Leczenie - Pigment na skórze(narządy rozrodcze)
Kac - Czw Lis 01, 2007 09:34 Temat postu: Pigment na skórze(narządy rozrodcze) Mój szczur ma na lewym jądrze dziwne ciemne zabarwienie, w okolicy przedziałku nawet granatowe, nie wiem czy tak ma być w okresie dojrzewania szczura, czy to objawy jakiejś choroby. Może znaczenie mieć fakt, że niedawno był chory i dostawał antybiotyk w okolice odbytu (obok, trochę niżej), a że czytałem temat "Martwica" to wydaje mi się, że może to być z tym związane. Nie wiem czy mam się obawiać tego, iść do weta
Anonymous - Czw Lis 01, 2007 10:01
Kac napisał/a: | ciemne zabarwienie | na mosznie może być zwyczajnie pigmentem. Jakiego koloru jest szczur?
Kac napisał/a: | nawet granatowe, | granatowe jak siniak? Niepokojący jest ten opis. Czy są jakieś zmiany na skórze w tym miejscu, jakaś narośl może, czy tylko skóra ma inny kolor? Zrób zdjęcie i wklej tu!
Kac napisał/a: | był chory i dostawał antybiotyk w okolice odbytu (obok, trochę niżej) | Na co był chory, jaki lek dostawał i dlaczego na boga w takie miejsce????! Zastrzyki podskórne robi się w okolicach karku, ewentualnie w dolnej części pleców, na dupce. Ale nigdy tak nisko. Kac napisał/a: | czytałem temat "Martwica" to wydaje mi się, że może to być z tym związane | zanim pojawi się łyse miejsce po martwicy, musi się zrobić strupek. Ale nie jest on granantowy...
Zrób dokładne zdjęcie i pokaż.
Anonymous - Czw Lis 01, 2007 10:08
A ja pamiętam, że Dory miała podobry problem z panem z miotu "O". Może warto zapytać co ona z tym zrobiła?
LunacyFringe - Czw Lis 01, 2007 10:39
Hmm ja wiem , że mój Luno coś takiego ma i chyba trochę Nero , z tymże on to miał odkąd mu jajka zeszły Ale nie wygląda to jakoś strasznie , po prostu takie cuś ma . Luno ma z jakieś 4 miesiące może 5 .
Nisia - Czw Lis 01, 2007 10:45
Ja się spotkałam z takimi opisami przy krwiakach i martwicy jąder. Oba przypadki sa bardzo poważne, bolesne dla szczura i mogą zagrażać jego życiu.
Przejdź sie do weta znającego się na szczurach, może być niezbędna kastracja. Skąd jesteś?
Kac - Czw Lis 01, 2007 13:06
Viss napisał/a: | Na co był chory, jaki lek dostawał i dlaczego na boga w takie miejsce? |
Może i dostawał w pupe, dokładnie tego nie jestem w stanie opisać, to było jakieś 2 tyg. temu, wydawało mi się, że dostawał jakby troszkę obok ale głowy nie dam. Miał jakieś perfidne przeziębienie, kaszlał i prychał.
Viss napisał/a: | zanim pojawi się łyse miejsce po martwicy, musi się zrobić strupek. |
strupka raczej nie miał, nie wiem jak to u szczurów wygląda, ale przyglądam mu się i nie zauważyłem
Nisia napisał/a: | Ja się spotkałam z takimi opisami przy krwiakach i martwicy jąder. Oba przypadki sa bardzo poważne, bolesne dla szczura i mogą zagrażać jego życiu.
Przejdź sie do weta znającego się na szczurach, może być niezbędna kastracja. Skąd jesteś? |
Leon zachowuje się normalnie, je, pije, bawi się, nie sprawia wrażenia jakby coś go bolało. Prawdopodobnie udam się do lecznicy dla mały zwierząt w Rzeszowie, w moim mieście jest dwóch albo trzech weterynarzy, którzy zajmują się szczurkami (ale zajmują się głównie większymi zwierzętami), a więc jeśli w gre wchodziłaby kastracja to wolałbym, żeby robił to ktoś kto się naprawdę na tym zna i na codzień zajmuje się gryzoniami.
LunacyFringe - Czw Lis 01, 2007 13:28
Hm mój też ma coś takiego , ale miał to odkąd mu jajka zeszły
Kac - Czw Lis 01, 2007 13:40
No to ja nie wiem czy mam się tego obawiać, udać do weterynarza, kastrować, czy jest to naturalna część rozwoju szczurka, który jest teraz w fazie dorastania.
Layla - Czw Lis 01, 2007 14:14
Dla mnie to wygląda jak pigment.
Kac - Czw Lis 01, 2007 14:23
Layla napisał/a: | Dla mnie to wygląda jak pigment. |
Oby, to jest mój pierwszy szczur (od czegoś trzeba zacząć) i wszelkie zmiany w jego wyglądzie czy zachowaniu mnie niepokoją, proszę zrozumieć.
falka - Czw Lis 01, 2007 14:28
Kac, mi też wydaje się że to pigment, moja czarna szczurcia miała takie plamy na całej skórze po wzięciu jej ze sklepu, bo miała pasożyty i tam gdzie skóra się goiła były takie granatowe skupiska pigmentu - ja od razu do weta no i dowiedziałam się, że to pigment Później ładnie zarosła futerkiem i nawet nie wiem czy jeszcze ma takie ciemniejsze plamki.
Layla - Czw Lis 01, 2007 15:06
Mój Ludwik ma czarno-różowe jajka
Oli - Czw Lis 01, 2007 16:46
Tez mi sie wydaje ze to pigment, zwlaszcza ze pigment na futrze schodzi mu do nasady ogona az (tak przynajmniej na zdjeciu wyglada). Moj Rysio ma fioletowo-czarne jajka i jest ok.
Kac - Czw Lis 01, 2007 17:59
Całe szczęście, nie wiedziałem co jest grane gdy zobaczyłem na jego jajach czarną plamę, no mam nadzieje, że jest jak mówicie, tym bardziej, że nie zachowuje się inaczej- jak w czasie choroby czy jakby go coś bolało. Thanks.
Anonymous - Czw Lis 01, 2007 19:47
Olimpia napisał/a: | Tez mi sie wydaje ze to pigment, zwlaszcza ze pigment na futrze schodzi mu do nasady ogona az (tak przynajmniej na zdjeciu wyglada). Moj Rysio ma fioletowo-czarne jajka i jest ok. | Zgadzam się w pełni. A mogło się pojawić dopiero teraz, gdy jajeczka zeszły i moszna po prostu zaczęła być widoczna.
Ale obserwuj jeszcze. Jeśli nie będzie się z tym miejscem działo nic innego (np. zmiana skórna, chropowata, twardsza skóra, pomarszczona tylko w tym miejscu, łysienia, cokolwiek), to upewnimy się tylko, że to pigment.
|
|
|