|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Stewia, ksylitol i podobne - bezpieczne? |
Autor |
Wiadomość |
najeli
Czerwony Kapturek
|
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 16:32 Stewia, ksylitol i podobne - bezpieczne?
|
|
|
mam problem
sama odżywiam się trochę inaczej niż przeciętni śmiertelnicy (dieta niskowęglowodanowa) i się dzisiaj zaczęłam zastanawiać na ile mogę się dzielić moim jedzeniem ze szczurami.
upiekłam dzisiaj muffinki. nie ma w nich na przykład w ogóle cukru - za to jest stewia, taki naturalny słodzik. gdyby nie on, byłyby dla szczurasów idealne, składają się głównie z mielonych migdałów i dyni. no i właśnie... nie mogę znaleźć żadnych wiarygodnych informacji na ile mogę to dawać szczurkom... szukając czegoś w necie znajduję tylko informacje o różnych eksperymentach (np. badano na szczurach wpływ ksylitolu na osteoporozę)... no i niby im te szczury od tego nie pozdychały, a wręcz przeciwnie. ale z drugiej na przykład psom i kotom nie wolno tego dawać.
no i właśnie.... może ktoś jest równie nienormalny co ja i ma ten temat zgłębiony? |
Ostatnio zmieniony przez AngelsDream Śro Gru 05, 2012 09:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 20:50
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
Off-Topic: | najeli napisał/a: | sama odżywiam się trochę inaczej niż przeciętni śmiertelnicy (dieta niskowęglowodanowa) | A weź napisz o tym w temacie diet, pliz |
|
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
|
Hanka_i_Medyk
|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 00:42
Zwierzątka: Szczury |
|
|
Stewia w małych ilościach teoretycznie nie powinna zaszkodzić. |
_________________ [*]:Dziunia,Gienia,Gaja+UtahMerch'sField,OmegaEM,Amiga,Destra+DaithiRL,Aguta,Albi,Fufa,Yumi,Belzebub,Wacław,Krówka
Są:Miotła,LuxTorpeda,Teodora,Ciapka,Piszczałka,Rubi,Tesla,Gniotka |
|
|
|
|
najeli
Czerwony Kapturek
|
Wysłany: Pon Paź 22, 2012 21:21
|
|
|
a ja pozwolę sobie odświeżyć mój temat spzed miliona lat... może coś się posunęło w temacie? ktoś coś wie więcej? np. dowiedziałam sie, że ksylitolu nie wolno dawać psom, bo dostają niedrożności jelit. więc szczurom profilaktycznie nie daję. szkoda mi tylko na nie patrzeć, jak jem ciasto, a one wiszą na klatce i nawet okruszka ani wydłubanego owocka z ciast im nie mogę dać... |
_________________ Ze mną: Ethlin Zirrael Rattery, Iskra Zirrael Rattery
Za TM: Furia, Brawurka, Eklerka, Umbra i Ultramaryna of Anahata, Bójka, Chewbacca WWW, Gafa SunRat's
Nasz temat!
|
|
|
|
|
Bel
Rockabilly
|
Wysłany: Śro Paź 24, 2012 09:14
Zwierzątka: Szeregowy Pierdolot,Alpha i 3 smoki |
|
|
najeli, to daj im w tym czasie kawałek jabłka czy ich smakołyk. Będzie zdrowiej a szczurom różnicy nie robi co dostaną... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|