To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Koty vol. VI

klauduska - Pią Paź 25, 2013 08:18

ramydada, najpopularniejsza w PL jest FIFe. Potem WCF. Jest jeszcze TICA i ICF, ale one to małe są.
PALATINA - Pią Paź 25, 2013 10:04

Ninek napisał/a:
PALATINA, i był takim uroczym dzieciakiem

Ano był.. :mrgreen:
Ale drugi raz bym już ragdolla nie kupiła. Za nudne są dla mnie. Za mało dynamiczne.
Myślałam, że chcę takiego kota, że taki grzeczny, niepsocący będzie idealny. A teraz mi już bokiem ten spokój i grzeczność wychodzi.
Wole jednak koty wariaty ganiające po firankach i pełne dzikiej energii. :twisted:
Ale wcześniej tego nie wiedziałam. Nie miałam nigdy kota.

smeg - Pią Paź 25, 2013 10:46

A nam kot zachorował. Przygarniając go wiedzieliśmy, że ma resztki kociego kataru, ale myśleliśmy, że w ciepłym domu przy dobrym jedzeniu mu przejdzie. Ale się pogorszyło, zaczął kichać, charczeć i ropieją mu oczy. Wczoraj byliśmy u weta, dostał antybiotyk, krople do oczu i betaglukan. Dziś już jest trochę lepiej, mam nadzieję, że wydobrzeje :)

Tylko nasza wetka jest sceptycznie nastawiona do barfa, walnęła nam wykład, a przez to trudniej mi będzie namówić chłopa na takie karmienie kotów.

klauduska - Pią Paź 25, 2013 11:03

Ja się tam wetów nie pytam czym kota karmić. Większość i tak by RC wcisnęła.
zirrael - Pią Paź 25, 2013 11:16

W sumie odwiedziny Jokady i foty moich kociszczy w jej wykonaniu sprawiły że postanowiłam się pochwalić moją trójką Drombo (polecam oglądanie w powiększeniu):

Tangerine zwany Ptysiem lub Królewiczem:

Rozrywka - prawdziwa dama

I Sandacz - duży kotek o malutkim rozumku

klauduska - Pią Paź 25, 2013 11:19

Ależ Rozrywka ma piękne umaszczenie :serducho:
Ninek - Pią Paź 25, 2013 11:38

smeg napisał/a:

Tylko nasza wetka jest sceptycznie nastawiona do barfa, walnęła nam wykład, a przez to trudniej mi będzie namówić chłopa na takie karmienie kotów.

A dawałaś mu do poczytania teksty z barfowego forum? Jest kilka tematów fajnie objaśniających czemu barf jest lepszy od chrupków.
A tak z ciekawości - jakie miała argumenty? Bo ja ostatnio usłyszałam, że barf jest nienaturalny dla kota i nie wiedziałam czy mam się śmiać czy raczej płakać :lol:

Devona - Pią Paź 25, 2013 12:39

klauduska napisał/a:
Dokładnie, chociaż mnie to boli, bo mam za grubego kota i wjeżdżają na mnie ciągle, bo nie chcę RC Obesity podawać. Nie rozumieją, na czym polega efekt odchudzający po zastosowaniu takich i że nie jest on trwały, tzn. nie rozwiązuje problemu, który może powodować nadmierne przybieranie na wadze (jeśli takowy w ogóle da się ustalić), a może być nawet bardzo szkodliwy.

\dopisek
Wolę, żeby kot był zdrowo odżywiany, nawet jeżeli nie chudnie (to tak gwoli wyjaśnienia, że nie spasłam go bezmyślnie, a teraz nie przejmuję się skutkami, próbuję go odchudzać przez stopniowe zmniejszanie porcji po przestawieniu na dietę 100-procentowo mięsną, ale efekty są raczej mizerne).

serendipity - Pią Paź 25, 2013 12:41

PALATINA, ragdoll ragdollowi nierowny ;) Moje biegaja po firankach...
Dory - Pią Paź 25, 2013 12:56

klauduska napisał/a:

