|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Ryby i owoce morza w diecie szczurów - temat ogólny |
Autor |
Wiadomość |
Chesti
bez kija nie podchodź
|
Wysłany: Sob Lis 25, 2006 11:55 Suszone rybki i krewetki / Paluszki krabowe
Zwierzątka: Odeszły na zawsze... Bakuś, Toffik, Batman i Che :( |
|
|
Podajecie swoim ogonom?
Moje chłopy się tym zajadają. Krewetki dodaję do miseczek z karmą (co 2/3 dzień), a rybki podaję od czasu do czasu każdemu szczurowi do pysia.
Te które ja mam, produkuje firma KATRINEX z Sosnowca. Kosztują (zależnie od wielkości opakowania): suszona rybka (stynka) od 2 do ok.10zł, suszona krewetka od 5 do ok. 15zł
Śmierdzą i wyglądają paskudnie, ale są zdrowe i ogony bardzo je lubią |
_________________ CHE (dumbo rex russian blue blazed berkshire)
Za tęczowym mostem: BAKUŚ (*.06.2005 - 3.09.2007), TOFFIK (*.10.2005 - 21.01.2008), BATMAN (Ballentines of Zirrael) (4.07.2006 - 6.04.2009), CHE GUEVARA Rat`s Troop (7.09.2006 - 7.05.2009) Żegnajcie... nikt was nie zastąpi ((((
|
Ostatnio zmieniony przez H. Śro Sty 28, 2009 13:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
devilline
superfrajer.
Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 17 Lis 2006 Posty: 1641 Skąd: Czerwionka-Leszczyny/Rybnik
|
Wysłany: Sob Lis 25, 2006 11:56
Zwierzątka: kot. |
|
|
moi jeszcze nie jedli...
a podajesz im takie kupowane w zoologu, jak rozumiem? |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
|
Wysłany: Sob Lis 25, 2006 12:00
Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki |
|
|
Chesti, moje czasem dostają wędzona makrelę, bo jakbym nie dała, a sama jadła, to byłby foch stulecia. |
_________________ Baaj, Celar i Wyjątki
Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Sob Lis 25, 2006 17:02
|
|
|
Moje tez tej samej firmy co Chesti suszone rybki.... i zawsze zaczynaja od glowy |
|
|
|
|
Chesti
bez kija nie podchodź
|
Wysłany: Sob Lis 25, 2006 22:20
|
|
AmericanIdiot napisał/a: | a podajesz im takie kupowane w zoologu, jak rozumiem? |
Tak Są do kupienia w zoologach, jedna pani strasznie się śmiała jak powiedziałam, że dla szczurów. Stwierdziła, że szczury tego jeść nie będą, bo szczury jedzą ziarna Cóż... jakoś jedzą.
AngelsDream, oj tak hehe, dlatego ja jem zawsze cichaczem gdzieś w kuchni
Matyldo moje też zaczynają od głowy... zawsze |
Za tęczowym mostem: BAKUŚ (*.06.2005 - 3.09.2007), TOFFIK (*.10.2005 - 21.01.2008), BATMAN (Ballentines of Zirrael) (4.07.2006 - 6.04.2009), CHE GUEVARA Rat`s Troop (7.09.2006 - 7.05.2009) Żegnajcie... nikt was nie zastąpi ((((
|
|
|
|
|
Cola
dumny student wet :D
|
Wysłany: Nie Lis 26, 2006 17:43
Zwierzątka: kot |
|
|
taki instynkt
miałam kiedyś myszoskoczki
jak im nałapałam świerszczy
to odgryzały główki i reszcze chowały do miski
blee..:P |
_________________ mam kota.
|
|
|
|
|
falka
['] ['] ['] [']
|
Wysłany: Śro Lis 29, 2006 08:39
Zwierzątka: kotka Puma |
|
|
Polecam rybki! Moje szczury oszalały... rybki stały się najbardziej pożądanym smakołykiem... może ze względu na ten smród ? Za 250 ml stynek zapłaciłam 4,50 - jest ich mnóstwo, a krewetki kosztują 6,50. Ponieważ dostaliśmy jedną krewetkę gratis w pudełku ze stynkami i Skrętka ją wypróbowała, więc także mam zamiar zakupić (smakowało). Polecam wszystkim zamiast sztuczniastych dropsów |
|
|
|
|
Nisia
ofiara losu
|
Wysłany: Śro Lis 29, 2006 11:44
Zwierzątka: ogony |
|
|
Moje są tak wybredne, że najchętniej bym od kogoś... pozyczyła z jedną (albo lepiej trzy - jesli każdemu ogonowi zasmakują....). |
_________________ Wśród Aniołków: Henia, Fatka, Alif Matsura, Hela, Lola, Beba, Iskierka, Šamsi, Tomiś, Calypso, Tamarka, Morelka, Szpulka, Śliwka, Ahirka i Zdenka |
|
|
|
|
devilline
superfrajer.
