Archiwum - Psiaki XXI
Lama - Czw Cze 25, 2015 12:20
Pisałam już do tych ludzi, podjęliby się transportu, jeżeli znalazłabym więcej chętnych na tę trasę, więc trochę kiepsko...
Problem jest w tym, że znalazłam firmę, która jedzie w pasującym mi terminie z Bukaresztu do Wiednia, chcą mniej niż za ten transport, który mi się posypał, ale hodowczyni się z nimi nie może dogadać (chodzi o papiery i terminy szczepień).
Żeby było jeszcze bardziej niefajnie, to siostra tej suki z wielką klatą (której krycie się nie powiodło) zaciążyła i będzie miała szczeniaczki 16 lipca. Tuż pod nosem, tatuś też mega.
Ale ja już kocham mojego Drakula i nie chcę z niego zrezygnować.
Lama - Czw Cze 25, 2015 20:02
Udało się!
15 lipca przedstawię Wam Drakula.
Pućka - Czw Cze 25, 2015 20:17
Lama, Super, że się udał transport:) Trzymamy kciuki, żeby Drakul przyjechał cały i szczęśliwy:D No i koniecznie dużo fotek!!
wilczek777 - Czw Cze 25, 2015 22:16
Lama też polecam Linorę - sprawdzona przeze mnie osobiście i znajomych - naprawdę w porządku.
Oby to z kopiowanymi psiakami nie przeszło bo wiele, wiele świetnych psów będzie miało problem.
ort.: naprawdę zapisujemy razem.
Lama - Pią Cze 26, 2015 08:14
agacia, a od kiedy miałaby wejść ta ustawa?
Trudno się mówi, Drakuś ma już kopiowany ogon, więc i tak ma przesrane, w ten weekend ciachają mu uszy.
Najwyżej będziemy zwiedzać państwa za wschodnią granicą i tam się wystawiać. Albo nawet zarejestrujemy się w zagramanicznym związku kynologicznym.;)
agacia - Pią Cze 26, 2015 08:24
Od kiedy to nie wiem, to na razie projekt z propozycjami zmian. Do 30 czerwca można zgłaszać uwagi do izby lek-wet.
jokada - Pią Cze 26, 2015 10:45
A ja tam jestem za tym żeby był zakaz kopiowanie
Wygląd wyglądem, ale to nadal pozostaje obcinanie zdrowemu zwierzeciu zdrowych kawałków ciała
co służy tylko poprawie wyglądu, a na użytkowość w chwili obecnej nie ma wpływu...
Sorgen - Pią Cze 26, 2015 16:21
Mnie się większość ras zdecydowanie bardziej podoba kopiowana ale sama bym się nie zdecydowała na taki zabieg u mojego psa, nawet jakbym miała kupić już "gotowego". Za zakazem jako takim jestem choć może łatwiej mi to mówić bo mojej rasy się nie tnie. Boksery, rotty, sznaucery wyglądają w całości ok jednak doby jakoś w całości nie mieszczą się w moim poczuciu estetyki, zwłaszcza jak mają zostawiony ogon, klapciate uszy już mnie tak nie rażą.
jokada - Pią Cze 26, 2015 17:25
Mi też się bardziej podoba ekspresja kopiowanego psa...
Ale uważam że względy estetyczne nie są wystarczającym powodem do obcinania psom ogonów (kręgosłup ) i uszu (chrząstka... ałajć )
Aleks1 - Pią Cze 26, 2015 17:57
A ja mam problem ze zbójem . W zeszłym tygodniu po ponad roku zjawił się owczarek niemiecki(zoltar) . I tak jak zbój go lubił tak teraz go odgania łapiąc go za ogon!
I co teraz mam zrobić??
Sorgen - Pią Cze 26, 2015 20:42
Też tak myślę dlatego nigdy nie kupie dobermana bo chcę mieć psa który mi się podoba a z całym dobem tak by nie było. Chyba tylko u tej rasy aż tak mi to przeszkadza.
cane - Sob Cze 27, 2015 01:37
Znajomy kiedyś z zapałem tłumaczył mi, że jego CAO jest kopiowany, bo... TE PSY WALCZĄ Z NIEDŹWIEDZIAMI!!!
Na pytanie jak często widuje niedźwiedzie w Gliwicach już mi nie odpowiedział .
Rozumiem z czego kiedyś wynikało kopiowanie psów [zazwyczaj chodziło o urazy przy konkretnym typie pracy], ale obecnie - kiedy z pracy pozostały wspomnienia i chodzi wyłącznie o wygląd - jestem temu przeciwna.
Mao - Sob Cze 27, 2015 03:57
Niektóre psy do tej pory pracują. Ja się na tym jakoś bliżej nie wyznaję, ale na spotkaniu sekcji u nas jeden myśliwy polujący z wyżłami narzekał na zakaz kopiowania, bo ogony się łamią.
Z drugiej strony, seterom nie kopiuje się ogona, GP nie kopiuje się ogona (byłoby co kopiować, patrząc na Dantego ), retrieverom nie kopiuje się ogona... Diabli wiedzą, mnie na szczęście interesują rasy, które od dawna, jeśli nie od zawsze, są hodowane w całości
Jeżeli chodzi o ekspresję, to niekopiowany doberman i tak ujdzie przy niekopiowanym azjacie. Trochę jak duży kundel.
cane - Sob Cze 27, 2015 13:27
Mao psy mają różne prace i różne budowy ciała... dlatego nie wszystkie łamią sobie ogony podczas pracy.
Ninek - Sob Cze 27, 2015 16:18
Sorgen napisał/a: | jednak doby jakoś w całości nie mieszczą się w moim poczuciu estetyki, zwłaszcza jak mają zostawiony ogon, klapciate uszy już mnie tak nie rażą. |
W moim też nie. Tylko odwrotnie jak u Ciebie - długi ogon mogą mieć, ale głowa z kłapciatymi uszami to już nie jest TA głowa.
|
|
|