Archiwum - Psiaki XIX
noovaa - Nie Lis 09, 2014 12:14
Sorgen, obserwując bardzo częste zaniedbania weterynarzy, ja też domagałabym się badań.
monisss - Nie Lis 09, 2014 12:28
Trzynastka bez wyników nikt Ci nie odpowie jak będzie się leczyć wątroba. Ja u swojej suki walczę od ponad roku, wyniki nadal fatalne, ale w obrazie USG wątroba prawie bez zmian. I w ciągu roku zmniejszyła się o jakieś 10cm, więc mega postęp. Jest na hepatilu i esetilu complex. A z karm, ja osobiście polecam Royala albo Hillsa, zależy która jej będzie bardziej smakować.
Tak się jakoś złożyło, że od 10 dni mieszka z nami jeszcze jeden potworek...
Trzynastka - Nie Lis 09, 2014 13:15
monisss napisał/a: | Trzynastka bez wyników nikt Ci nie odpowie jak będzie się leczyć wątroba. Ja u swojej suki walczę od ponad roku, wyniki nadal fatalne, ale w obrazie USG wątroba prawie bez zmian. I w ciągu roku zmniejszyła się o jakieś 10cm, więc mega postęp. Jest na hepatilu i esetilu complex. A z karm, ja osobiście polecam Royala albo Hillsa, zależy która jej będzie bardziej smakować.
Tak się jakoś złożyło, że od 10 dni mieszka z nami jeszcze jeden potworek...
[url=http://images68.foto...09m.jpg]Obrazek[/URL] |
Wyniki już mam, są fatalne. Leczenie podjęliśmy, teraz muszę wybrać jakąś karmę...
monisss - Nie Lis 09, 2014 19:51
Trzynastka możesz wrzucić skan wyników? Miała rozszerzone badania czy tylko podstawowe ALKP i AST? Było USG? Generalnie parametry wątrobowe mogą być podwyższone nawet bez chorej wątroby, np. niektórych nowotworach, po sterydach i innych lekach.
Trzynastka - Nie Lis 09, 2014 22:06
Jutro będzie miał robione usg.
Sorgen - Pon Lis 10, 2014 20:45
Jak często i jak podajecie papkę warzywną w barfie? Same warzywa a jeśli tak to jako który posiłek? Czy np. z podrobami? Bo Delt po samych warzywach będzie marudzić że głodna. Dostaje dwa razy dziennie michę. A no i nie wiem czy glony w proszku jej dawać do warzyw czy do mięcha.
monisss - Pon Lis 10, 2014 20:48
Jakiś antybiotyk wprowadzono? Patrząc na poziom neutrofilów toczy się jakiś stan zapalny w organizmie. Nie dostawał ostatnio sterydowych środków przeciwzapalnych? Jakieś objawy niepokojące? Zwiększone pragnienie, ataki padaczki?
Trzynastka - Pon Lis 10, 2014 21:25
monisss napisał/a: | Jakiś antybiotyk wprowadzono? Patrząc na poziom neutrofilów toczy się jakiś stan zapalny w organizmie. Nie dostawał ostatnio sterydowych środków przeciwzapalnych? Jakieś objawy niepokojące? Zwiększone pragnienie, ataki padaczki? |
Codziennie chodzimy na kroplówki, ale zabij mnie nie wiem co mu tam dokładnie podali, nie pamiętam. Nie dostawał żadnych leków. Właśnie objawów brak, jadł mniej, ale on zawsze wybrzydzał. Dopiero po ścięciu okazało się, że jest po prostu żółty. Ataków padaczki brak.
Dziś byliśmy u weta, było wszystko ok, wróciliśmy do domu to chętnie zjadł, a pół godziny później zaczęły się wymioty widać, że się źle czuje. Jak mu nie się nie polepszy, to będziemy jechać gdzieś do całodobowej kliniki. A widać już było poprawę znów będę całą noc czuwać jak głupia. W środę mamy zrobić kolejne badania na wątrobę i zobaczyć czy jest chociaż minimalna poprawa.
