|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Samiczki do dojrzałego samca |
Autor |
Wiadomość |
radek_z
|
Wysłany: Nie Wrz 14, 2014 19:47 Samiczki do dojrzałego samca
Zwierzątka: Samców sztuk dwa:) |
|
|
Do tego tygodnia miałem dwa samce w podobnym wieku (Pixie i Dixie). Niestety Pixie odszedł dość młodo, bo w wieku zaledwie rok i trzy miesiące (to już oddzielny temat dlaczego). Drugi chłopak jest z innego miotu (młodszy o około 1,5 tygodnia) więc może cieszyć się zupełnie innym, lepszym zdrowiem niż Pixie. Na dobrą sprawę może żyć jeszcze rok i więcej, więc kawał szczurzego życia przed nim. Nie chcę żeby był sam, dlatego chce dokupić jakieś dzieciaczki i je połączyć.
Problem w tym że chciałbym dokupić dwie-cztery dziewuchy. Czy jeśli połączyłbym mocno dojrzałego samca (niedługo będzie miał rok i cztery miesiące) z młokoskami takimi jak się kupuje maluchy (powiedzmy w wieku 5-6 tygodni) to jest ryzyko że zdoła on jeszcze je zapłodnić?
Kiedyś w sumie próbowałem rozmnożyć swoją roczną samiczkę z samcem starszym o trzy miesiące, ale pomimo że doszło do kopulacji to nic z tego nie wyszło. Więc może prawie półtora roczny samiec może bezpiecznie razem koegzystować z młodymi samiczkami?
Proszę o rady bardziej doświadczonych. |
|
|
|
|
ayar
|
Wysłany: Nie Wrz 14, 2014 19:54
|
|
|
Zapłodni je właściwie na 100% i to nie raz. To nie jest dobry pomysł. Jeśli chcesz mieć mieszane płciowo stado, to zdecydowanie lepiej, żeby samiczki (lub samczyk) były wykastrowane. |
|
|
|
|
Szczurówka
|
Wysłany: Nie Wrz 14, 2014 20:15
Zwierzątka: .... |
|
|
Ja bym wykastrowała samca jeśli miałby być do samiczek dołączany. |
_________________ ... |
|
|
|
|
angelus
garota
|
Wysłany: Nie Wrz 14, 2014 20:45
Zwierzątka: szczurowadła |
|
|
radek_z, koniecznie musisz wykastrować samca, jak zamierzasz go łączyć z samiczkami.
ayar, ma całkowitą rację! zapłodni je i to nie raz, a nie wolno Ci do tego dopuścić! |
_________________ angelusowe aniołki
Zdecydowanie za szybko opuściły ten świat, ale nigdy nie opuszczą mojego serca...
Denga, Dżuma, Sepsa, Ebola, Plaga, Vena, Febra, Xerxes, Yakuza, Coma, Coli
|
|
|
|
|
L.
wtulony kropek.
Zaproszone osoby: 21
|
Wysłany: Nie Wrz 14, 2014 20:48
|
|
|
Musisz się zdecydować, masz kilka wyjść.
1)Mieć dwa stada różnopłciowe i bezwzględnie pilnować aby nie miały ze sobą styczności
2)Zdecydować się na konkretną płeć
3)Samca bezwzględnie wykastrować i po miesiącu dołączyć do samiczek. |
|
|
radek_z
|
Wysłany: Pon Wrz 15, 2014 02:02
|
|
No szkoda. Liczyłem na to że 1,5 roczny samiec nie będzie już "groźny" dla młodych samiczek .
W takim razie chyba jednak postawię na chłopaków. |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Pon Wrz 15, 2014 08:40
Zwierzątka: brak |
|
|
1,5-roczny szczur wcale nie jest stary, to dopiero połowa jego życia Poza tym samce większości gatunków zachowują płodność do późnej starości, np. 80-letni mężczyzna też może zapłodnić kobietę. To samice tracą płodność wcześniej, ale u szczurów ruje potrafią występować nawet w przypadku ponad dwuletnich samic. |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
nimka
|
Wysłany: Pon Wrz 15, 2014 11:00
Zwierzątka: Pies, 3 Koty + u rodziców: Kot i Pies |
|
|
smeg napisał/a: | To samice tracą płodność wcześniej, ale u szczurów ruje potrafią występować nawet w przypadku ponad dwuletnich samic. |
Albo u samic, które kilka godzin wcześniej miały usuwane guzy i wyglądają jakby nie żyły od jakiegoś czasu (to moja Oliwka) |
_________________ Nasz wątek: [KLIK] |
|
|
|
|
Cegriiz
Avaria
|
Wysłany: Pon Wrz 15, 2014 21:22
Zwierzątka: Kupa szczura i cztery myszy |
|
|
Moja Tilia ma 2 lata i 9 miesięcy i wciąż ma ruje |
_________________ Moje ogony
|
|
|
|
|
radek_z
|
Wysłany: Wto Wrz 16, 2014 19:23
|
|
A co ogólnie mi radzicie. Dokupować mu towarzystwo czy zostawić samego? Ja raczej uważam że szczurek jest jeszcze młody, kupa życia przed nim i smutno będzie mu samemu. |
|
|
|
|
limomanka
Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Wto Wrz 16, 2014 19:46
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
radek_z, żaden szczur nie powinien być sam. Zajrzyj na SzczurzeAdopcje (fb) i do naszego działu Oddam - może znajdziesz chłopca w podobnym wieku, czego bardzo życzę |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Wto Wrz 16, 2014 19:47
Zwierzątka: brak |
|
|
radek_z, nie dokupować, ale adoptować owszem Zwłaszcza, że szczurka w podobnym wieku łatwiej znaleźć wśród ogłoszeń adopcyjnych, niż w sklepie. Twój szczurek ma jeszcze co najmniej rok życia przed sobą przy dobrych wiatrach i szkoda, żeby był sam. Jeśli planujesz przygarnąć maluszka, to najlepiej będzie wziąć od razu dwa - żeby po odejściu starszego kolegi któryś z nich nie został znowu sam w młodym wieku. |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|