Archiwum - Koty vol. VI
Journey - Nie Paź 20, 2013 12:52
Hej
Mamy do oddania dwa małe, znalezione kociaki. Mają ok 5-6 tygodni. To bracia. Może tutaj znajdzie się ktoś zainteresowany?
Ninek - Nie Paź 20, 2013 22:48
Ciii, bo dziecko śpi
Polecam powiększyć
mmarcioszka - Nie Paź 20, 2013 23:28
Prawdziwy Mefisto
Dory - Pon Paź 21, 2013 07:09
Ktoś tu zwariował na punkcie kota
Tuś - Pon Paź 21, 2013 07:56
a ja oddałam kolejnego tymczaska do DS. z jednej strony bardzo się cieszę, bo maluch już nie biega po ulicy i nie jest narażony na niebezpieczeństwa. ale z drugiej smutno bez niego to pierwszy tymczasek, który był tak grzeczny. trochę piszczała z niego, taka... mała ciamajdka i te jego pozy przy leżeniu
Ninek - Pon Paź 21, 2013 08:59
Dory napisał/a: | Ktoś tu zwariował na punkcie kota |
Wydaje Ci się
Rano go nie lubię. Obudził mnie dzisiaj sypiąc mi ziemię na twarz. Wlazł do doniczki i stwierdził, że będzie kopał A doniczka stoi na stoliku 30cm od łóżka.
DOPISANE
Czy przed szczepieniem nie powinno się kociakowi zrobić testu na białaczkę? Znajduje różne opinie a sama kompletnie się na tym nie znam.
limomanka - Pon Paź 21, 2013 11:51
Ninek, powiększyłam
serendipity - Pon Paź 21, 2013 12:14
Pamietam, ze juz byl taki temat, ale ostatecznie nie wiem, na czym stanelo
Musze kupic moim ragdollom torbe podrozna, bo z poprzedniej wyrastaja. Nigdy nie mialam dwoch kotow na raz, ale wydaje mi sie, ze chyba lepiej im bedzie w jednej torbie niz w dwoch osobnych? Jesli kazde mialo by swoja, to problem sie rozwiazuje, bo takie bez problemu mozna kupic. Jesli jednak chcialabym miec jedna torbe na dwa dosc duze koty, to co najlepiej wybrac?
Pamietam, ze ktos z Was polecal torbe Trixie, ale nie wiem, czy dla moich kotow nie ebdzie ona za mala. Dzieciaki maja 7 miesiecy, ciagle rosna, a jeden ma 3,5 kilo, natomiast drugi ponad 4...
PALATINA - Pon Paź 21, 2013 13:00
Ninek napisał/a: | Czy przed szczepieniem nie powinno się kociakowi zrobić testu na białaczkę? |
Powinno.
Szczepienie p/białaczce nie należy do najbezpieczniejszych, ze względu na znikomą (ale jednak) możliwość wywołania mięsaka w miejscu iniekcji.
Jeśli kot i tak jest już zakażony, to po co go dodatkowo narażać na coś takiego, jeśli ze szczepienia i tak nie otrzyma żadnych korzyści, a jedynie samo ryzyko?
Ja swoich kotów p/białaczce nie mam zamiaru szczepić.
Do zarażenia niezbędny jest długotrwały i bardzo bliski kontakt (wzajemne wylizywanie się) z chorym kotem.
Ninek - Pon Paź 21, 2013 13:26
PALATINA napisał/a: |
Do zarażenia niezbędny jest długotrwały i bardzo bliski kontakt (wzajemne wylizywanie się) z chorym kotem. |
Serio? Ja byłam przekonana, że to chwila moment
W takim razie też się powinnam zastanowić czy jest sens szczepienia. Młody nie będzie wychodził, przez jakiś czas na pewno nie będzie drugiego kota więc ryzyka zarażenia nie ma.
Orientujesz się może ile mniej więcej ten test kosztuje? Byłam w lecznicy dzisiaj i zapomniałam zapytać.
Na co w takim razie warto szczepić, poza kocim katarem?
klauduska - Pon Paź 21, 2013 13:30
Ninek, szczepi się na podstawowe choroby. I tyle. Szczepi się 2x.
Można i na wściekliznę, ale jak nie będzie wychodził to też nie ma po co.
Reszta szczepionek jest bez sensu.
Ninek - Pon Paź 21, 2013 13:32
klauduska, mi powiedzieli, że białaczka jest podstawowa a jak widać nie jest.
Wścieklizny nawet nie biorę pod uwagę.
klauduska - Pon Paź 21, 2013 13:38
Ninek, nie jest podstawowa. I głupoty gadają w twojej klinice w takim razie.
Tricat to jest np podstawowa szczepionka: pp, calci i herpes [to są podstawowe choroby kotów]
PALATINA - Pon Paź 21, 2013 13:39
Nie, białaczka w żadnym razie nie jest podstawowa (ale szczepionki z nią są sporo droższe, więc wetom opłaca się nimi szczepić).
klauduska - Pon Paź 21, 2013 13:42
serendipity, co to znaczy torba podróżna? Taka do samochodu np? W takiej mogą jeździć, ale nie można w niej kotów przenosić, bo nie są na tyle stabilne.
|
|
|