To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XI

AngelsDream - Śro Sie 10, 2011 17:04

Off-Topic:
Viss, właśnie dlatego, jak sądzę, do dziś boi się wody i brania na ręce, mimo mojej ogromnej pracy, żeby zaufał...

Sysa - Pią Sie 12, 2011 01:21

Zęba Yarpena trzeba wyleczyć kanalowo, bo jest odkryta miazga..
Niestety na 16 sierpnia jesteśmy zapisani do Pani Jodkowskiej na wizytę, a jednocześnie 16 sierpnia to ostatni termin, w którym przed urlopem może zabieg wykonać Pan Kurski.
Oboje weterynarze to stomatolodzy, oboje polecani na dogo... Choć niby bardziej poleca się P. Jodkowską...

Nie wiem co zrobić... ;(

A co mogę napisać, to Dr zaimponował mi swoją uczciwością. Jasno dał do zrozumienia, ze napisze o zębach, tylko to co naprawdę zobaczy. Nie żebym prosiła o jakieś cuda na kiju, wręcz przeciwnie zależy mi na obiektywnej opinii i wiem, ze od niego to właśnie otrzymam.
Przy czym jego zdanie jest dla mnie bardzo wiarygodne, skoro jest przeciwnikiem oszustw. Chciałabym, zeby wszyscy weterynarze mieli takie podejście.

Tess - Pią Sie 12, 2011 08:38

Sysa, ja znam Jodkowską, byłam u niej parę razy, mam też znajomych w klinice na bemowie, więc ja poleciłabym ją. Aczkolwiek Kurskiego znam tylko ze słyszenia, więc ciężko mi ocenić.
W każdym razie wiem, że jeśli o nią chodzi, na pewno będzie dobrze zrobione. :)

babyduck - Pią Sie 12, 2011 09:39

Sysa, koleżanka zabiegowała swoją sukę u Jodkowskiej, bardzo sobie chwali.
Sysa - Pią Sie 12, 2011 10:50

A czy ktoś wie jak u niej jest z zaświadczeniami, że zęby były całe na wystawy? ;)
Journey - Pią Sie 12, 2011 11:12

Sysa, jeden z moich psów ułamał kiedyś ząb - wystarczy zwykłe zaświadczenie od weterynarza, które zawsze zabieram ze sobą, choć nigdy żaden sędzia nie domagał się pokazania papierka.
Sysa - Pią Sie 12, 2011 11:18

Journey, niby tak, ale weterynarz, której najpierw o to spytałam, a ktora była najświeższym świadkiem złamania (przed spacerem wstąpiłam do niej, bo zrobiła błąd w psim paszporcie, poszłam na pechowy spacer i ze spaceru od razu do niej z ułamanym zębem) nie bardzo wiedziała na początku o co mi chodzi. ;)
PALATINA - Pią Sie 12, 2011 17:11

Ja jako wet też nie wiem, o co chodzi. Tzn. nigdy nie widziałam takiego zaświadczenia. To ma jakąś określoną formę mieć?

U Jodkowskiej byłam kilka razy. Jak się Jagnie źle zęby wyżynały, jak po paru latach złamała łamacz (nie usunęłam go jeszcze, choć dr Jodkowska mówiła, żeby to kiedyś zrobić, choć to nie pilne).. i z krzywymi zębami pieska moich rodziców.
Polecam. 8)

Sysa - Pią Sie 12, 2011 17:24

PALATINA, to ma być po prostu stwierdzone przez weta z pieczątką, że ząb był, ale się zmył. ;)
Nie ma żadnych oficjalnych wytycznych jak ma to wyglądać (a szkoda).

A czy złamany łamacz Jagna miała leczony? A jeśli tak to ile pi razy drzwi kosztuje taki zabieg (chodzi mi o leczenie kanałowe) na SGGW?

Oli - Pią Sie 12, 2011 17:50

To jest chyba kwestia obycia w wystawach, bo to tak samo jak ze szczurami (przynajmniej ja to tak rozumiem), że w zaświadczeniu ma być informacja, że wada uzębienia nie jest wrodzona, tylko nabyta np. w wyniku wypadku (jak u szczurów rozerwane uszy, brak kawałka ogona, palca etc.)
Sysa - Pią Sie 12, 2011 17:58

Oli, dokładnie o to chodzi! :)
Pan Kurski mówił, że powstała Komisja Certyfikacji Wad Wrodzonych (i z tego co wyguglałam, to on jest przewodniczacym sekcji stomatologicznej), ale certyfikaty nie maja jeszcze mocy prawnej, bo dopiero w październiku jest konferencja na ten temat czy jakoś tak.

Generalnie to nie wiem czy lepiej zrobić tę operację szybciej u Kurskiego czy poczekać na Jodkowską, którą więcej osób poleca, ale do której możemy czekać i czekać, a ząb zmarnieje...
Kurski podobno czasem kanałowe psuje, ale to opinia z innej lecznicy, więc mało wiarygodna. Za to Pani Jodkowska na pewno zajmuje się i małymi zębami, ale ktoś szukając opinii przede mną wybrał pierwszego z tych lekarzy.

Ja to jednak nie mogę mieć wyboru... :P

Journey - Pią Sie 12, 2011 19:35

Sysa, jeśli leczenie jest konieczne ja bym nie czekała.

A tak z innej beczki...
Zobaczcie tego przystojniaka:

Szuka domu :roll:
Agacia, może chcesz drugie rude do kompletu? :mrgreen:

Tutaj wątek psa: http://www.dogomania.pl/t...howany-z-kotami

3letni, grzeczny samiec, wychowany z kotami. Właścicielom urodziło się dziecko, więc pies już nie jest potrzebny.......

agacia - Pią Sie 12, 2011 20:23

Piękny pies :serducho: Ale póki co nie planuje znów powiększać stada. Na razie mamy ograniczona powierzchnie domu, samochodu i rąk do wyprowadzania :wink:
Fea - Pią Sie 12, 2011 22:08

http://allegro.pl/zaproje...1752364019.html
Znalazłam takie fajne bajery i zastanawiam się nad zamówieniem, bo niektóre są śliczne, a cena przystępna.

Layla - Sob Sie 13, 2011 09:48

Journey napisał/a:
Właścicielom urodziło się dziecko, więc pies już nie jest potrzebny.......
Argh :roll: