Klatki i wyposażenie - Idealna klatka dla staruszków
jolaada - Pon Lip 23, 2012 10:22 Temat postu: Idealna klatka dla staruszków Myślę,że temat się przyda a jeśli już istnieje to proszę o przeniesienie.
Zakładam nowy wątek, bo klatki dla maluchów takowy już mają. Proszę podzielcie się doświadczeniami. Nie potrafię odszukać informacji na temat maksymalnych rozstawów pęrtów, które nie dotyczą smarków Czy 2,5 cm to zbyt dużo?
Szukam klatki dla sporego stadka, kobietki w wieku słusznym. Klatka dla królika ale co dalej?Wrzućcie zdjęcia "domów spokojnej starości". Obniżamy loty, więc przenosimy wszystko na dno klatki, czy raczej stopniujemy sprzęty nie wymuszając wspinania? Oglądałam królikówki 100 i 120, nawet 140, lub narożna dla świnek w zooplusie....???
Karena - Pią Lut 15, 2013 13:32
Podbijam.
Jeszcze do listy dopisałabym chyba Casitę.
Rozglądam się za klatką dla emerytek i wszelakie pomysły klatkowe trochę by podratowały sytuację
Ninek - Pią Lut 15, 2013 13:42
U nas idealnie spisywała sie ta setka: http://img714.imageshack....15/25636278.jpg
Można ją bardzo fajnie urządzić dla dziadków (dwa tarasy ferplasta wchodzą). Ma łatwy dostęp do środka i ogólnie ja ją uwielbiam, pomijając niestety ocynk
Pyl - Pią Lut 15, 2013 17:37
Ja mam 4 klatki nadające się na geriatrie (przed chwilą napisałam, że dwie, i poszłam szukać zdjęć... tia...):
królikówka 120-tka IDEAŁ! (stary Ferplast, już nieprodukowany, ) - polecam na 100%, może można gdzieś jeszcze takowego kupić.
Zalety: malowana, duże drzwiczki na górze, duże na froncie (szczur może po nich wyjść z klatki - w Casicie się tak nie da), kuweta jak do Casity, więc można (drogo) dokupić.
Wady: odstęp 2cm
Na 6 ogonów spokojnie.
Zdjęcie jeszcze w fazie "nie geriatria", teraz jest mniej wyposażenia, więcej "ułatwiaczy".
Beza, 80 cm długa, nieznanego producenta, czasem z rzadka występuje na allegro (ja tak kupiłam).
Zalety: malowana, duże drzwiczki na górze, duże na froncie (szczur może po nich wyjść), bardzo stabilna i trwała
Wady: odstęp 2cm
Na 2 ogony.
Alaska z zooplusa 85 cm długa
Beza w wersji dla maluchów, żeby nie uciekły między prętami. Klatka dobra jako "druga" zarówno na przechowanie maluchów przed dołączeniem jak i dla geriatrii.
Zalety: malowana, duże drzwiczki na górze, duże na froncie (szczur może po nich wyjść), nadaje się dla małych i na łączeniówkę
Wady: jakość - część egzemplarzy przychodzi powyginana
Na 2-3 ogony.
Qadrix, czyli obcięta XL-ka
Duża klatka, nieco trudna w obsłudze (potrzebne długie hamaki), ale dobrze można wykorzystać przestrzeń używając tarasy ferplastowe.
Zalety: malowana, duże drzwiczki na górze, duże na froncie (szczur może po nich wyjść),
Wady: kształt - zajmuje pół pokoju.
Na 6 ogonów spokojnie.
natkapatka - Pią Lut 15, 2013 19:20
pooglądajcie klatki w tym katalogu
http://ppi100.pl/Katalog-..._Industries.pdf
Ja zamówiłam od nich klatkę i właśnie składam.....
rudziak - Sob Lut 16, 2013 14:50
Pyl czy Alaska nadaje się tylko dla staruszków lub młodziaków (taka klatka tymczasówka, czytałam twoją recenzję)? Nie sprawdziła by się jako stała klatka dla 3 szczurów?
Karena - Sob Lut 16, 2013 15:29
Fajnie by było gdyby osoby posiadające starsze stada opisały/ pokazały zdjęcia jak wyglądają 'siedziby seniorów'.
