Archiwum - Koty vol. VI
klauduska - Pią Paź 25, 2013 08:18
ramydada, najpopularniejsza w PL jest FIFe. Potem WCF. Jest jeszcze TICA i ICF, ale one to małe są.
PALATINA - Pią Paź 25, 2013 10:04
Ninek napisał/a: | PALATINA, i był takim uroczym dzieciakiem |
Ano był..
Ale drugi raz bym już ragdolla nie kupiła. Za nudne są dla mnie. Za mało dynamiczne.
Myślałam, że chcę takiego kota, że taki grzeczny, niepsocący będzie idealny. A teraz mi już bokiem ten spokój i grzeczność wychodzi.
Wole jednak koty wariaty ganiające po firankach i pełne dzikiej energii.
Ale wcześniej tego nie wiedziałam. Nie miałam nigdy kota.
smeg - Pią Paź 25, 2013 10:46
A nam kot zachorował. Przygarniając go wiedzieliśmy, że ma resztki kociego kataru, ale myśleliśmy, że w ciepłym domu przy dobrym jedzeniu mu przejdzie. Ale się pogorszyło, zaczął kichać, charczeć i ropieją mu oczy. Wczoraj byliśmy u weta, dostał antybiotyk, krople do oczu i betaglukan. Dziś już jest trochę lepiej, mam nadzieję, że wydobrzeje
Tylko nasza wetka jest sceptycznie nastawiona do barfa, walnęła nam wykład, a przez to trudniej mi będzie namówić chłopa na takie karmienie kotów.
klauduska - Pią Paź 25, 2013 11:03
Ja się tam wetów nie pytam czym kota karmić. Większość i tak by RC wcisnęła.
zirrael - Pią Paź 25, 2013 11:16
W sumie odwiedziny Jokady i foty moich kociszczy w jej wykonaniu sprawiły że postanowiłam się pochwalić moją trójką Drombo (polecam oglądanie w powiększeniu):
Tangerine zwany Ptysiem lub Królewiczem:
Rozrywka - prawdziwa dama
I Sandacz - duży kotek o malutkim rozumku
klauduska - Pią Paź 25, 2013 11:19
Ależ Rozrywka ma piękne umaszczenie
Ninek - Pią Paź 25, 2013 11:38
smeg napisał/a: |
Tylko nasza wetka jest sceptycznie nastawiona do barfa, walnęła nam wykład, a przez to trudniej mi będzie namówić chłopa na takie karmienie kotów. |
A dawałaś mu do poczytania teksty z barfowego forum? Jest kilka tematów fajnie objaśniających czemu barf jest lepszy od chrupków.
A tak z ciekawości - jakie miała argumenty? Bo ja ostatnio usłyszałam, że barf jest nienaturalny dla kota i nie wiedziałam czy mam się śmiać czy raczej płakać
Devona - Pią Paź 25, 2013 12:39
klauduska napisał/a: | Ja się tam wetów nie pytam czym kota karmić. Większość i tak by RC wcisnęła. | Dokładnie, chociaż mnie to boli, bo mam za grubego kota i wjeżdżają na mnie ciągle, bo nie chcę RC Obesity podawać. Nie rozumieją, na czym polega efekt odchudzający po zastosowaniu takich i że nie jest on trwały, tzn. nie rozwiązuje problemu, który może powodować nadmierne przybieranie na wadze (jeśli takowy w ogóle da się ustalić), a może być nawet bardzo szkodliwy.
\dopisek
Wolę, żeby kot był zdrowo odżywiany, nawet jeżeli nie chudnie (to tak gwoli wyjaśnienia, że nie spasłam go bezmyślnie, a teraz nie przejmuję się skutkami, próbuję go odchudzać przez stopniowe zmniejszanie porcji po przestawieniu na dietę 100-procentowo mięsną, ale efekty są raczej mizerne).
serendipity - Pią Paź 25, 2013 12:41
PALATINA, ragdoll ragdollowi nierowny Moje biegaja po firankach...
