|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Wpływ leków na szczury |
Autor |
Wiadomość |
mika
|
Wysłany: Nie Maj 25, 2008 19:08 Wpływ leków na szczury
Zwierzątka: szczurki chomiki koty |
|
|
Przeczytalam ze enrofloksacyna nie powinna byc podawana ciurkom. zastanawiam sie dlaczeego? pani weterynarz dala mojemu wlasnie to i teraz sie zastanawiam czy mu dac? dodam ze Maniuś (bo tak ma na imie szczurek) mial zaropiale oczka, porfiryne z noska i najprawdopodobniej cos z gornymi drogami oddechowymi |
_________________ "dziękuję Wam, za to że nie boję się życia!" |
Ostatnio zmieniony przez AngelsDream Nie Maj 25, 2008 20:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Maj 25, 2008 19:31
|
|
|
mika napisał/a: | przeczytalam ze enrofloksacyna nie powinna byc podawana ciurkom. | gdzie to przeczytałaś?
Enrofloksacyna jest jednym z popularniejszych antybiotyków podawanych szczurom w całej Polsce i nie tylko. |
|
|
|
|
Mangalarga
|
Wysłany: Nie Maj 25, 2008 19:36
|
|
|
Na ratguide.com jest napisane, żeby nie podawać samicom w ciąży i karmiącym oraz młodym poniżej 4-ego miesiąca. W innych przypadkach raczej nie ma zastrzeżeń.
Pogrzebałam trochę |
_________________ Ze mną: Ilo, Emi
Za TM [*]: Tequila, Nezu, Panya |
|
|
|
|
mika
|
Wysłany: Pon Maj 26, 2008 19:27
|
|
moj ogonek ma 2 miesiace. a czytalam na innym frum. ze rzekomo jest szkodliwa i podaje sie ja w ostatecznosci |
|
|
|
|
mataforgana [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Maj 26, 2008 19:42
|
|
|
enro przez wszystkich wetów, z jakimi miały styczność moje ogony, jest uważana za najbezpieczniejszy antybiotyk dla szczurów... |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Maj 26, 2008 19:44
|
|
|
mika napisał/a: | a czytalam na innym frum. ze rzekomo jest szkodliwa i podaje sie ja w ostatecznosci | więc najwyraźniej jest to kompletna bzdura, a inne forum wprowadza w błąd. |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Pon Maj 26, 2008 19:50
Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki |
|
|
Enrofloksacyna podana pred 3 miesiącem życia może uszkodzić chrząstki stawowe i upośledzić wzrost szczura, ale oprócz tego nie jest szkodliwa bardziej niż inne leki. |
_________________ Baaj, Celar i Wyjątki
Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
mika
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 07:44
|
|
no i teraz nie wiem co zrobic:( |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 07:45
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
mika, w jakim wieku jest szczur? Naprawdę enrofloksacyna jest jednym z bezpieczniejszych antybiotyków dla szczurów. |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
|
mika
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 07:47
|
|
Layla, juz pisalam ze ma dwa mieiace... |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 07:49
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
mika, przepraszam, nie doczytałam.
No cóż, teoretycznie nie powinno się w tym wieku, ale moja Bianca była tym leczona jak miała 2 miesiące i nic jej po tym nie było. |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 08:16
|
|
|
Lekiem na słabe przeziebienia jest Ditrivet. Można zasugerowac wetowi. |
|
|
|
|
Nisia
ofiara losu
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 09:47
Zwierzątka: ogony |
|
|
mika napisał/a: | moj ogonek ma 2 miesiace. |
No to enrofloksacyny nie powinien dostawać. Poza Ditrivetem możersz też podyskutować z wetem o Ceclorze. |
_________________ Wśród Aniołków: Henia, Fatka, Alif Matsura, Hela, Lola, Beba, Iskierka, Šamsi, Tomiś, Calypso, Tamarka, Morelka, Szpulka, Śliwka, Ahirka i Zdenka |
|
|
|
|
nika22
|
Wysłany: Sob Sie 13, 2011 21:13
|
|
|
enrofloksacyna jest popularna i dobra
ale dla młodych rosnących organizmów jest niewskazana nie tylko przez wpływa na chrząstki , ale wpływa ujemnie na różne narządy może powodowac później różne niewydolności...
Moja Kuki w wieku 2 miesięcy miała podawany Baytrill przez 5 dni...i od tamtej pory już zawsze była słabsza choc zapalenie płuc zostało wyleczone. Teraz gdy miała już rok jej stan nagle się pogorszył. Okazała się że ma niewydolność nerek i musiałam podjąć decyzje o jej uspieniu. Gdybym wiedziała wczesniej że Baytrill to enro i gdybym w październiku ubiegłego roku była już po kursie farmakologii może dziś moja szczurcia by żyła. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|