A czy Ty przypadkiem do niedawna sama nie podawałaś RC? Jeszcze kilkanaście stron temu pisałaś, że nie jest takie kiepskie :]

zirrael, ja się już na fb rozpływałam, ale wielbię Sandacza, jest piękny :serducho:

klauduska - Pią Paź 25, 2013 13:08

Dory, RC wg wetów jest na każdą dolegliwość. W to nie wierzę. Widzę za to, że po RC kitten miałam NAJLEPSZE kupy. Próbuję koty na BARFa przestawić, ale mam Torę w ciąży, która wzgardziła nim jakkolwiek. Więc teraz znowu próba choć z TOTWem :roll: Ale widzę, że w kuwecie znacznie gorzej niż na RC. I tego nie podważę. Nie wiem czemu tak jest, ale jest.
Dory - Pią Paź 25, 2013 13:25

klauduska, ja wiem, że tylko krowa nie zmienia poglądów, ale dla mnie dziwnie wygląda to, że kiedy adoptowałam Manię absolutnie odradzałaś RC, potem sama zaczęłaś nim karmić (także kocięta), a teraz, gdy przeszłaś na BARF, znów wypowiadasz się o nim nie do końca pozytywnie :wink:
Nic mi do tego, co preferujesz, oczywiście. Po prostu zaciekawiła mnie ta wielokrotna zmiana stanowiska.

klauduska - Pią Paź 25, 2013 13:38

Dory, zaczęłam karmić RC, ponieważ na każdej bezzbożówce w kuwecie było to, co jest teraz. Na RC o dziwo kupy idealne i wcale nie śmierdzące. Jednak nie chcę nim karmić, dlatego jakiś czas temu przeszłam ZNOWU na TOTW.
Już to tłumaczyłam.
A co do tego BARFa, to nic nie mówiłam :shock: Przecież nim karmię również :shock: Nie mogę Tory, bo jeść musi, a BARFa odmawia, co też przecież dopiero co napisałam.

smeg - Pią Paź 25, 2013 13:52

Ninek napisał/a:
smeg napisał/a:

A dawałaś mu do poczytania teksty z barfowego forum? Jest kilka tematów fajnie objaśniających czemu barf jest lepszy od chrupków.
A tak z ciekawości - jakie miała argumenty? Bo ja ostatnio usłyszałam, że barf jest nienaturalny dla kota i nie wiedziałam czy mam się śmiać czy raczej płakać :lol:

Mówiła, że trudno zbilansować i że może być zaburzony stosunek wapnia do fosforu i odwapnienie kości. Odpowiedziałam, że nie zamierzam na pałę karmić samym mięsem, a ludzie w przepisach na barfowym forum dokładnie to wyliczają i przykładają dużą wagę zwłaszcza do stosunku wapnia do fosforu. Czepiała się też, że karmię na razie samym mokrym - ze względu na zęby. Tu akurat się zgodzę, bo mielonka z puszki rzeczywiście zębów nie oczyszcza, ale zamierzam to osiągnąć poprzez podawanie mięsa w kawałkach. Wetka twierdziła natomiast, że sucha karma oczyszcza zęby - gdzie na barfowym forum czytałam, że jest wręcz przeciwnie, obkleja je i powoduje ich psucie.

EDIT: Ninek, a możesz napisać przepis na swoją mieszankę? :) Robisz na bazie FC? Trochę mnie zmartwiło, że na forum barfowym przepisy z tym preparatem i tak zawierały dodatkowe suplementy.

Dory - Pią Paź 25, 2013 14:15

klauduska napisał/a:
A co do tego BARFa, to nic nie mówiłam :shock: Przecież nim karmię również :shock:

Nie, nie, chodziło mi o RC cały czas :) Odkąd karmisz BARFem, znów wypowiadasz się o RC nie do końca pozytywnie.
To nie moja sprawa, co Twoje koty jedzą, powtórzę. Mnie tylko zastanawia takie chwalenie i krytykowanie na zmianę jednej karmy, która by to nie była :wink: