|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Przesunięty przez: Karena Pon Mar 26, 2012 12:03 |
Nieznane dotąd zdolności szczurów |
Autor |
Wiadomość |
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 15:20 Nieznane dotąd zdolności szczurów
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
Cytuję za portalem www.o2.pl
Policja kolumbijska ma nowych sprzymierzeńców w walce z terroryzmem - tresowane szczury, które potrafią wykrywać ładunki wybuchowe - podała w sobotę kolumbijska telewizja RCN.
Po trzech latach nauki siedem szczurów potrafi wskazać materiały wybuchowe z dokładnością 98% - powiedział telewizji oficer policji odpowiedzialny za program. Wyjaśnił, że zwierzęta sygnalizują obecność niebezpiecznych przedmiotów, stając na tylnych łapach.
Już wkrótce wyszkolone okazy mają trafić do Meksyku i Hiszpanii, gdzie zaprezentują swe niezwykłe zdolności.
Uczestnicząca w programie biolog Elsa Cifuentes powiedziała, że potomstwo wyszkolonych szczurów prawdopodobnie dużo szybciej niż rodzice posiądzie umiejętności wykrywania ładunków.
Mój dopisek: zwróćcie uwagę, że szczur wskazuje ładunki po TRZECH latach nauki. Ileż one żyją tam? |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
Ostatnio zmieniony przez magnes Pią Cze 24, 2011 18:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Eruntale
Herr Siersc
|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 15:26
|
|
|
Podejrzewam ze to szczury gambijskie, a nie laboratoryjne |
_________________ way hay and up she rises! |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 15:28
|
|
Eruntale, no właśnie lakoniczny ten artykuł, nie mówi, jakie to szczury. Niemniej jednak jestem pod wrażeniem |
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
|
Sztwiara [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 15:36
|
|
|
Layla napisał/a: | Mój dopisek: zwróćcie uwagę, że szczur wskazuje ładunki po TRZECH latach nauki. Ileż one żyją tam? |
To było pierwsze, na co zwróciłem uwagę. Nauczyły się i zaraz pozdychają?
BTW - jak długo żyją te gambijskie? |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 15:44
|
|
Sztwiara napisał/a: | Nauczyły się i zaraz pozdychają? |
Nie, ja wywnioskowałam, że uczą się trzy lata i potem "pracują". W międzyczasie uczą się ich dzieci, uczą się szybciej, bo rodzice im też przekazują. Tak ja to zrozumiałam. |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 18:13
|
|
|
Layla, czytałam o tym wcześniej już, to są te większe szczury gambijskie. Piękne swoją drogą. Można je chyba znależć na youtube. |
|
|
|
|
PALATINA
[']
|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 18:19
Zwierzątka: pies, 2 koty, 2 knurki morskie... i rybeczki :) |
|
|
Więc ile one żyją?
A może chodzi o to, że ogólnie badania i szkolenia trwały 3 lata, nie że konkretny osobnik tyle się uczy, tylko że eksperyment z wykorzystaniem szczurów tyle trwał zanim go zastosowano w praktyce (w między czasie wytresowano już kolejne pokolenia szczurów)? |
|
|
|
|
Asaurus
Arg!
|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 20:58
Zwierzątka: Raum,Godryk,Fejn,Qworonog,Castiel,Inias,Lugh,Liczący,Lekki |
|
|
Ja to zrozumiałem tak samo jak PALATINA, że cały projekt trwa od trzech lat. I to raczej ludzie uczą się jak wytrenować szczury do znajdowania ładunków. Gdyby pojedyńczego szczura trzeba było uczyć 3 lata to nie miałoby większego sensu w zastosowaniu praktycznym. Także bym obstawiał, że chodzi o szczury gambijskie lub jeszcze jakieś inne ale z tych większych [może to jakieś kolumbijskie szczury] bo moim zdaniem dużą przeszkodą w komunikacji jest różnica wielkości człowieka i szczura dużo bardziej niż same możliwości mentalne samych szczurów.
edit:
http://en.wikipedia.org/wiki/Gambian_pouch_rat
Napisali podobną rzecz o trenowaniu metodą klikerową tych szczurów do wykrywania ładunków wybuchowych. |
|
|
|
|
ciacho
|
Wysłany: Pon Maj 26, 2008 21:13
|
|
|
nawet jak projekt trwał 3 lata to pierwsze szczury długo nie popracowały |
|
|
|
|
littlethings
|
Wysłany: Pon Maj 26, 2008 22:17
Zwierzątka: 2 kluseczki ;) |
|
|
o matko mogą ważyć do 4 kg |
_________________ Przeniósł się szczur do miasta, rozejrzał się z wolna,
Patrzy - a za nim drepcze mała myszka polna.
Wtedy szczur oburzony rozdarł na nią pyska:
- To straszne, jak ta wiocha do miasta się wciska! |
|
|
|
|
L.
wtulony kropek.
Zaproszone osoby: 21
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 13:27
|
|
|
littlethings, ale nie te nasze tylko gambijskie.
Nasze jak ważą kg to często jest to szczur bardzo otyły, a nie ważący tyle sam z siebie. |
|
|
{VeTeR}
http://veter.pl
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 15:51
Zwierzątka: Strelok, Prypeć |
|
|
http://youtube.com/watch?v=_eAGtAYW6mA
troszke to smiesznie wyglada, juz latwiej/szybciej by bylo z wykrywaczem metali a nie szczurki narazaja na rozryw |
|
|
littlethings
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 19:38
Zwierzątka: 2 kluseczki ;) |
|
|
L., no wiem wiem właśnie o te mi chodziło ale dzięki |
_________________ Przeniósł się szczur do miasta, rozejrzał się z wolna,
Patrzy - a za nim drepcze mała myszka polna.
Wtedy szczur oburzony rozdarł na nią pyska:
- To straszne, jak ta wiocha do miasta się wciska! |
|
|
|
|
TarI
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 20:48
Zwierzątka: Dwa-Golaski,Bullka,Bokserek,dwa-kociaki i Kundelek |
|
|
te szczury zyja do lat 16. sa bardzo przyjacielskie,dosc terytorialne, bardzo inteligentne. ciekawe czemu u nas ich jeszcze niema? podbno bardzo kiepsko sie rozmnazaja. |
_________________ "Kiedy ludzie jedzą mięso zwierzęta-płaczą!!!"
"Powstanie bullteriera było nieuchronne-świat przecież zawsze potrzebował odrobiny sportowego piekna"
(Eva Weatherill Souperlative Kennel)
|
|
|
|
|
Mangusta
ICanHasASnake!
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 20:52
|
|
|
TarI napisał/a: | ciekawe czemu u nas ich jeszcze niema? | bo oswojenie takiego szczura to nie kwestia kilku tygodni i paru lekkich ugryzień tylko mnóstwo ciężkiej pracy, poważne rany plus świadomość że ten szczur tak naprawdę nigdy nie będzie aż tak oswojony jak nasze "przytulaki". te szczury wymagają naprawdę dobrego, konsekwentnego właściciela i nie każdy się dla nich nadaje. |
_________________ Gadzinowe: Haribo, Gary; Czterokołowe: Hondziaszek, Granatowa Krowa |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|