Archiwum - Koty vol. VI
Ninek - Czw Paź 17, 2013 14:04
| nimka napisał/a: |
czym się różni pręgowany od cętkowanego
|
No jak to czym? Pręgi to pasy a cętki to 'kropki'.
To moje małe chyba też pręgowane jest ale na razie słabo widać.
I też się zastanawiam co mam mu w książeczce wpisać.
DOPISANE
Ktoś tu kiedyś polecał firmę robiącą zabezpieczenia na okna/drzwi. Pamiętam, że mieli fajne zabezpieczenia na uchylne okna ale nie pamiętam kompletnie jaka to firma była. Czegoś sprawdzonego i godnego polecenia szukam.
nimka - Czw Paź 17, 2013 15:54
| Ninek napisał/a: | | nimka napisał/a: |
czym się różni pręgowany od cętkowanego
|
No jak to czym? Pręgi to pasy a cętki to 'kropki'. |
ja na tym, co klauduska określiła jako cętki widzę pasy. Krótkie, ale pasy. A nie cętki. Stąd pytanie.
nezu - Czw Paź 17, 2013 15:57
smeg, marmurek czyli klasycznie pręgowany.
Klasyk
nimka, u cętkowanych kotów pręgi jak najbardziej występują, na łapach, na ogonie, na głowie, ale na bokach "tygrysi" wzór jest przerwany i tworzy nieregularny, cętkowany wzór, stąd nazwa.
Umaszczenie cętkowane nie oznacza, że kot cały jest w kropki, poza tym są cętki mniej, lub bardziej wyszczególnione, wszystko tak naprawdę zależy od kota.
limomanka - Czw Paź 17, 2013 16:07
Ninek, pamiętam, że Solo też miał prążki, kiedy do nas przyszedł. Później mu te prążki zaniknęły (czyżby były właściwe dla kociąt ) i teraz jest aksamitnie czarny.
nezu - Czw Paź 17, 2013 16:18
Na takie zanikające pręgi, cętki i inne znaczenia u zwierząt określanych jako solid, które genetycznie nie są tabby/agouti, mówi się ghost markings.
U niektórych kotów ghost markings nie zanikają także w dorosłym życiu.
Bardzo ładnie widać je też na melanistycznych formach dzikich kotowatych (u młodych zwierząt). Kto widział czarne pantery, a tym bardziej jaguary, ten wie o czym mówię.
http://www.tapetus.pl/181...rna-pantera.php
http://obrazki.4ever.eu/d...de%20172349.jpg przykłady
Ninek - Czw Paź 17, 2013 16:28
Toto na pewno jest 'dymne'? (tak klauduska pisała)
Na niemal całym ciele ma dłuższe białe włoski, w uszach też. Za to wąsy ma idealnie czarne, wszystkie. A pazurki uroczo białe, cudnie to wygląda przy ciemnych łapkach
nezu - Czw Paź 17, 2013 16:33
Czarny dymny, ale z tych mniej posrebrzonych.
Pewnie jak dorośnie, to srebro będzie wyzierać tylko spomiędzy czarnych włosów. Lubię takie koty.
Przy srebrze na solidzie "ghost markings" widać lepiej.
Ninek - Czw Paź 17, 2013 17:40
Śmieszny ma kolor, ciężko mi w ogóle określić ten odcień szarego. Czarny czarny ma tylko pysk i głowę i pręgę na kręgosłupie, reszta szara. Plus dwie białe plamki. Muszka na szyi i plamka na podbrzuszu, która wygląda nieco tak, jak mleko u szczurzych osesków
klauduska - Czw Paź 17, 2013 19:23
Ninek, srebro może wyjść też później jeszcze lepsze. Może, ale nie musi
nimka, o idealnego tygrysa jest dość trudno, bo często pręgi są rozrywane, niepełne. Ale u Buletproof wyraźnie widać cętki jednak
A marmur, to jak już nezu napisała po prostu klasyczne pręgowanie i odpowiada za nie właśnie gen aguti.