Pyl, wiedziałam, że mogę na Ciebie liczyć
Coraz silniej przekonuje mnie Alaska.
Devona - Sob Lut 16, 2013 15:33
Ja postaram się w wolnej chwili zrobić zdjęcia Igorowi i napisać krótką recenzję, co prawda nie mam geriatrii, bo już niestety w całości za TM, ale klatka jest rewelacyjna i super sprawdzała się w przypadku starszych szczurów, teraz służy młodym tymczasowiczom .
Pyl - Sob Lut 16, 2013 17:20
rudziak, dla mnie na 3 aktywne, pełnowymiarowe samce może być ciut mała, choć wg "starego" kalkulatora 3 samców wejdzie a ja mam spaczony gust w tym zakresie. Dla 3 samic lub 3 staruszków bez żadnego problemu. Jako główna klatka też może być - mam chyba za duże stado, żeby myśleć w tych kategoriach o tak małych klatkach Tyle, że jest niska - nie każdy to lubi (ja akurat tak). Zawsze możesz wpaść z wizytą i zobaczyć "w realu".
Karena, staram się jak mogę - kocham klatki
I to tylko napisz w uwagach przy zamówieniu, że ma być niepogięta
pszczoła - Sob Lut 16, 2013 17:31
Pyl napisał/a: | o tylko napisz w uwagach przy zamówieniu, że ma być niepogięta |
najwyżej będzie miała części zapasowe
Pyl - Sob Lut 16, 2013 17:35
Off-Topic: | pszczółka, coś w tym jest. Ja na tym wyszłam najgorzej, bo moja przyszła całkiem niezła i nie reklamowałam |
jancia - Sob Lut 16, 2013 20:24
Odnośnie klatek w której może mieszkać stado mieszane (staruszki + młodzież ) to polecam Tommy T3, tylko nie mogę znaleźć info czy klatka jest w dalszym ciągu produkowana W zooplus z Marchioro jest już od jakiegoś czasu tylko "Igor". Na włoskiej stronie jest podobna z oznaczeniem "C3" http://www.marchioro.it/e..._cavie_pg3.html
Zalety : tarasy można powiesić nisko, dzięki czemu szczur może spokojnie podejść na górę, duże wygodne drzwiczki od frontu, wygodna i łatwa w sprzątaniu, wygodna w urządzaniu. Dzięki poziomom szczurek nie spadnie z dużej wysokości oraz może wygodnie sobie podejść do góry. Młodzież ma dużo frajdy i przestrzeni do latania, a dziadki do leżakowania. Można korzystać z dowolnej ilości poziomów ( przy 4 szczurach wystarczają im 2)
Wady : Jest bardzo duża, więc potrzeba na nią sporo miejsca ( u mnie stoi na komodzie, bo miałam wybór - albo komoda , albo klatka ) . Konieczność stosowania kuwet wewnętrznych żeby żwir się nie sypał z góry na dół (ale to też zaleta- mniej sprzątania dla mnie ) Odstęp 2,1 cm.
wuwuna - Sob Lut 16, 2013 20:28
jancia, tommy T3 nie nadaje się dla młodych szczurów, bo wyjdą. A odstępy są większe niż 2 cm.
jancia - Sob Lut 16, 2013 20:44
Wunia ja mam na myśli już takie odchowane 4-5 mies. Moje zamieszkały w niej jak miały pół roku i najdrobniejszy miał 380 gram wagi. Wiadomo, ze bejbis mieszkałyby osobno do czasu osiągnięcia odp rozmiarów.
EDIT : poprawiłam na młodzież. lepiej brzmi i nie sugeruje jak wcześniej szczurzych bejbisów
wuwuna - Sob Lut 16, 2013 21:14
jancia napisał/a: | EDIT : poprawiłam na młodzież. lepiej brzmi i nie sugeruje jak wcześniej szczurzych bejbisów | jancia, tak jest lepiej.
Bo są tacy jak ja co potrzebują od razu mieć klatkę odpowiednią, a nie kombinowania sto pięćdziesiąt razy. Do tego są samice co mają ponad pół roku i mogą wychodzić. Więc to w zależności od posiadanych zwierząt.
|
|
|