Dołączyła: 17 Lis 2006 Posty: 1641 Skąd: Czerwionka-Leszczyny/Rybnik
|
Wysłany: Czw Lis 30, 2006 15:12
Zwierzątka: kot. |
|
|
Chesti, kupiłam dzisiaj rybki szczurom co ciekawe, firmy nie pamiętałam a... kupiłam tą samą co ty taki zbieg okolicznosci
powiem ze za pięknie nie pachnie, wygląda obrzydliwie ale szczurom smakuje na początku patrzeli na to i zastanawiali się "z czym to się je?" ale potem zaleczli wsuwac xp od głowy oczywiście
chyba bardziej smakuje Green'owi, ale wsuwają i widzę że smakuje krewetek jeszcze nie kupiłam ale pewnie na święta im zasponsoruję (może i bym kupiła prędzej ale u mnie w sklepie nie ma czegos takiego (jedynie karma dla gryzoni i dla rybek). |
|
|
|
|
Chesti
bez kija nie podchodź
|
Wysłany: Czw Lis 30, 2006 23:25
|
|
AmericanIdiot napisał/a: | na początku patrzeli na to i zastanawiali się "z czym to się je?" ale potem zaleczli wsuwac xp od głowy oczywiście |
U mnie było na początku to samo... "co ty nam tu dajesz kobieto?!", a teraz sobie wyrywają z pysiów i łapek Cieszę się, że Twoim chłopakom też smakuje
Nisiu, musisz chyba znaleźć kogoś w Warszawie, bo gdyby wysłać to pocztą to za kopertę i znaczek się wyda prawie tyle co za najmniejsze opakowanie rybek... a poza tym, jak szczurom nie zasmakuje to zawsze można podkarmić jakiegoś kociaka |
|
|
|
|
|
Nisia
ofiara losu
|
Wysłany: Pon Gru 11, 2006 14:19
|
|
UWAGA!
Rozmawiałam z wetką na ten temat i potwierdziła moje obawy.
Ryby i krewetki są niebezpieczne i powinny raczej rzadko gościć w miskach szczurzych (raz na pół roku)!
Przyczyna jest jedna. Ryby, a także krewtki, koniki morskie etc., najbardziej akumulują w sobie wszystkie syfy, które spływaja do wód. Metale ciężkie, pestycydy, nawozy sztuczne. Które po spożyciu akumulują się w organizmach szczurów. A przeciez szczur mniejszy od człowieka i mniejsza ilość może go zabić.
Akumulacja tych syfów odbywa się w różnych częściach organizmu zwierząt. Niektóre akumulują się w układzie nerwowym.
A chyba nie sądzicie, że stynki przeznaczone dla zwierząt będą z jakichś super czystych zbiorników?
Dlatego, jesli koniecznie chcecie dawac rybki ogonom to najlepiej samemu sobie je zahodowac w akwarium i odławiac. Stynka to tzw. śmieć rybi, żyje w każdych warunkach (słodkowodnych).
A jesli chcecie kupowac bajery szczurom w sklepie to dużo zdrowsze są np. uszy świńskie (też opinia wetki). |
_________________ Wśród Aniołków: Henia, Fatka, Alif Matsura, Hela, Lola, Beba, Iskierka, Šamsi, Tomiś, Calypso, Tamarka, Morelka, Szpulka, Śliwka, Ahirka i Zdenka |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Pon Gru 11, 2006 15:11
|
|
|
mozna dac szczurka uszy swinskie ? Takie suszone dla psow? A to ciekawe....
Nastraszylas mnie z ta rybka , ale dobrze wiedziec, przynajmnoej nie beda trute |
|
|
|
|
Nisia
ofiara losu
|
Wysłany: Pon Gru 11, 2006 15:19
|
|
Matylda napisał/a: | mozna dac szczurka uszy swinskie ? Takie suszone dla psow? |
Łaj not? |
|
|
|
|
Madzik
|
Wysłany: Pon Sie 20, 2007 12:20 Paluszki krabowe
Zwierzątka: szczurek Drops i york :) |
|
|
Nie znalazłam na forum nic o krabach, dlatego założyłam taki temat
Czy ktoś z Was, dawał kiedyś swoim ogonom paluszki krabowe (mrożone lub w zalewie) ?
Nie wiem tylko czy to nie zaszkodzi jak np suszone rybki i krewetki (w jakimś temacie o tym było)?? Jak długo można je podawać i w jakich ilościach?
Ja moim chłopakom chciałam dać krabów w zalewie, ale najpierw poczekam na Waszą opinię |
|
|
|
|
falka
['] ['] ['] [']
|
Wysłany: Pon Sie 20, 2007 12:24
Zwierzątka: kotka Puma |
|
|
na zagranicznym forum czytałam o podawaniu w tym lekarstwa, ale to raczej w wyjątkowej sytuacji - przetwory rybne zazwyczaj są konserwowane, a paluszki krabowe to tak naprawdę jakaś zmemłana ryba z aromatem krabowym także możesz im dać na smaka, ale nie więcej |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|