Ninek - Pon Lis 10, 2014 21:36
Sorgen, teściowie brata dają codziennie, chyba (tak na 90%) razem z mięsem. Mają szczeniaki więc jedzą 3 razy.
monisss - Pon Lis 10, 2014 21:51
Jest żółty? Śluzówki też ma zażółcone? Pogadaj z wetem czyby nie zrobić parametrów trzustkowych jeszcze dodatkowo. A doraźnie możesz mu podać ranigast na wymioty.
My od roku walczymy z wątrobą, od kilku miesięcy z trzustką, a od 2 tyg. jeszcze z niedoczynnością tarczycy i gronkowcem złocistym, musimy wejść również z lekiem rozszerzającym oskrzela, bo ciężej jej się oddycha. Pocieszające jest to, że przynajmniej nerki ma zdrowe...
Trzynastka - Pon Lis 10, 2014 21:59
monisss napisał/a: | Jest żółty? Śluzówki też ma zażółcone? Pogadaj z wetem czyby nie zrobić parametrów trzustkowych jeszcze dodatkowo. A doraźnie możesz mu podać ranigast na wymioty.
My od roku walczymy z wątrobą, od kilku miesięcy z trzustką, a od 2 tyg. jeszcze z niedoczynnością tarczycy i gronkowcem złocistym, musimy wejść również z lekiem rozszerzającym oskrzela, bo ciężej jej się oddycha. Pocieszające jest to, że przynajmniej nerki ma zdrowe... |
Tak, to był główny powód do zrobienia badań. Spytam się w środę o tą trzustkę, będzie 'mój' wet, a jakoś bardziej mu ufam. Wydaje mi się, że zwymiotował, bo za dużo zjadł. Teraz już wstał, przyszedł się połasić i szukać jedzenia.
To jest pies po przejściach ze schroniska. Tylne łapy ma asymetryczne, jakby po nieleczonym złamaniu. Przejawia agresję, jest niedotykalski. Cholera wie co go już w życiu spotkało i co spowodowało takie zniszczenie wątroby...
monisss - Pon Lis 10, 2014 22:14
To pomyślcie jeszcze o wirusowym zapaleniu wątroby. I USG to zdecydowanie dobry pomysł w tym wypadku, może jakiś zastój w drogach żółciowych, kamienie itp. Trzymam kciuki żeby szybko doszedł do siebie. A jak będą mu upuszczać krew w kierunku trzustki to GGT i ALKP można dorzucić.
Trzynastka - Pon Lis 10, 2014 22:17
monisss napisał/a: | To pomyślcie jeszcze o wirusowym zapaleniu wątroby. I USG to zdecydowanie dobry pomysł w tym wypadku, może jakiś zastój w drogach żółciowych, kamienie itp. Trzymam kciuki żeby szybko doszedł do siebie. A jak będą mu upuszczać krew w kierunku trzustki to GGT i ALKP można dorzucić. |
A powiesz mi jeszcze (jeśli karmisz suchą karmą) chętniej zjadany jest royal czy hill's? Ewentualnie po którym są lepsze efekty?
monisss - Wto Lis 11, 2014 12:06
Suchą karmię, ale dla wrażliwych psów. Hepatic wątrobowy nie powinien być stosowany u psów z niewydolną trzustką, a gastro low fat przy chorej trzustce nie może być stosowany przy encefalopatii wątrobowej. Więc, że tak powiem nie mamy pola do popisu z karmami wet. Hills generalnie jest bardziej smaczny, ale większość naszych pacjentów jest na royalu i dają radę. Poproś weta o próbki i zobacz, która mu bardziej zasmakuje.
wilczek777 - Sob Lis 15, 2014 19:40
Byliśmy pierwszy raz z Nessie na pasieniu owiec...
Nie mam mocy pisać już dzisiaj ale japro z młodą wymiatają.
|
|
|