg u mojego psa, nawet jakbym miała kupić już "gotowego". Za zakazem jako takim jestem choć może łatwiej mi to mówić bo mojej rasy się nie tnie. Boksery, rotty, sznaucery wyglądają w całości ok jednak doby jakoś w całości nie mieszczą się w moim poczuciu estetyki, zwłaszcza jak mają zostawiony ogon, klapciate uszy już mnie tak nie rażą.
jokada - Pią Cze 26, 2015 17:25

Mi też się bardziej podoba ekspresja kopiowanego psa...
Ale uważam że względy estetyczne nie są wystarczającym powodem do obcinania psom ogonów (kręgosłup :x ) i uszu (chrząstka... ałajć :x )

Aleks1 - Pią Cze 26, 2015 17:57

A ja mam problem ze zbójem :o . W zeszłym tygodniu po ponad roku zjawił się owczarek niemiecki(zoltar) . I tak jak zbój go lubił tak teraz go odgania łapiąc go za ogon!
I co teraz mam zrobić??

Sorgen - Pią Cze 26, 2015 20:42

Też tak myślę dlatego nigdy nie kupie dobermana bo chcę mieć psa który mi się podoba a z całym dobem tak by nie było. Chyba tylko u tej rasy aż tak mi to przeszkadza.
cane - Sob Cze 27, 2015 01:37

Znajomy kiedyś z zapałem tłumaczył mi, że jego CAO jest kopiowany, bo... TE PSY WALCZĄ Z NIEDŹWIEDZIAMI!!!

Na pytanie jak często widuje niedźwiedzie w Gliwicach już mi nie odpowiedział :twisted: .

Rozumiem z czego kiedyś wynikało kopiowanie psów [zazwyczaj chodziło o urazy przy konkretnym typie pracy], ale obecnie - kiedy z pracy pozostały wspomnienia i chodzi wyłącznie o wygląd - jestem temu przeciwna.

Mao - Sob Cze 27, 2015 03:57

Niektóre psy do tej pory pracują. Ja się na tym jakoś bliżej nie wyznaję, ale na spotkaniu sekcji u nas jeden myśliwy polujący z wyżłami narzekał na zakaz kopiowania, bo ogony się łamią.
Z drugiej strony, seterom nie kopiuje się ogona, GP nie kopiuje się ogona (byłoby co kopiować, patrząc na Dantego :P ), retrieverom nie kopiuje się ogona... Diabli wiedzą, mnie na szczęście interesują rasy, które od dawna, jeśli nie od zawsze, są hodowane w całości ;)

Jeżeli chodzi o ekspresję, to niekopiowany doberman i tak ujdzie przy niekopiowanym azjacie. Trochę jak duży kundel.

cane - Sob Cze 27, 2015 13:27

Mao psy mają różne prace i różne budowy ciała... dlatego nie wszystkie łamią sobie ogony podczas pracy.
Ninek - Sob Cze 27, 2015 16:18

Sorgen napisał/a:
jednak doby jakoś w całości nie mieszczą się w moim poczuciu estetyki, zwłaszcza jak mają zostawiony ogon, klapciate uszy już mnie tak nie rażą.

W moim też nie. Tylko odwrotnie jak u Ciebie - długi ogon mogą mieć, ale głowa z kłapciatymi uszami to już nie jest TA głowa.