Martuha - Czw Paź 17, 2013 20:32
Kochani bezskutecznie od 2 tygodni szukam domu dla kota przybłędy,niestety nie mogę go mieć w domu ani na stałe,ani na tymczas Mam napiętą sytuację z córką i niestety nie mogę,a dwa pies by mi go zjadł...Kot mieszka w piwnicy,codziennie go karmię i przynoszę do domu,żeby choćby załatwił swoje potrzeby fizjologiczne (kot nie wychodzi wcale z piwnicy na dwór-boi się,podejrzewam,że był domowy,bo załatwia się idealnie do kuwety). Ostatnie 6 kotów otruto nam w piwnicy,bo strasznie śmierdziało (załatwiały się i było pełno pcheł),ponoć konały w strasznych mękach kilka dni,a "pan dozorczyni",który nie do końca jest normalny sikał na koty w agonii) Sprawa została zgłoszona do spółdzielni,ale powiedziano mi,że bez dowodów nic nie zrobią...Szok! Kiciak jest młody,to kocur,nie jest agresywny i świetnie dogaduje się z moim mniejszym psem,nie boi się go,ani się nie rzuca.Ogólnie świetny kiciak,gdybym tylko mogła byłby mój,pisałam do TOZ-u ale odzew taki jak zawsze-radź sobie człowieku sam...Jestem gotowa chociaż częściowo,a nawet całość (jeśli nie będzie bardzo dużo) pokryć koszty transportu,jeśli będę w stanie gdzieś w miarę blisko,sama mogę osobiście go zawieźć.Pytałam wszystkich znajomych,dałam ogłoszenia na polkowickiej,legnickiej stroni-cisza! Nie chcę aby go spotkał taki sam los,jak pozostałych,bo mi chyba serce pęknie,a już chodzą słuchy,że chcą zrobić z nim porządek,bo w piwnicy cuchnie....Może ktoś by coś wiedział,słyszał,pomógł,cokolwiek.Sprawa jest pilna i to bardzo! Nie gram na niczyich uczuciach,historia jest prawdziwa,a ja sama już nie wiem co mam robić,myślałam nawet o tym żeby go zawieźć do schroniska,ale powiedzieli mi,że są tak kotami zapełnieni,że go od razu uśpią,a tyle to ja sama mogę zrobić,ale nie chcę,bo może jednak ktoś by go zechciał
http://www.fotosik.pl/pok...b3e99f6852.html
http://www.fotosik.pl/pok...7505bc9a4e.html
Bulletproof - Czw Paź 17, 2013 20:55
| Cytat: | Bulletproof, a ty to raczej cętkowanego masz kociaka, a nie tygrysa |
Dla mnie wszystkie burasy, to takie tygrysowate, nawet jak cętki mają, w końcu paski też mają, przynajmniej moja ma sporo.
Zastanawiałam się nad tym jej cętkowaniem kiedyś (bo z bliska te centki trochę podłużne i nie do końca wyraźne), ale na tym zdjęciu rzeczywiście dość wyraźnie widać.
[ Komentarz dodany przez: Karena: Czw Paź 17, 2013 22:48 ]
Błędy poprawione. - Karena.
klauduska - Czw Paź 17, 2013 21:15
Bulletproof, cĘtki
Zrób zdjęcie jak stoi z boku, popatrzymy, co tam ma
limomanka - Czw Paź 17, 2013 23:51
http://www.tapetus.pl/181...rna-pantera.php ototo - Solo tak wyglądał jeszcze rok temu
quagmire - Pią Paź 18, 2013 07:28
Martuha, a pisałaś do kocich fundacji?
Martuha - Pią Paź 18, 2013 09:39
quagmire, tak wczoraj zbombardowałam chyba kolejnych 20,zaproponowałam,że jeśli nie będzie to jakaś ogromna odległość to dowiozę go na własny koszt i pokryję częściowo,bądź choć na 2 raty kastrację,bo nam i tak w miesiącu ciężko,nawet żeby wolne wydudnić 200zł Trzymajcie kciuki proszę! Dlaczego ja go nie mogę wziąć,bezsensu to wszystko jest....
|
|
|