Dory - Pią Paź 25, 2013 12:56
klauduska napisał/a: | Ja się tam wetów nie pytam czym kota karmić. Większość i tak by RC wcisnęła. |
A czy Ty przypadkiem do niedawna sama nie podawałaś RC? Jeszcze kilkanaście stron temu pisałaś, że nie jest takie kiepskie
zirrael, ja się już na fb rozpływałam, ale wielbię Sandacza, jest piękny
klauduska - Pią Paź 25, 2013 13:08
Dory, RC wg wetów jest na każdą dolegliwość. W to nie wierzę. Widzę za to, że po RC kitten miałam NAJLEPSZE kupy. Próbuję koty na BARFa przestawić, ale mam Torę w ciąży, która wzgardziła nim jakkolwiek. Więc teraz znowu próba choć z TOTWem Ale widzę, że w kuwecie znacznie gorzej niż na RC. I tego nie podważę. Nie wiem czemu tak jest, ale jest.
Dory - Pią Paź 25, 2013 13:25
klauduska, ja wiem, że tylko krowa nie zmienia poglądów, ale dla mnie dziwnie wygląda to, że kiedy adoptowałam Manię absolutnie odradzałaś RC, potem sama zaczęłaś nim karmić (także kocięta), a teraz, gdy przeszłaś na BARF, znów wypowiadasz się o nim nie do końca pozytywnie
Nic mi do tego, co preferujesz, oczywiście. Po prostu zaciekawiła mnie ta wielokrotna zmiana stanowiska.
klauduska - Pią Paź 25, 2013 13:38
Dory, zaczęłam karmić RC, ponieważ na każdej bezzbożówce w kuwecie było to, co jest teraz. Na RC o dziwo kupy idealne i wcale nie śmierdzące. Jednak nie chcę nim karmić, dlatego jakiś czas temu przeszłam ZNOWU na TOTW.
Już to tłumaczyłam.
A co do tego BARFa, to nic nie mówiłam Przecież nim karmię również Nie mogę Tory, bo jeść musi, a BARFa odmawia, co też przecież dopiero co napisałam.
smeg - Pią Paź 25, 2013 13:52
Ninek napisał/a: | smeg napisał/a: |
Tylko nasza wetka jest sceptycznie nastawiona do barfa, walnęła nam wykład, a przez to trudniej mi będzie namówić chłopa na takie karmienie kotów. |
A dawałaś mu do poczytania teksty z barfowego forum? Jest kilka tematów fajnie objaśniających czemu barf jest lepszy od chrupków.
A tak z ciekawości - jakie miała argumenty? Bo ja ostatnio usłyszałam, że barf jest nienaturalny dla kota i nie wiedziałam czy mam się śmiać czy raczej płakać |
Mówiła, że trudno zbilansować i że może być zaburzony stosunek wapnia do fosforu i odwapnienie kości. Odpowiedziałam, że nie zamierzam na pałę karmić samym mięsem, a ludzie w przepisach na barfowym forum dokładnie to wyliczają i przykładają dużą wagę zwłaszcza do stosunku wapnia do fosforu. Czepiała się też, że karmię na razie samym mokrym - ze względu na zęby. Tu akurat się zgodzę, bo mielonka z puszki rzeczywiście zębów nie oczyszcza, ale zamierzam to osiągnąć poprzez podawanie mięsa w kawałkach. Wetka twierdziła natomiast, że sucha karma oczyszcza zęby - gdzie na barfowym forum czytałam, że jest wręcz przeciwnie, obkleja je i powoduje ich psucie.
EDIT: Ninek, a możesz napisać przepis na swoją mieszankę? Robisz na bazie FC? Trochę mnie zmartwiło, że na forum barfowym przepisy z tym preparatem i tak zawierały dodatkowe suplementy.
Dory - Pią Paź 25, 2013 14:15
klauduska napisał/a: | A co do tego BARFa, to nic nie mówiłam Przecież nim karmię również |
Nie, nie, chodziło mi o RC cały czas Odkąd karmisz BARFem, znów wypowiadasz się o RC nie do końca pozytywnie.
To nie moja sprawa, co Twoje koty jedzą, powtórzę. Mnie tylko zastanawia takie chwalenie i krytykowanie na zmianę jednej karmy, która by to nie była
|
|
|