Archiwum - Psiaki XIX
noovaa - Pon Lis 17, 2014 08:51
Już nie sikała!!!
Zamykaliśmy ją na noc z nami w pokoju i nie sikała
Dziś wyszłyśmy rano, wysikała się obficie... Wróciłyśmy... zjadła śniadanie, i co? 2 plamki przedpokoju zostawiła
To nie jest normalne
Już przygotowałam wyparzoną chochelkę do łapania siuśków. Może pójdzie sprawniej niż poprzednio
Zmieniłam jej dietę 4 dni temu. Idziemy w stronę barfu, póki co dopychając się ryżem lub kaszą .... może tu być przyczyna ?
noovaa - Pon Lis 17, 2014 11:45
Już po badaniu szybko poszło.
Mocz wciąż jest ok. Na wypadek jakby miało się coś zaczynać, dostała ziołowe wspomagacze. Teoria jest taka, że Lilo reaguje na nową dietę. Być może świństwa w suchych karmach powodują gromadzenie się płynu w organizmie i mała właśnie zaczęła się go pozbywać.... a być może mokre żarcie zwyczajnie dużo wody jej dostarcza, choć średnio wierzę że aż tyle.
Jest 11:44 Lilo jest już po czwartym wielkim sikaniu
Devona - Pon Lis 17, 2014 12:24
noovaa napisał/a: | być może mokre żarcie zwyczajnie dużo wody jej dostarcza, choć średnio wierzę że aż tyle | A wcześniej jadła suche? Jeżeli tak, to bądź przygotowana na naprawdę obfitą produkcję moczu . Dopiero po przestawieniu obu kotów na mokra karmę (wcześniej barf, teraz puszki) zaczęłam porównywać ceny żwirów i robić prawdziwe zapasy .
noovaa - Pon Lis 17, 2014 12:30
Wcześniej jadła suche.
Teraz mięso, warzywa i ryż/kasza póki całkiem nie dojdziemy do mięsa
Nie wierzę że psy na barfie sikają w domu pod siebie po 10 minutach od spaceru ... Musi jej minąć!
Nakasha - Pon Lis 17, 2014 14:53
noovaa, z naszych 3 psów częściej sika Shira. Tzn. "częściej" - prosi rano, żeby wyjść na dwór (ale spokojnie wytrzymuje do 9), potem jest cały czas na podwórku, wpuszczamy ją ok 18 do domu, prosi żeby wyjść na nocne siku ok 22. Od 22 - 23 trzyma do rana.
Nala też prosi rano, aby ją wypuścić, ale już nie zawsze chce wychodzić na nocne siku. (i tak ją wywalamy na dwór )
Ale już np. Nemo wytrzymuje nawet po 19 godzin. Jakiś czas temu odkrył, że jeśli rano zostanie w sypialni, to my wypuścimy suki, a o nim... zapomnimy. I tak sobie kilka dni zostawał na 19 h w domu. Teraz go pilnujemy i specjalnie wołamy - wychodzi na dwór... ze zbolałą miną i powolnym, umęczonym krokiem.
noovaa - Pon Lis 17, 2014 15:03
Muszę powiedzieć że sąsiedzi patrzyli na mnie jak na wariatkę jak latałam za psem z chochlą przy jej tyłku xD
Pućka - Pon Lis 17, 2014 17:28
noovaa, mój ośmiomiesięczny szczeniak od początku na barfie spokojnie wytrzymuje od 6 rano do 16, a potem od 22 do 6 rano.. Lilo miała badaną krew? Nie zauważyłaś, żeby więcej piła niż wcześniej?
noovaa - Pon Lis 17, 2014 17:52
Teraz pije mniej...
Ona od początku ma problemy z nauką czystości .... Miała 4 miesiące jak ją wzięłam, waliła gdzie stała - tak ją nauczyli. Teraz już nie robiła, aż do zmiany diety ... więc stawiamy na dietę.
Krwi nie badaliśmy teraz, będziemy dalej szukać jeśli jej na dniach nie przejdzie albo coś się będzie działo.
Mam taką teorię. Jeśli do karm walą różne świństwa może też walą sól, albo coś o podobnych właściwościach (?)... Jak sama przeszłam na dukana, też sikałam więcej na początku, a organizm pozbywał się nadmiaru wody przez kilka pierwszych dni Może u niej dzieje się to samo
Pućka - Pon Lis 17, 2014 19:27
Suche karmy zawierają sól, to fakt. Może rzeczywiście się oczyszcza..
noovaa - Pon Lis 17, 2014 19:50
W każdym razie ma brać ziołowe suplementy na drogi moczowe póki co, na wszelki wypadek i jeśli jej w kilka dni nie przejdzie będziemy badać dalej.
Wolałam nie walić z grubej rury z badaniami, bo odkąd miała zastrzyk na babeszjozę u weta sztywnieje ze strachu i dopiero od niedawna powoli na nowo przełamuje z nim lody. Zastrzyk mocno bolał i już go pewnie nie pamięta, ale pamięta że miejsce jest złe
jokada - Pon Lis 17, 2014 20:16
też latałam z chochelką nic to neizwykłego
bo po drugim siku w domu - to była pierwsza reakcja moja, zaraz potem badanie krwi
no i wtedy wyszły kryształy w moczu i stan zapalny
Lavi - Wto Lis 18, 2014 09:24
Czy ktoś gdzieś w internecie widział do kupienia krawat dla psiaka? Szukam takiego z kołnierzykiem przyczepianego jak obroża bądź do obroży:> Jeśli ktoś widział będę wdzięczna za linki:)
Gdzieś go widziałam ale kurcze nie zapisałam i teraz żałuję...
Nakasha - Wto Lis 18, 2014 10:13
Lavi, zaczynacie go przebierać?
wilczek777 - Wto Lis 18, 2014 12:13
Lavi ja bym samemu robiła Ale tu masz na przykład http://petbutik.pl/moda/4...hana-beige.html
http://www.dogszone.pl/pr...d52a14d80069ba4
Oli - Wto Lis 18, 2014 12:43
Idziemy wczoraj z K z naszymi psami, mijamy innego psa
- K: to corgi?
- ja: tak
- K: pochwal mnie
- ja: super, ale powiedz czy pembroke czy cardigan (tak jestem tyranem)
|
|
|